Læs også:
Stor it-satsning skal hjælpe syge danskere
Hos Sundhedsstyrelsen har it-systemet Dahlia ikke været den ønskede succes.
Det kan koste fyringer, selv om styrelsen for godt et halvt år siden afskedigede 41 medarbejdere.
It-projektet Dahlia kommer fra den tidligere Lægemiddelstyrelse, og lappeløsninger i systemet sideløbende med manuelle arbejdsvilkår er hovedårsagerne til, at Sundhedsstyrelsen har et underskud på mellem 20 millioner og 50 millioner kroner.
Effektiviseringen udebliver
It-systemet Dahlia betjener blandt andet medicinalindustrien, når den mod gebyrbetaling skal have godkendt medicin.
Det forventelige underskud kommer dog ikke fra faldende gebyrindtægter, skriver Dagens Medicin.
Derimod skyldes de røde tal, at it-systemet med opstart i 2008 skulle ændre arbejdsgangene markant - deraf navnet Dahlia (Digitalisering Af Hele Lægemiddelstyrelsens Interne Arbejdsgange), men systemet har ikke kunnet leve op til forventningerne.
Dahlia-projektet skulle finansieres ved effektiviseringen af gebyrforretningen, men på grund af uforudsete huller i systemet, har Sundhedsstyrelsen modsat sine forventninger været nødt til at optimere det 204 millioner kroner dyre it-system på en række områder.
Samtidig har systemet ikke leveret de besparelser, som Lægemiddelstyrelsen og sidenhen Sundhedsstyrelsen forventede
Blandt andet var det visionen, at medicinalindustrien skulle kunne uploade sine medicinansøgninger elektronisk, men den funktion blev droppet, da der fra resten af Europa forventedes en fælles standard, og så skulle den del af Dahlia alligevel laves om.
Den europæiske platform mangler dog stadig, og derfor har styrelsen uforudsete udgifter i form af analoge arbejdsgange.
Pejler sig ind på underskuddet
Vagn Nielsen, direktør i Sundhedsstyrelsen, bekræfter over Dagens Medicin, at gebyrområdet i styrelsen har røde tal på bundlinjen, men han vil endnu ikke sætte præcise tal størrelsen af underskuddet.
»Der vil komme et underskud på gebyrindtægter i 2012. Vi er ved at pejle os ind på størrelsen af underskuddet, men hvor stort kan jeg ikke sige, og jeg kan heller ikke sige, hvad konsekvenserne bliver,« siger Vagn Nielsen til Dagens Medicin.
Han ønsker ikke at tale om fyringer i Sundhedsstyrelsens lægemiddeldel med 350 ansatte.
Vagn Sørensen siger derimod, at han er klar med en plan "inden for et par uger".
En del af grundlaget for denne plan er, at Sundhedsstyrelsen nu er gået i gang med en revision af Dahlia for at finde ud af, hvor mangelfuldt systemet egentlig er.