Det er en populær opfattelse, at det er godt for miljøet, når vores applikationer flytter fra den lokale computer og ud i skyen. Det er langt mere energieffektivt at køre softwaren i et stort datacenter end på den lokale computer, lyder argumentet. Men avisen New York Times udfordrer nu denne påstand i en artikelserie, der ser nærmere på skyen og dens konsekvenser for miljøet.
Her konkluderes det, at de fleste datacentre spilder en meget stor del af energien - dette spild skulle udgøre helt op til 90 pct. af elforbruget. Det anslås, at det samlede energiforbrug til verdens datacentre udgør 30 milliarder watt - eller det, der svarer til produktionen fra 30 atomkraftværker.
"Et enkelt datacenter kan bruge mere energi end en mellemstor by," siger datacenter-ekspert Peter Gross til avisen.
De fleste datacentre kører med fuld kapacitet døgnet rundt - selv om det ikke er nødvendigt. De bruger diesel-generatorer til at beskytte mod strømafbrydelser, og det er også med til at forurene miljøet.
En analyse fra McKinsey & Company bekræfter, at det kun er 6-12 pct. af energien til datacentre, som rent faktisk bruges til databehandling. Resten går altså til spilde. Det bruges til at holde serverne kørende i tomgang, så de er forberedt, hvis der pludselig er brug for dem.
"Hvis vores industri fremstillede fysiske produkter på denne måde, så var vi forlængst gået fallit," siger en anonym kilde.
Flere af de store internet-selskaber som Amazon har fået bøder for luftforurening fra deres datacentre i USA, og det passer slet ikke med branchens grønne image.
Men ikke alle er enige i kritikken. Forbes henviser til, at Facebook og Google har gjort meget for at sænke strømforbruget i deres datacentre.
Facebook kunne tidligere i år åbne et nyt super-datacenter i USA, der beskrives som verdens mest energi-effektive.
Selskabet fortæller, at datacenteret har en såkaldt Power Usage Effectiveness (PUE) på mellem 1,06 og 1,08. PUE måler forholdet mellem datacenterets energiforbrug og den strøm, som går videre til udstyret. Det bruger almindelig luft til køling.
Hos Data Center Knowledge henviser man også til, at der er sket dramatiske forbedringer i de sidste år. Det store energispild sker snarere hos mindre datacentre end hos giganter som Google, hvor man har gjort meget for at få sænket de enorme elregninger. Det er både godt for miljøet og forretningen.