Læs også:
Kritik af Sohns bredbåndsplan: Ser skidt ud for Danmark
Der er kun en eneste danskbygget it-virksomhed blandt de 10 største it-virksomheder i Danmark.
Morgenavisen Jyllands-Posten har ladet Dansk Aktie Analyse gennemgå landet 50 største it-virksomheder, og i top 10 findes alene danske SimCorp.
Resten er enten udenlandske datterselskaber eller it-virksomheder, der har fået hjælp fra statskassen, medicinalindustrien eller finanssektoren.
Teleanalytiker Torben Rune fra Netplan kalder det for et politisk problem, at vi har en it-branche uden dansk ansigt, hverken indadtil eller udadtil.
"Hele planen med at gøre Danmark til en ledende it-nation er smuldret væk, fordi politikerne slet ikke har forstået, hvilken strategisk betydning it og bredbånd har i et moderne samfund," siger Torben Rune til Jyllands-Posten.
Hvorfor kun vindmøller?
Han peger på, at de blomstrende it-virksomheder i 1990'erne burde have haft samme politiske fokus og støtte som eksempelvis vindmølleindustrien.
Randområderne i Danmark, som savner båndbredde, bliver spist af med mobilt bredbånd, mens politikerne i Danmark stadig ikke har erkendt, at de frie markedskræfter ikke kan løse den vigtige opgave, det er, at sørge for kommunikationsinfrastrukturen i hele landet.
"Vi bygger veje og broer og vand og el til dem - det eneste, de ikke får, er kommunikation," siger teleanalytikeren til morgenavisen.
Læs også:
Vred dansker: Hvorfor kan vi ikke få ordentligt bredbånd?
Ingen dansk hardware
I interesseorganisationen IT-Branchen er direktør Morten Bangsgaard i følgeenig i de synspunkter, og han mener, at regeringen forsømmer at komme med rene it-vækststrategier, i stedet for kun at tale om vedvarende energi.
Dansk Industris it-gren ITEK, bannerført af direktør Tom Togsverd, erklærer sig også enig, men kan ikke se, at Danmark kan udvikle sig til en hardware-producerende nation, heller ikke med statsstøtte i ryggen.
Hovedårsagen til, at stort ingen danske it-virksomheder markerer sig i toppen er, at vi ikke er dygtige nok til at fortælle, hvad vi laver, lyder det fra Socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen.
Hun mener, at vi i Danmark stadig opfatter it-branchen som noget med cola-drikkende nørder, der lukker sig inde i mørke rum med deres computere, siger hun til Jyllands-Posten.
Men vejen til succes for den danske it-branche er ikke at udvikle hardware, der allerede findes i markedet, men at satse på velfærdsteknologi, siger Trine Bramsen.
Uambitiøs regering
Fra oppositionspartiet Venstre mener it-ordfører Michael Aastrup Jensen, at regeringen er uambitiøs i forhold til mulighederne med for eksempel telemedicin. Det kræver en bredbåndsinfrastruktur, som ikke er til stede.
SKI-aftalerne afgør desuden, at kun de største leverandører kan komme til fadet, når der skal leveres it-løsninger til det offentlige.
Derfor får vi aldrig Microsoft-store danske it-virksomheder, men må nøjes med mellemstore monopoler, der med tiden vil blive ædt af de udenlandske giganter, mener Michael Aastrup Jensen.
Læs også:
SKI på plads med gigantaftaler: Især ét it-firma forgyldes