Test: Sonys Android-tablet er et rigtig godt køb

Den er ikke som de andre, men Xperia Tablet S er alligevel en charmende fætter. Tablet-pc´en kan bruges som fjernbetjening og er en af de bedste og mest interessante Android-modeller, vi har prøvet.

Test: Sonys Android-tablet er et rigtig godt køb

Anmeldelse: Sony er en sløv starter - i hvert fald når det gælder Android.

Mens Samsung, Acer og Asus hurtigt producerede tablet-pc'er med Googles styresystem, var Sony tilbageholdende som en genert teenager til en familiefest.

Da den japanske producent var færdig med at kigge på sine snørebånd, blev vi for et år siden præsenteret for Tablet S, en ganske hæderlig Android-tablet med en række innovative tiltag.

Og nu er efterfølgeren allerede klar. Den hedder Xperia Tablet S og har mange af de samme smarte funktioner fra sin forgænger.

Den særlige asymmetriske form har Sony holdt fast i, og det betyder, at tablet-pc'en er tungere i toppen end i bunden.

Der er dog snittet noget af bagsiden, så aluminiumsbagsiden nu titter frem.

Det skulle ifølge Sony være noget, som kunderne har efterspurgt. Måske fordi de er blevet vant til alu-fornemmelsen fra deres iPads.

Ved at være tungere i toppen har Xperia Tablet S den fordel, at den vipper en smule tilbage, når den holdes horisontalt. Det er mere behageligt at holde maskinen på den måde, og der er mindre risiko for, at den falder forover.

Det asymmetriske design betyder desuden, at tablet-pc'en minder lidt om en foldet bog, når den holdes vertikalt med en hånd.

Lidt mindre end iPad

Skærmen er 9,4 tommer, og dermed er den noget mindre end sine Android-brødre, der typisk ligger lige over 10 tommer. Den er faktisk også en smule mindre end iPad, der er udstyret med en skærm på 9,7 tommer.

Der findes dog også mindre tablet-pc'er som Google Nexus 7, der - som navnet antyder - er syv tommer.

Sonys skærm er ganske udmærket, men opløsningen er i den lave ende.

Med 1.280 gange 800 pixel er der et stykke op til iPad med 2.048 gange 1.536 pixel og de store Android-drenge fra Asus og Acer, som kører 1.920 gange 1.200 pixel.

Vi havde gerne set en højere skærmopløsning på tablet-pc'en, især da maskinen er udstyret med quadcore processoren Nvidia Tegra 3. Det er den samme processor, som er brugt i flere mobiler som HTC One X og LG Optimus 4X HD samt i tablet-konkurrenten Asus Eee Pad Transformer Prime og i Google Nexus 7.

Med quadcore processoren burde der være power nok til at afvikle HD-indhold i fuld opløsning på skærmen. I sin nuværende lidt lave opløsning kører film - selv i 1080p - dog fuldkommen glidende, og det ser fint ud på skærmen.

Det er muligt at fodre Xperia Tablet S med indhold via en port til SD-kort, der er placeret i siden. Desværre har Sony ikke fundet plads til en USB-port.

Brug Xperia Tablet S som fjernbetjening

Den hurtige quadcore processor fra Nvidia klæder i øvrigt styresystemet Android 4.0 væsentligt bedre end dualcore, og hestekræfterne fungerer fint til avancerede 3D-spil som ShadowGun og som nævnt HD-film.

Med Android 4.0 er der endelig ved at komme styr på Googles styresystem, når det gælder tablet-pc'er.

Det kan stadig virke lidt rodet, men brugervenligheden er trods alt forbedret gevaldigt i forhold til de første rigtige tablet-udgaver med Android i version 3.0.

Samtidig foregår navigationen langt mere glidende, og der er nogle flotte, flydende overgange hist og pist, eksempelvis hvis der bladres rundt i samlingen af apps.

Sony skal i øvrigt have stor ros for at have arbejdet videre med Googles mobile styresystem, og derfor tilbyder Xperia Tablet S noget, som ingen andre.

Det er nemlig muligt at bruge tablet-pc'en som fjernbetjening, da den er udstyret med en infrarød sender og modtager.

Godt tænkt af Sony, da tablet-pc'er som iPad ofte ender med at leve et liv ikke alt for langt fra stuen, hvor fjernsyn, dvd-afspiller, stereoanlæg og en masse anden elektronik er samlet.

Det er ret simpelt at sætte fjernbetjeningen op, og der findes allerede et kæmpe arsenal af it-udstyr, som kan snakke med Sony Xperia S automatisk.

Hvis du under opsætningen skulle støde på produkter, der ikke umiddelbart virker sammen med tablet-pc'en, er det muligt at foretage en manuel opsætning.

Som en ny funktion er det muligt at oprette makroer, og det vil sige, at du med et tryk på Xperia S kan tænde for dit fjernsyn, din soundbar og din dvd-afspiller. Det er godt tænkt.

Mange flere nyskabelser

Men Sony har tilføjet flere nyskabelser til sin iPad-konkurrent. I menubjælken i bunden af skærmen er kommet en ekstra knap.

Når der klikkes på den, er der adgang til en række genveje eksempelvis til browser, fjernbetjening eller en særlig app. Det er muligt at brugerdefinere genvejene.

Der findes også genveje i toppen af skærmen, men de forsvinder, hvis der skal vises film eller spilles spil.

Det gør Sonys tilføjelse ikke, da den ligesom uret og genvejen til hovedskærmen konstant er synlig i bunden på Android.

Og her stopper japanernes udbygning af Googles mobile styresystem ikke.

Der er også blevet plads til flere forskellige brugerprofiler, som du måske kender det fra computeren.

Det giver rigtig god mening, da tablet-pc'er ofte bliver delt i en husstand, mens det ikke er alle apps og ens mailkonti, som ungerne skal have adgang til.

Med Xperia Tablet S er det ret nemt at oprette flere brugere til maskinen og definere, hvilke funktioner, spil og apps, de skal have adgang til. Igen, rigtig godt tænkt, selv om ideen er lånt fra computeren.

Snot og savl: no problem

Sony har gjort meget ud af, at Xperia Tablet S er splashproof. 

Det vil sige, at den kan tåle lidt vandpjask fra køkkenvasken og lignende.

Portene til SD-kort og oplader skal dog være lukket ordentligt til, så der ikke bliver vandskade i maskinrummet. 

Det er måske lidt billigere point, som Sony scorer med sin splashproof udmelding. 

For der er med garanti andre tablet-pc'er, som også kan tåle en hel del. Tag iPad for eksempel. 

Denne anmelder har overladt sin gamle iPad 1 til sine små børn, der bruger den dagligt, og den har utallige gange været smurt ind i savl, snot og saftevand - uden at brokke sig. 

Et godt køb

Der er ingen tvivl om, at Apple stadig er en fuldkommen suveræn konge i tablet-land, og det kommer Sony Xperia Tablet S næppe til at ændre på.

Men den er et værdigt alternativ, og den har nogle smarte, innovative funktioner, som Apples maskine - og andre Android-modeller - ikke har. 

Fjernbetjeningsdelen og muligheden for flere brugerprofiler er rigtig godt tænkt, og det samme gælder for genvejen, der er placeret i menubjælken i bunden. 

Skærmopløsningen måtte gerne være noget større, og vi havde også bukket og takket for en USB-port. Den må vi undvære, men vi er nu alligevel begejstrede for Sony Xperia Tablet S. 

16 gigabyte versionen med Wi-Fi koster 3.300 kroner, og det er et par hundredekronesedler billigere end Apples iPad med samme lagerkapacitet. 

Hvis du er på jagt efter en velfungerende og anderledes Android-tablet, er Sony Xperia Tablet S et godt køb. Vi er klar med karakteren fem ud af seks.

En 3G-version af Tablet Xperia S skulle i øvrigt være tilgængelig om en måneds tid.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere