Artikel top billede

Klog på tre minutter: Alt du skal vide om støjreducerende hovedtelefoner

Få her et hurtigt overblik over, hvordan såkaldte noise cancelling eller støjreducerende hovedtelefoner virker - og til hvilke formål de kan anbefales.

Klog på tre minutter: Alt du skal vide om støjreducerende hovedtelefoner

Når du befinder dig i et støjende miljø - det kan for eksempel være fly, bus eller tog - og du gerne vil lytte til musik, har du tre muligheder:

Du kan skrue op for lyden, så hovedtelefonerne overdøver baggrundsstøjen; du kan bruge hovedtelefoner, der for eksempel lukker tæt om ørerne og på den måde passivt holder støjen ude; eller du kan bruge såkaldte noise cancelling eller på dansk støjreducerende eller støjdæmpende hovedtelefoner, som aktivt udligner en stor del af baggrundsstøjen, så du kan nøjes med et lydniveau, der ikke skader hørelsen.

De to sidste muligheder er selvsagt klart at foretrække.

Jeg er vild med hovedtelefoner og har flere forskellige, som jeg bruger, alt efter hvilken musik jeg lytter til, og hvor det foregår. Støjreducerende hovedtelefoner er en type, jeg er særlig glad for i helt bestemte situationer. Her får du et overblik over, hvordan de virker.

To forskellige måder at blokere støj

Der er to måder at reducere eller helt fjerne baggrundsstøj. Den første drejer sig om passiv lydisolering: Man spærrer fysisk for lyden, så den ikke når øregangene. Nogle lydisolerende hovedtelefoner bruger store puder, der holder støjen ude ved at lukke tæt om ørerne.

Andre bruger små øresnegle med spidser af silikone eller skumgummi, der passer ind i øregangene ligesom ørepropper. De kaldes også øretelefoner eller in-ear hovedtelefoner og er i dag meget populære. I visse tilfælde kan de faktisk reducere baggrundsstøjen endnu mere effektivt end gode hovedtelefoner med aktiv støjreduktion.

Du kan endda få personligt tilpassede in-ear hovedtelefoner, hvor selve øresneglene støbes specifikt til dine øregange, så de sidder mere behageligt.

Sådan fungerer det

Den anden måde at reducere baggrundsstøjen drejer sig om aktiv støjreduktion, der foregår ved hjælp af særlige elektriske kredsløb, der opfanger eventuel baggrundsstøj og aktivt udligner den i lydsignalet.

For at give så effektiv en dæmpning af støjen som muligt kombinerer de fleste hovedtelefoner med aktiv støjreduktion disse tilgange.

Den mest almindelige type af hovedtelefon med aktiv støjreduktion har et design med lukkede hørebøffer, der helt omslutter ørerne. Det hjælper til at blokere for baggrundsstøj, især højfrekvent støj med meget kort bølgelængde. Det er en god kombination, da teknologien til aktiv støjreduktion fokuserer på at udligne mellemtone- og lavfrekvent støj såsom fra motorer.

Sådan fungerer det

Aktiv støjreduktion er ikke nogen ny opfindelse. Teknologien blev oprindeligt udviklet til anvendelse inden for luftfart, så piloterne kunne tale med hinanden og kommunikere mere effektivt over radioen.

Når du ser en helikopterpilot i en film, vil han eller hun som regel bære støjudlignende hovedtelefoner for at skåne hørelsen og for at kunne kommunikere med kontroltårnet og passagerne.

Denne teknologi er også at finde i hovedtelefoner og høreværn, der anvendes på fabrikker, på startbanen i alverdens lufthavne og på væddeløbsbaner.

Sådanne hovedtelefoner er designet enten til at udligne baggrundsstøjen, når de modtager eller sender trådløse lydsignaler - for eksempel i de tilfælde hvor man kommunikerer via radio - eller simpelthen til at blokere for så stor en del som muligt af det farlige lydniveau fra motorer eller maskiner. 

Det er den samme teknologi til aktiv støjudligning udviklet til disse kommercielle formål, der nu er tilgængelig i hovedtelefoner til forbrugere, og som gør det muligt at lytte til musik eller lydbøger i støjfyldte miljøer uden at skade hørelsen.

Fordele og ulemper

Teknologien gør brug af meget små mikrofoner uden på hovedtelefonerne, som overvåger baggrundsstøjen i det omgivende miljø, samt elektronik inden i hovedtelefonerne, der inverterer de opfangede lydbølger, som herefter sendes ind i ørerne sammen med musikken.

Det resulterer i destruktiv interferens - hvor bølgetoppene fra baggrundsstøjen møder bølgedalene fra det støjudlignende signal - så støj og modstøj udligner hinanden og stilhed er noget nær det eneste, der er tilbage.

Ud over selvfølgelig den musik du forsøger at lytte til.

Fordele og ulemper ved støjreducerende hovedtelefoner

Selv om støjreducerende hovedtelefoner er rigtig gode, hvis man ønsker at lytte til musik i et støjfyldt miljø eller blot få dæmpet støjen uden at lytte til musik, så er der visse afvejninger:

Af fordele tilbyder de:

- Forbedret lytteoplevelse i støjfyldte miljøer

- Mulighed for lavere lydniveau, der ikke skader hørelsen

- Mindre mental træthed efter længerevarende perioder i støjfyldte miljøer såsom ombord på fly

Der er dog også visse ulemper: 

- De er dyrere end almindelige hovedtelefoner af tilsvarende kvalitet

- Lydkvaliteten er ringere end med almindelige hovedtelefoner i samme prisklasse

- Den aktive støjreduktion er langt mere effektiv til udligning af konstant støj end varierende støj. Teknologien er også bedre til at udligne bas og mellemtoner end diskant

- De kræver batteri, enten engangsbatteri eller genopladeligt batteri. En opladning giver som regel 20 til 25 timers brug. Visse modeller kan slet ikke bruges, når batteriet er dødt, ikke engang uden den aktive støjreduktion

- De kan være mindre komfortable end almindelige hovedtelefoner på grund af forsøget på at gøre dem så støjtætte som muligt. Visse modeller slutter ret stramt til, hvilket kan betyde, at man får varme ører efter længere tids brug

- Den aktive støjudligning kan resultere i en svag men hørbar hvislende støj, mens visse modeller giver en følelse af lufttryk på trommehinderne, hvilket for nogen føles ubehageligt.

ComON's Klog på tre minutter-skole fortæller dig på få minutter, alt hvad du egentlig behøver vide om en teknologi.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere