Test: Turbo-bærbar med knivskarpt og frækt design

Asus Zenbook UX31A er let, ultrahurtig og har en fantastisk skærm. Den er tæt på at være en suveræn bærbar computer, hvis det ikke var for et lille problem.

Test: Turbo-bærbar med knivskarpt og frækt design

Anmeldelse: Asus Zenbook Prime UX31A er en ualmindelig lækker computer i en knivskarp aluminium-indpakning.

Faktisk er kanterne på computeren næsten så skarpe, at de kan skære tomater over.

Blødt afrundede hjørner af plastik er for tøsedrenge, og Asus Zenbook Prime UX31A er udført i et kompromisløst industrielt design, der måske ikke er for alle.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at det er en computer, som på ingen måde forsvinder i den store grå masse af ultrabooks.

Vi kan virkelig godt lide designet, der nærmest er en MacBook Air-klon, som har fået et lille drys B&O.

Udseendet er langtfra tilfældigt. De seneste par år har den taiwanske producent arbejdet på at ramme et eksklusivt og lækkert design, og det betød blandt andet, at B&O's chefdesigner blev hyret til at producere modellen NX90.

Den fik selv flere it-eksperter til at tro, at det var B&O, som havde produceret en bærbar - og ikke "bambusproducenten" Asus.

Med Zenbook Prime UX31A fortsætter den gode stil, samtidig med at hardwaren er hårdere pumpet end en bodybuilder på steroider.

Den hurtigste ultrabook

Der sidder en Intel Core i7-processor i maskinrummet, hvor de typiske konkurrerende ultrabooks i 13 tommer-klassen nøjes med den mindre kraftige Core i5.

Hastighedsforskellen kan ses i vores benchmark-test, hvor Zenbook Prime UX31A scorer 14.122 point i PC Mark Vantage.

Dermed er det den bedste ultrabook, som vi nogensinde har testet - altså målt på ydelse.

Den nyligt testede Acer Aspire S5 kommer med 11.873 point tættest på Asus' kompakte kraftværk. Asus' tidligere ultrabookmodel, UX31 RY012V, scorede til sammenligning 10.411 point.

Der er altså tale om en markant hardwareforbedring.

Standard og dog...

En 128 gigabyte SSD-disk er med til at holde fart i maskinen, der yderligere er udstyret med fire gigabyte ram, Windows 7 Home Premium og en skærm på 13 tommer.

På papiret er det standard, hvis der kigges på topmodellerne i den seneste bølge af ultrabooks.

Hvad der bestemt ikke er standard, er skærmopløsningen...

Høj skærmopløsning begejstrer

Asus viste allerede med sin tidligere ultrabook UX31 RY012V, at den taiwanske producent er parat til at levere noget, der er lidt bedre end konkurrenterne.

Mens flere ultrabooks var udstyret med 1.366 gange 768 pixel, kunne UX31 RY012V prale med 1.600 gange 900 pixel.

Med den nye Zenbook Prime UX31A presser Asus opløsningen endnu højere op - nærmere bestemt 1.920 gange 1.080 pixel.

Det er dermed fuld HD-opløsning, og det giver voldsomt meget plads på skrivebordet.

Især hvis skærmen sammenlignes med nogle af konkurrenterne, der fortsat holder fast i 1.366 gange 768 pixel på deres maskiner.

Opløsningen betyder, at du kan have et Word-dokument åbent i den ene side af skærmen og et browservindue i den anden - uden at det virker proppet.

Dermed er der mulighed for at multitaske på en organiseret måde, og vi er meget begejstrede for den høje opløsning.

Den er dog ikke for alle, for med den høje opløsning krymper tekst og ikoner. Du kan naturligvis ændre størrelse på ikoner i Windows, og du kan zoome ind på hjemmesider, hvis du synes, teksten er for lille.

Selve billedet står rigtig godt. Der er klare farver, og skærmen har ikke det udvaskede udtryk, som vi har set på især de lidt billigere ultrabooks. Det er mere end godkendt.

Touchpad med nye drivere

Desværre er det ikke alt på maskinen, som er i top, da touchpad'en er noget nær en katastrofe.

Den er superfølsom og har nærmest sit eget liv.

Tekst bliver pludselig markeret, der zoomes automatisk og ukontrolleret ind på websider, og cursoren springer rundt i et dokument, mens der skrives.

Problemerne opstår, hvis håndfladen eller en finger nærmer sig touchpad'en, som så flipper ud.

Det er i øvrigt ikke første gang, den taiwanske producent har problemer med en touchpad.

Sådan forholdt det sig også på den tidligere udgave UX31 RY012V, og det har også været tilfældet på Asus' innovative Transformer-serie, hvor Android-tablet og tastatur kan klikkes sammen.

Vi havde håbet, at Asus havde fået mere styr på teknikken med den nye model, men vi er desværre blevet slemt skuffede.

Heldigvis kan touchpad'en slås fra med tastekombinationen FN+F9, men den bedste løsning er nu at få opdateret driverne til touchpad'en.

Vi smed de seneste betadrivere (Asus Smart Gesture V1.0.26 ) på, og det var en markant forbedring.

Touchpad'en er dog stadig langt fra den bedste, som vi har prøvet, og det er virkelig sørgeligt.

Samtidig er det formentlig langt fra alle, som er klar over, at der kan downloades betadrivere, der afhjælper dele af problemet, og de må derfor leve med den - som udgangspunkt - ekstremt ringe touchpad.

Tæt på topkarakter

Asus har dog rettet et væsentligt problem fra den foregående model, UX31 RY012V.

Den nye Zenbook er nemlig udstyret med et fornuftigt tastatur, der minder om konkurrenternes.

Der er baggrundsbelysning, og der er luft mellem tasterne. Det er stadig ikke så godt som eksempelvis MacBook Air, men det er en klar forbedring i forhold til Asus' tidligere ultrabook, hvor keyboardet var noget plastikagtig og glat.

Computeren er ikke udstyret med svimlende mange porte, men der er blevet plads til blandt andet to USB 3.0 porte, Mini VGA og Micro-HDMI.

Asus har dog vedlagt to adaptere, og dermed kan computeren også kobles til eksempelvis en kablet internetforbindelse eller til en projektor via almindelig VGA.

Alt i alt er Zenbook Prime UX31A en virkelig lækker maskine, der med sit alu-design oser af eksklusivitet (og en hel del af MacBook Air).

Computerens ydeevne er i absolut topklasse, og skærmen brillerer med flotte farver og en høj opløsning.

Desværre er touchpad'en en katastrofe, selv om det hjælper at installere betadrivere, der gør betjeningen tålelig.

Vi er tæt på topkarakter. Desværre trækker touchpad'en ned i det samlede regnskab, og Asus' Zenbook Prime UX31A ender på karakteren 5/6.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere