Artikel top billede

Fremtidens filsystem: Mapperne forsvinder fra din pc

ComputerViews: Mapper og undermapper er ikke længere vejen frem, når man skal organisere filer.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

Nye tider: Derfor er en pc ikke længere en pc

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

ComputerViews: Filsystemet, som vi kender det, er under voldsom forandring.

Nye metoder til at gemme og organisere data skyder frem og overflødiggør brugen af mapper, der ellers har domineret vores computere i årtier. 

Hvis du hører til de personer, der har det bedst med at vide, hvor din fil helt præcist er placeret, vil du næppe juble over tendensen.

Mapper er en metafor, man kan forholde sig til; at ting ligger i mapper i en bestemt struktur, det er til at forstå.

Problemet er blot, at den metafor ikke nødvendigvis passer ind i i år 2012, hvor datamængderne stiger voldsomt, og hvor vi skal kunne tilgå informationer på kryds og tværs af pc'er, Macs, tablets og smartphones.

Levn fra en svunden tid

Vi har fortsat et behov for organisere og kategorisere data, men mange mener, at det er et håbløst forældet koncept at gøre det ved hjælp af mapper.

Software-udvikler Alex Boyer skriver i et indlæg hos O'reilly Radar:

"Mappe-metaforen giver ingen mening i dag. De røgfyldte kontorer fra 1970'erne, hvor sekretærer løb rundt med hænderne fulde af papirer for deres chefer og arkiverede pap-omslag i støvede skabe, er væk."

En del it-brugere deler forementlig ikke den opfattelse af mapperne som et forældet koncept. Det virker jo, så hvorfor lave om på det?

At der finder forandringer sted i disse år, kan der imidlertid ikke herske tvivl om. 

Her ser vi opgøret

Stifinder i Windows og Finder på Mac har været udgangspunkt for vores data-organisering i årtier. Metaforen med at man gemmer dokumenter og filer i mapper og undermapper har  været en af de mest succesfulde inden for personlige computere.

Meget tyder imidlertid på, at den er på vej til at blive afløst af andre måder at tænke fil-organisering på. Det betyder ikke nødvendigvis, at Stifinder og Finder forsvinder - men det betyder, at vi kommer der stadig sjældnere.

Et af de mest kendte eksempler på den nye måde at gemme og hente filer på er Google Gmail.

I cloud-mailløsningen benyttes der ikke mapper. I stedet kan brugeren søge efter mails og sortere dem via etiketter.

Fordelen ved etitikker er blandt andet, at man kan føje mere end en etikette til samme mail, ligesom søgefunktionaliten også har vist sig uhyre effektiv.

Mappe-opgøret ses også i billede-applikationer som Adobes Lightroom og Apples iPhoto.

Der organiserer man billederne i selve programmet. Efterfølgende vil man få meget svært ved at lokalisere det konkrete billede ved at gå ind via eksempelvis Stifinder og tjekke den bagvedliggende database.

Smartphones og tablets ændrer alt

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

Nye tider: Derfor er en pc ikke længere en pc

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

Men det er smartphones og tablet-pc'er, der mere end noget har gjort op med måden, vi organiserer vores data på.

På de "nye" computere knytter filer sig typisk til en app.

Skal man finde et billede, åbner man ikke en mappe med billeder og derefter en undermappe med det ønskede indhold. Nej, man åbner en app, hvori alle ens billeder er organiseret.

Samme fremgangsmåde ser man nu i Apples nye Mountain Lion-styresystemet og det tilhørende iCloud.

Skal man åbne et dokument, åbner man den applikation, det knytter sig til - eksempelvis Pages. Herefter præsenteres man en fil-browser, der kun indeholder Pages-indhold på henholdsvis den lokale harddisk og i iCloud.

Udviklingsfirmaet Informationsarchitects, der blandt andet står bag app'en IA Writer til Mac, har et interessant indlæg om den nye måde at tilgå filer på i Mountain Lion.

Nørderne har fejlet

Selvom også den nye tilgang til data-håndtering kan give udfordringer, mener IA alligevel, at konceptet er holdbart.

"Mappe-system-paradigmet er et nørdet koncept. Nørder byggede det, fordi nørder har brug for det. Nørder organiserer filer dagen lang. Nørder er ligeglade med, hvor meget deres systemer stinker for andre mennesker," skrive Oliver Reichenstein, der selv arbejder med informations-arkitektur.

"Nørder indser ikke, at for de fleste mennesker føles det at organisere dokumenter i et operativsystem ved siden af system-filer som en kompliceret og farlig ting."

Han peger som et eksempel på, hvordan Apples iTunes gjorde op med, at man organiserer ens musik i bestemte foldere og henter musikken derfra.

"Det muligt at skrive hele bøger om, hvor forfærdeligt iTunes er, men at finde én sang blandt 1.000 i programmet fungerer fantastisk godt. Uden foldere, " skriver han med henvisning til søgefunktionaliteten i iTunes.

Samme funktion findes i dag i Spotlight, der lader brugerne søge i alt indhold på Mac'en, uden at de skal ned og lede i bestemte foldere.

Derfor er vaner svære at bryde

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

Nye tider: Derfor er en pc ikke længere en pc

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

Det lyder jo alt sammen meget logisk, men spørgsmålet er, om det i praksis kan fungere - også i virksomhederne?

Teknologi-bloggeren Johnny Holland har et indlæg, hvor han peger på ulemperne ved at gå bort fra mappe-metaforen.

"I den professionelle verden arbejder vi på projekter. Projekter består af mange forskellige slags filer. Og ja, det kan godt være at vi har de samme apps åbne hele dagen, men ønsker vi virkelig at være tvunget til at kopiere et hieraki af informationer i hver enkelt applikation. Nej," skriver han, men bakker op om, at filsystemet bør moderniseres.

Windows under forandring

Windows 8 er lige nu genstand for en del debat, fordi Microsoft har lavet så meget om i brugergrænsefladen.

Også her bliver data i langt højere grad end tidligere præsenteret direkte for brugeren på selve startskærmen, å man ikke skal ind og lede efter indhold i mapper. 


Den udbredte skepsis mod Metro-grænsefladen fik tidligere på ugen Ron Tolido, der er senior vice president hos Capgemini og CTO inden for applikationer, til at komme med denne opsang:

"Det er i virkeligheden kun naturligt - ønsket om mekanismer og vaner, som vi har vænnet sig til gennem årtier. Det er den samme, velkendte komfort-zone, der afholder os fra at udforske nye områder og muligheder," skrev Capgemini-rådgiveren i et blogindlæg.

"Windows 8 fører dig så hurtigt som muligt hen til det, du har brug for, uden at genere dig med de underliggende mekanikker ... Det tager en frisk, fordomsfri tilgang til nutidens og fremtidens virksomheds-udfordringer, så man kan sætte pris på og udnytte potentialet i banebrydende teknologier."

Hvordan passer det ind i en virksomhed?

I et virksomhedsmiljø er en mappe-struktur i dag også mindre synlig, end den var tidligere.

Til gengæld bliver det stadig vigtigere, at informationerne er søgbare, så den rette medarbejder kan finde lige netop det der dokument i den rigtige version, når det er aktuelt.

Det er en af grundene til, at eksempelvis Microsofts Sharepoint i det senere udgaver har haft så meget fokus på søgninger.

Cloud-løsninger som Microsofts Office 365 og Google Docs er også med til at løsrive filerne fra den enkelte computer.

I stedet ligger data placeret et udefinerbart sted ude i skyen, hvor både du og dine kolleger kan få adgang og samarbejde om indhold.

Software-udvikler Alex Boyer skriver i sit indlæg hos O'reilly Radar, at han drømmer om en verden helt uden filer, hvor data i stedet er kædet sammen på kryds og tværs og indgår i semantiske indekseringer

"Filer er et levn fra en svunden tid. Ofte klynger vi os til idéer længe efter deres udløbsdato, fordi det er sådan, vi altid har gjort. Men hvis vi er villige til at slippe fortiden, venter en fascinerende verden af ægte menneske-maskine interaktion og lette informations-søgninger," skriver Alex Boyer.

Her er problemerne

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

Der er naturligvis en række udfordringer forbundet med den nye tilgang til fil-håndtering.

Den mest åbenlyse er, at det kan give problemer, at data er knyttet til en bestemt app, hvis man ønsker at skifte.

Dermed kan der blive tale om såkaldt vendor lock-in, hvor man som kunde kan have svært ved at skifte leverandør.

Hvis alle dine billeder er organiseret og redigeret i en applikation, hvor du ikke kan gennemskue den bagvedliggende fil-struktur, så bliver det alt andet lige sværere at skifte til en ny løsning.

Og hvad når du ønsker at skifte fra en smartphone-producent til en anden - hvor nemt er det så at flytte et fil-bibliotek med over, når det er splittet ud på de enkelte apps, som ikke nødvendigvis findes på den nye platform?

Forandringer tager tid

Mappe-metaforen har fungeret i årtier, fordi den er til at forstå for de fleste mennesker.

Meget tyder bare på, at tiden er ved at løbe fra den.

Det tager tid at vænne sig til forandringer, og det er måske i virkeligheden den største udfordring, når software-leverandørerne forsøger at introducere nye måder at organisere og håndtere data på.

Læs også:

Windows 8 mod Mountain Lion: Her er dommen

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere