Artikel top billede

Sådan skal HP komme på fode igen efter katastrofe-tid

HP er på rette vej trods katastrofe-regnskab, flik flak-kurs og de dårligste resultater i selskabets historie.

Computerworld News Service: I løbet af sine 73 år har Hewlett-Packard før oplevet dårlige kvartaler, men muligvis ingen så slemme som det kvartalsregnskab, der blev offentliggjort fornylig.

Det kolossale negative resultat på knap 53 milliarder kroner har dog ikke givet anledning til noget stort drama.

HP's topchef, Meg Whitman, er allerede godt i gang med en større omstrukturering, så investorerne var forberedte.

Gigantisk nedskrivning

HP nedskrev i denne måned services-divisionen med hele 48 milliarder kroner på grund af opkøbet i 2008 af EDS for knap 84 milliarder kroner i dagens kurs. Det kan du læse mere om her.

Denne nedskrivning er blot den seneste - og måske den sidste - store ting, som HP har været nødt til at gennemføre for at komme igennem en vanskelig situation.

Omsætningen i selskabets tredje regnskabskvartal ligger på godt 176 milliarder kroner, hvilket er et fald på fem procent.

"Tag endelig ikke fejl, vi er stadig i de tidligere stadier af arbejdet med at vende udviklingen," fortæller Whitman finansanalytikerne.

I marts samlede HP sin pc- og printer-forretning og i maj offentliggjorde selskabet en plan om at nedlægge 27.000 stillinger.

Nedlægger 12.000 stillinger

 HP har tidligere offentliggjort den hensigt at reducere medarbejderstaben med 9.000 før regnskabsåret afslutning 31. oktober, men siger nu, at det bliver 12.000 medarbejdere, da flere end forventet har accepteret en frivillig fratrædelsesordning med tidlig pension.

I forbindelse med offentliggørelsen af kvartalsregnskabet skitserer Whitman nogle af de områder, der fremover bliver vigtige for selskabet, hvilket inkluderer migration til Windows 8.

Omsætningen i personal systems group er faldet 10 procent.

Det inkluderer bærbare og stationære pc'er, men HP vil både have tablets klar til den snarlige lancering af Windows 8 samt bærbare, der kan laves om til tablets, forklarer Whitman.

Analytiker Charles King fra Pund-IT kommenterer, at pc-producenterne er under konstant pres fra smartphones og tablets og presses aktuelt også af det faktum, at forbrugerne holder igen med pc-køb forud for lanceringen af Windows 8.

"Sammen med den generelt svage økonomiske udvikling i alle globale markeder kunne det nærmest ikke være værre for selskaber såsom HP," siger King.

Her skal HP satse nu

Satser på høje ende af servermarkedet
HP lægger mange kræfter i den høje ende af servermarkedet, især inden for såkaldt hyperscale computing, der handler om at bruge hundreder eller tusinder af små strømbesparende chip i store arkitekturer til anvendelser inden for cloud, web og supercomputere, fortæller Whitman.

Den juridiske kamp mod Oracle om understøttelse af Itanium-platformen har ifølge analytikere skadet HP's forretningskritiske systemer.

Præcist hvordan HP vil håndtere Itanium-platformen og selskabets Unix-styresystem, HPUX, samt hvilken rolle x86-systemer kommer til at spille i denne forbindelse i de kommende år, står endnu ikke klart.

Analytiker Crawford Del Prete fra IDC vurderer, at HP har brug for at fokusere på at gennemføre overgangen til Windows 8 og at løse problemerne i services-divisionen.

En domstol i Californien dømte for nylig Oracle til at fortsætte med at portere sin software til Itanium, men Del Prete bemærker, at "man kunne argumentere for, at skaden allerede er sket i forhold til kunderne - sagen har skabt stor usikkerhed angående platformen."

Kunder skal nok købe opgraderinger

Ikke desto mindre mener Del Prete, selvom platformens udsigter på den lange bane er begrænsede, at de eksisterende kunder fortsat vil købe opgraderinger, og han vurderer, at tvivlen om Itanium-platformens fremtid ikke vil påvirke HP's forretning med hensyn til x86-servere.

HP er "en af producenterne af x86-servere med de laveste omkostninger og den forretning vil fortsat have en relativt anstændig margin for selskabet," vurderer Del Prete.

HP's omsætningen fra software er steget 18 procent og Whitman fremhæver produktintegration som en af hovedårsagerne. Det illustreres især med opkøbet sidste år af Autonomy for 61 milliarder kroner og af Vertica for et ikke-offentliggjort beløb.

HP's cloud-forretning er i vækst og har ifølge Whitman nu 750 unikke kunder.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering