Artikel top billede

Wikileaks afslører elektronisk overvågning

Wikileaks har nu blotlagt et hemmelighedsfuldt overvågnings-system, som måske er blevet brugt til at udspionere borgerne i USA og andre lande.

Den seneste afsløring fra Wikileaks kan være en af de mest opsigtsvækkende nogensinde. En række interne mails fra den amerikanske rådgivnings-virksomhed Stratfor afslører, at overvågnings-systemet Trapwire allerede bliver brugt i stort omfang i USA og Storbritannien. Her er der tale om en algoritme, som skulle være i stand til at opdage terrorister, inden de slår til.

I New York skulle mindst 500 overvågnings-kameraer i undergrundsbanen være koblet til Trapwire, i London bliver Downing Street kontrolleret med softwaren, og flere hoteller og kasinoer i Las Vegas er også udstyret med systemet.

Trapwire analyserer video fra overvågningskameraer og reagerer på mistænkelige bevægelser. Det kan f.eks. være en person, som efterlader en pakke og skynder sig væk. I Los Angeles har softwaren angiveligt forhindret et terrorangreb i 2010.  

Systemet er angiveligt også installeret i San Francisco, Seattle, Washington D.C. og flere andre byer.

Integreret overvågning

Nu er det ikke en nyhed, at man kan bruge automatisk overvågnings-software til at finde mistænkelige personer.

Men Trapwire skulle være i stand til at koble databaserne i de forskellige byer sammen og dermed skabe et slags integreret overvågnings-netværk, og det skal ikke kun bruges mod terrorister, men også mod småkriminelle og demonstranter.

Det har også vakt opsigt, at firmaet Abraxas Applications, som har udviklet Trapwire (og nu har skiftet firmanavn til Trapwire), er startet af tidligere højtstående CIA-medarbejdere.

Men der er også kritiske stemmer, som mener, at historien om Trapwire er blæst helt ud af proportioner. New York Times skriver, at Seattle og Washington allerede er stoppet med at bruge systemet, og politiet i New York afviser, at man anvender Trapwire.

Efter offentliggørelsen af Trapwire-dokumenterne er Wikileaks selv kommet under angreb. I mindst en uge har Wikileaks været udsat for et DDoS-angreb (distributed denial of service). Det menes, at en gruppe der kalder sig Anti Leaks, står bag.

Dataindbrud hos StratFor

Informationerne om Trapwire er en del af datasamlingen "The Global Intelligence Files", som sandsynligvis stammer fra et Anonymous-indbrud hos Stratfor sidste år.

Wikileaks ligger inde med fem millioner e-mails fra det texanske firma, der beskrives som en "privat efterretningstjeneste".

Wikileaks har ikke selv ønsket at fortælle, hvordan man er kommet i besiddelse af de fem millioner e-mails. Men det menes, at de kommer fra et angreb den 25. december, da medlemmer af Anonymous trængte ind hos Stratfor.

De fik blandt andet fat i en komplet liste over alle 860.000 registrerede brugere hos Stratfor. Listen indeholder navne, kodeord, personlige oplysninger og i nogle tilfælde også kreditkort-data. Der er angiveligt tale om personer, som har abonneret på Stratfors publikationer med internationale analyser.

Alle adresserne blev herefter lagt ud på nettet - herunder også 1.000 danske adresser, som både omfatter medlemmer af Folketinget, medarbejdere hos militæret og Politiets Efterretningstjeneste (PET), private sikkerhedsfirmaer og sågar en mailadresse, der tilhører kongehuset.

En af de flittigste Stratfor-brugere er Udenrigsministeriet, hvor der er mere end et snes forskellige mail-adresser på listen, men PET er også repræsenteret med mange adresser.

De danske mailadresser var kun en lille del af den databombe, som Anonymous kastede med sit indbrud hos Stratfor. Den britiske avis The Guardian skrev dengang, at 221 britiske militærfolk og 242 NATO-ansatte havde fået deres data blotlagt. Det gælder blandt andet flere højt placerede embedsmænd.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere