Artikel top billede

Millioner af Facebook-konti misbruges til spam

Der findes hele 83 millioner falske brugerkonti på Facebook, oplyser selskabet selv.

Computerworld News Service: Facebook har fundet 14 millioner brugerkonti på det sociale netværk, som selskabet anser som "uønskede."

Det betyder, at de sandsynligvis bruges til spam eller på anden vis distribuerer skadelige links og indhold.

Det understreger behovet for bedre brugerverifikation på det sociale netværk, vurderer flere sikkerhedseksperter.

I en indgivelse til USA's børstilsyn, Securities and Exchange Commission, skriver Facebook i denne uge, at der per 30. juni fandtes 83 millioner falske brugerkonti på sitet, hvilket udgør 8,7 procent af de i alt 955 millioner brugerkonti.

Ud af disse falske konti klassificeres 1,5 procent - mere end 14 millioner - som "uønskede" og sat op "til formål, der krænker vores servicevilkår såsom spamming."

Spam er et stort problem

Dette fremhæver endnu en gang de sikkerhedsmæssige risici, der er forbundet med at bruge det sociale netværk.

Spam er fortsat et problem ligesom skadelige links til malware udgør en risiko.

"14 millioner er ganske afgjort mange," siger Xuxian Jiang, der er sikkerhedsanalytiker hos North Carolina State University i et interview ført via e-mail.

Facebook har ikke umiddelbart svaret på en henvendelse om at kommentere.

Sikkerhedseksperterne er generelt enige om, at Facebook har brug for bedre værktøjer til verifikation af brugerne i kampen mod de problemer, der er relateret til falske brugerkonti.

"En løsning, der umiddelbart falder mig ind, ville være at håndhæve en regel om, at man som bruger skal angive sin rigtige identitet på sociale netværk, eller i det mindste på en eller anden måde bekræfte sin identitet," siger Jiang.

På den anden side ville jeg være bekymret for, om ikke det i en eller anden grad ville ofre privatlivets fred på nettet. Måske kan man finde en balance."

Derfor går det galt for Facebook

Sikkerhedsanalytiker og botnet-ekspert Atif Mushtaq hos FireEye siger, at Facebook og andre websites kæmper med ineffektiviteten af Captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart), der bruges i forsøget på at sikre, at der sidder en faktisk bruger bag tastaturet, og at det ikke drejer sig om en automatiseret proces fra en hacker eller spammer.

Denne test går som regel ud på, at brugeren skal indtaste en række tilfældigt genererede tal og bogstaver.

Datakriminelle har dog lært at omgå denne test ved hjælp af computere, de i forvejen har kapret.

Når de har brug for at få et menneske til at indtaste en Captcha, åbner de blot et popup-vindue på et offers computer, hvor de beder brugeren om at indtaste denne Captcha for at undgå, at styresystemet genstarter, fortæller Mushtaq.

Denne form for omgåelse af Captcha er blevet populær blandt folk, der anvender botnet.

"Der findes ingen løsning på kort sigt af dette problem," siger han.

Mange tiltag

Facebook har dog gennemført adskillige tiltag for at reducere antallet af skadelige links og mængden af malware på sitet.

Selskabet overvåger konstant sitet for mistænkelig indhold og underretter brugerne, hvis der opdages usædvanlig aktivitet fra deres computere.

Sitet tilbyder også et såkaldt Anti-Virus Marketplace, hvor man som bruger kan downloade gratis antivirusprodukter fra leverandører af sikkerhedssoftware.

Ud af de resterende falske konti oplyser Facebook, at 45 millioner er overflødige konti fra brugere, der er kommet til at oprette sig flere gange.

Samtidig kategoriseres 23 millioner som "bruger-fejlklassificeret," hvilket betyder, at det er konti, der er opsat som personlige profiler for virksomheder, både, kæledyr eller andre entiteter, der ikke er mennesker.

Facebook bliver i forvejen kigget kritisk over skulderen af annoncører, der har klaget over, at Facebooks annonceringsmodel er ineffektiv.

Fra et erhvervsmæssigt perspektiv giver tilstedeværelsen af så mange spam- og malware-distribuerende konti yderligere vægt til argumenterne for at begrænse brugen af Facebook fra arbejdscomputere samt for at anvende avancerede sikkerhedsværktøjer.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere