Læs også:
Derfor skal du betale kassen for roaming på din ferie
Nye roaming-priser: Så meget koster data og telefoni
10.000 kroner for at have downloadet en avis.
Det er det chok på telefonregningen, ferieglade danskere risikerer at komme hjem til. I hvert fald hvis man har haft sin mobiltelefon eller pad med på ferie uden for Europa.
Sådan lyder advarslen nu fra teleanalytiker Torben Rune fra telerådgivningsfirmaet Netplan.
For selv om priserne inden for EU er sænket, går det i den modsatte retning i resten af verden.
"I takt med at EU har presset de interne priser for roaming ned, har selskaberne benyttet muligheden for at skrue priserne uden for EU yderligere op. En megabyte dataoverførsel i USA og Sydamerika ligger for eksempel på 100-110 kroner pr. megabyte. Det er helt ude af proportioner," lyder det fra Torben Rune.
"Hvis du downloader et dagblad i PDF-format kommer du op over flere hundrede megabyte. Så der ryger du hurtigt op på 10.000 kroner. Går man bare ind på en hjemmeside som for eksempel Computerworld og klikker rundt på et par artikler, så løber det hurtigt op i 10-50 megabyte. Det betyder, at du risikerer at komme hjem med en ekstraregning på mellem 1000-5000 kroner. Det er svinedyrt," lyder advarslen fra Torben Rune og tilføjer:
"Jeg tror ikke, der er nogen, der kan forestille sig, at det koster ligeså meget som flybilletten at læse et par artikler på telefonen. Det er helt vanvittigt."
For danskere, der vil undgå chok på telefonregningen, er rådet derfor helt at lade være med at bruge mobildata på ferien.
"Lad være med at bruge mobildata på din ferie, slå det fra og lad svære med at slå dataroaming til. Selv om du tror du kan styre dit forbrug, så lad være med at slå det til. Uden at du ved det, laver din smartphone masser af trafik ud på nettet," slutter Torben Rune.