Igennem mange år har vi været plaget af de såkaldte Nigeria-svindlere, der spammer os med absurde forretningstilbud.
Indtil nu har svindlernes mange spammails vist sig lige så besværlige at slippe af med som dræbersneglene i de danske haver.
Men en ny forskningsrapport fra Microsoft, der så dagens lys i sidste uge, kan muligvis gemme på en løsning på problemet.
I forskningsrapporten bliver der argumenteret for, at Nigeria-svindlerne bevidst gør deres mails så absurde og utroværdige for at minimere antallet af henvendelser og dermed sikre sig, at dem der henvender sig er så godtroende og uoplyste, at de er perfekte ofre.
Hold svindlerne for nar
Men oplysningerne om, at det kan være stærkt omkostningsforøgende for svindlerne at skulle håndtere mange henvendelser, kan udstyre os med et effektivt våben mod Nigeria-svindlerne.
Det amerikanske magasin The New Yorker, mener, at vi kan bekæmpe svindlerne ved at holde dem for nar og svare på deres henvendelser, når vi modtager dem.
Det er dog ikke nogen helt ny tanke.
Som flere læsere også har gjort os opmærksom på, findes der en lang række internetfora, hvor såkaldte scambaiters har gjort det til en sport at tage svindlerne ved næsen og så at sige lave "kontra-svindel".
Som regel er scambaiternes mål at spille med på svindlernes mails og på den måde trække korrespondancerne i langdrag.
Men ofte tager de også mere ekstreme metoder i brug. Nigeria-svindlerne er ofte desperate, og det udnytter de forskellige scambaiters til at få dem til at udføre bizarre handlinger.
Sådan bliver svindlerne fuppet
Eksempelvis kan du på sider som thescambaiter.com og 419eater.com se billeder, hvor svindlerne er blevet narret til at blive fotograferet, mens de står afklædte med underlige hatte og sjove skilte.
Der er også eksempler på, at de narrer svindlerne til at modtage pakker, hvor modtageren betaler for forsendelsen i den tro, at de skal modtage en sending bærbare computere.
Men i stedet modtager de en defekt kummefryser eller en bærbar computer lavet i pap.
Kan du fuppe hackere?
Men kan denne form for kontra-svindel bruges mod andre end Nigeria-svindlere?
I den førnævnte artikel fra The New Yorker bliver der spekuleret i, om virksomheder med fordel vil kunne bruge en lignende sikkerhedsstrategi, når de skal holde potentielle it-kriminelle fra døren.
Eksempelvis får en hacker som regel med det samme smidt en "access denied"-meddelelse i hovedet, når han indtaster et forkert password eller på anden måde forsøger at bryde ind i en virksomheds it-system.
Men kunne man forestille sig, at det vil være mere effektivt, hvis den it-kriminelle ikke bliver afvist, men i stedet bliver sendt ind i noget, der til forveksling ligner virksomhedens netværk.
På den måde kan svindleren spilde dyrebar tid i det falske univers, før han opdager, at han er blevet taget ved næsen.
Læs også: