Test: iPad-konkurrent stinker af syg wunderbaum

Den skiller sig voldsomt ud fra mængden, og selv lugten er anderledes. Vi har testet BlackBerry PlayBook, som er en tablet-pc, der er noget for sig selv.

Test: iPad-konkurrent stinker af syg wunderbaum

Du har formentlig hørt om BlackBerry, der især i USA har været en de af mest populære mobiler - indtil Apple lancerede iPhone.

Tidligere var det især forretningsmanden, som BlackBerry gik efter at forføre med kompakt design, høj sikkerhed og et fysisk tastatur i samme layout som dit keyboard på computeren.

Men i de senere år har BlackBerry ikke haft samme sexappel som tidligere, ikke mindst efter at konkurrencen med de nye frække Android-modeller og Apples iPhone er blevet skærpet.

Ud over at lancere mobiler står producenten bag BlackBerry, RIM (Research In Motion), også bag en tablet-pc ved navn PlayBook, som vi har fået til test.

Den er et alternativ til iPad og de mange Android-modeller, som vi har set den seneste tid.

Noget af det første, som vi bemærkede ved BlackBerry Playbook, var lugten.

Eller nærmere stanken. Tablet-pc'en osede voldsomt kemisk, som havde den rullet sig i en bunke wunderbaum og renseolie på den lokale tankstation.

Det er uklart, om det er blot er vores anmeldereksemplar, der har denne noget frastødende odør, eller om det er generelt for alle PlayBooks. Lugten aftog dog lidt i løbet af testperioden, men den forsvandt aldrig helt. 

En lille en

Tablet-pc'en er udstyret med en syv tommer stor skærm, og det er en lidt akavet størrelse.

Tidligere har vi set Samsung med sin første tablet, Galaxy Tab 7, og siden hen HTC Flyer med samme formfaktor, men de fleste producenter koncentrerer sig om de større modeller omkring 10 tommer.

Det er ikke så mærkeligt, da vores telefoner efterhånden har fået velvoksne skærme på cirka 4,7 tommer.

Derfor er springet frem til syv tommer ikke vanvittigt stort, og det kan virke mere fornuftigt at kombinere en stor mobil med en tablet-pc på 10 tommer.

Det skal dog retfærdigvis siges, at BlackBerrys telefoner primært er udstyret med små skærme, og måske kan det for die hard BlackBerry-fans virke som et udmærket hop fremad.

Herhjemme er BlackBerry dog et mobilmærke, der må leve med en forholdsvis begrænset udbredelse.

Berøringsfølsom skærm og ramme

PlayBook kører med sit eget styresystem, der hedder PlayBook OS 2.0. Det er egentlig et forfriskende tiltag i forhold til Apple iOS, der efterhånden virker lidt gammeldags, og Android, som har været en rodebutik og først for nylig er ved at finde sig til rette som et acceptabelt styresystem til tablet-pc'er.

I forhold til konkurrenterne er rammen omkring skærmen berøringsfølsom, og det kræver lidt tilvænning.

Ved at skubbe fingeren fra den sorte ramme og ind på skærmen åbner en række menuer og indstillingsmuligheder.

På fronten sidder ingen fysiske taster, men i toppen sidder en tænd/sluk-knap og mulighed for at justere volumen.

Masser af apps

Selve PlayBook OS 2.0 er meget minimalistisk, og det er efter kort tid meget nemt at finde rundt i. Det er muligt at vælge dansk sprog og tastatur, men man må leve med, at æ, ø og å er på tre forskellige linjer. Det kan godt være lidt irriterende.

Når der skal fyldes app og spil på maskinen, foregår det via App World, som er Blackberrys bud på en app butik.

Der er cirka 100.000 apps, og det kan virke overraskende, da Blackberry ikke er lige så udbredt som eksempelvis Android.

De mange apps er da også blot konverteringer fra netop Google Play (tidligere Android Marked), og derfor har det været nemt at få hylderne fyldt op i App World. Cirka 25.000 apps er udviklet direkte til App World.

Fin skærm - men lav opløsning

Skærmen er som tidligere nævnt syv tommer, og den er desværre udstyret med en noget beskeden opløsning på 1024 gange 600 pixel. 

Det er derfor en mindre skærmopløsning end på telefoner på 4,7 og 4,8 tommer som HTC One X og Samsung Galaxy SIII, der begge har en opløsning på 1280 gange 720 pixel.

Der er dog flotte farver på skærmen, og betragtningsvinklen er god.

PlayBook er udstyret med en 1 Ghz dualcore processor, og tablet pc'en virker hurtig, når der bladres rundt i menuerne, og semi-hurtig når der afvikles programmer, og eksempelvis ens kalender eller mail åbnes. 

Tablet-pc'en kører også HD-klip fra YouTube i fin stil, men Playbook skal også kun udfylde den lille skærm med den lave opløsning. 

Selv om maskinen generelt ikke virker sløv, er dual core processoren på 1 GHz måske ikke det mest fremtidssikrede valg, og det ville have været rart med eksempelvis en quadcore processor, så Playbook var parat til mere krævende apps og spil.

Mere interessant end Android 3.0 

Der er dog ikke nogen tvivl om, at PlayBook er en af de mest interessante tablet-pc'er i syv tommer størrelsen i øjeblikket, men den kan på ingen både ses som en rigtig konkurrent til iPad. 

Måske nærmere som et supplement, hvis du i dag har en telefon med en lille touchskærm og gerne vil have en lidt større mobilenhed med på farten, men ikke orker at slæbe iPad med. 

Med sine 425 gram er PlayBook cirka 225 gram lettere end iPad, og prisen er ikke fuldkommen vanvittig.

En 16 gigabyte udgave koster cirka 1.700 kroner, mens en 32 gigabyte version fås til 2.000 kroner og 64 gigabyte koster 2.500 kroner

Sympatisk tablet-pc

Men de fleste vil formentlig stadig holde sig til iPad og til nøds Android-baserede tablet-pc'ere, og BlackBerry må derfor være længere nede på indkøbslisten - måske lige over nogle af de tvivlsomme kinesiske bambusmærker, der sælges som slagtilbud i de lokale supermarkeder. 

Det er egentlig synd, da PlayBook faktisk er et langt mere interessant bekendtskab end mange af de Android-tablet-pc'er, der stadig kører den ældre version 3 af Google mobile styresystem. 

Vi har stor sympati for PlayBook og kan egentlig ret godt lide den lille tablet-pc. Men den lille skærm med den lave opløsning og den mærkelige kemiske lugt får os til at fælde en hård dom over BlackBerrys lille, sorte tablet. 

PlayBook ender på karakteren tre ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere