På den seneste liste over verdens 500 hurtigste supercomputere har den japanske K Computer nu mistet førstepladsen efter to år. Nu ligger USA igen i spidsen med IBM-supercomputeren Sequoia på Lawrence Livermore National Laboratory. Den har en regnekraft på omkring 16 petaflops/s. Det er 50 pct. mere end K Computer.
I de seneste år har Kina og Japan domineret listen. I den sidste opgørelse, der kom i november 2011, gik fire af de fem første pladser til de to asiatiske lande. Det har sikkert gjort ondt i USA, hvor man traditionelt har et forspring i forhold til resten af verden, når det gælder supercomputere.
Sequoia er også verdens mest energieffektive supercomputere, og den indeholder hele 1.572.864 processor-kerner.
Foruden USA har Europa også forbedret sin position på den seneste liste. Den tyske SuperMUC på Leibniz Rechenzentrum ligger på en fjerdeplads med 2,89 petaflops. Den italienske Fermi ligger på en syvendeplads, og tyske JuQueen kommer som nr. 8.
Den nye Mira-supercomputer i USA, et IBM-BlueGene system på Argonne National Laboratory, er straks hoppet ind på en tredjeplads.
Hvis man kigger på den samlede ydelse for alle de 500 supercomputere på listen, er der næsten tale om en fordobling i forhold til november 2011.
De fleste af de 500 maskiner - helt præcis 253 - står i USA, mens 107 er placeret i Europa og 68 i Kina.
Den hurtigste danske supercomputer står hos Vestas og har en ydelse på 162 teraflops. Denne IBM-maskine er nr. 108 på listen.