Linux-løsninger
Du kan nu få bogføringssystemer og forretnings programmer baseret på Linux-systemer. De kommer fra såvel kommercielle leverandører som fra mindre open source projekter.
Foreningen KLID (Kommercielle Linux-interessenter i Danmark) afholdt møde om bøgføringprogrammer under Linux. Her blev der præsenteret tre forskellige økonomiprogrammer, der alle kører på Linux. Det danske firma MiniSoft leverer et professionelt og kommercielt økonomi- og administrationssystem, mens to open source-projekter udvikler gratis regnskabssystemer på Internet.
Blandt andre større kommercielle systemer har det danske Maconomy et produkt, Maconomy Enterprise Application i en Linux-version. Det er en integreret enterprise løsning til automatisering af servicevirksomheder, der også findes til Windows NT og flere andre UNIX versioner.
Vi beskriver her kort de tre løsninger som eksempler på, hvad virksomheder kan forvente af Linux-løsninger.
IDA fra MiniSoft
MiniSoft IDA-system
MiniSoft i Jylland har et IDA standard økonomi- og administrationssystem, der er udviklet til UNIX. IDA er en professionel løsning til virksomheder, der for eksempel omfatter 20-30 terminaler og et par servere. De har tidligere brugt styresystemer som SCO-Open Server, men de bruger i stigende grad Linux.
MiniSofts speciale er at levere økonomi- og administrationssystemer som er tilpasset kundernes behov. Firmaet udtalte, at kunderne typisk vælger på grund af prisen. Det er underordnet for slutbrugerne, hvad styresystemet hedder, så længe MiniSoft garanterer, at løsningen fungerer. MiniSoft har fra tidligere arbejdet med Unix, så overførelsen af IDA til Linux-platformen var ikke noget problem.
Selve IDA-løsningen er programmeret med et fjerde generations udviklingsværktøj, der hedder Today 4GL. Fjerde generationsværktøjer er udviklingsværktøjer, hvor man arbejder i næsten naturligt sprog, og som ikke kræver programmering. Dette værktøj er et kommercielt produkt, hvor der skal betales licens efter antal brugere. Det er ikke open source.
IDA-løsningen kan køre med de større databaser som Oracle, Ingres, Informix og andre. Databasen bag systemet udgør en omkostning i det samlede system. Man kan vælge at starte op med en gratis ISAM-database, der er en meget simpel database med flade filer og index. Dog er for eksempel Oracle til Linux billigere end mange andre alternativer samtidig med, at den giver langt bedre sikkerhed end ISAM-løsningen.
Yderligere oplysninger finde på firmaets web-adresse: http://www.minisoft.dk
En demonstration af produktet med web-interface kan man se på adressen: http://www.b2b-minisoft.dk.
SQL-Ledger
SQL-ledger
Der findes open source-bogføringsprogrammer, som SQL-Ledger, der er åbent og gratis. Programmet understøtter almindelig dobbelt bogholderi med funktioner til fakturering, debitorkontrol, rapportering med videre.
Systemet køres med et web-interface og med en PostgreSQL-database som motor. Man kan bruge andre SQL-databaser i stedet, men ProgreSQL er open source relationsdatabase, der giver fuld understøttelse af databasesproget SQL samt indbyggede transaktioner. De indbyggede håndtering af transaktioner giver en funktionalitet og sikkerhed er på højde med professionelle systemer. Den populære open source-database, MySQL, har ikke transaktionsstyring indbygget.
Programmet er skrevet i Perl. Det er opbygget, så systemet er overskueligt og let at oversætte til andre sprog. Keld Simonsen har for nylig oversat systemet til dansk. Det ligger på web-adressen: http://www.sql-ledger.com/, hvor man også kan se en dansk demo af programmet.
Det blev på KLID-mødet nævnt, at det er lidt besværligt at installere systemet ved start. Databasen skal installeres, Perl database interface skal oprettes, rettigheder skal defineres, databasen skal initieres og brugerne skal oprettes før man kan begynde på den brugerorienterede del. Men for slutbrugerne er det simpelt at logge ind og klikke på siderne.
Til et lille regnskab (KLID foreningens eget regnskab for år 2000), var det nemt at bruge. Men i forhold til det ovennævnte IDA-produktet er der et husmandsløsning.
Freemoney
Freemoney
Freemoney er financielt system til at håndtere ordre, kunder, produkter, salg og økonomiske transaktioner. Freemoney blev startet i 1997. SQL-Ledger udsprang oprindelig af Freemoney, derfor ligner de to systemer hinanden teknisk.
Programmet er også skrevet i Perl, og det er bygget på et bibliotek kaldet CPAN, der indeholder 1500 Perl-moduler til alle mulige formål. Det gør det hurtigt for Perl-programmører at udvikle, vedligeholde og rette systemet til specifikke virksomheder. Freemoney er bygget på PostgreSQL databasen, og dertil anvendes en Apache-webserver. Ovenpå databasen og web-serveren bruges Perl til at bygge e-handelssystemet.
Projektet har ligget noget i dvale, men blandt andet Kaare Rasmussen fra Kaki Data, foredragsholderen på KLID-mødet, har startet projektet op igen. Projektet er registreret på udviklerstedet SourceForge under http://sourceforge.net/projects/freemoney. De har datamodellen klar, og dernæst bliver der lavet en prototype. I første omgang er målgruppen enkeltmands virksomheder, men fremtidsvisionerne er meget større. Rasmussens vurderede ovennævnte SQL-Ledger på, at der var tale om en langsom udvikling.
Freemoney findes på web-adressen: http://www.freemoney.org/. Indtil dags dato må Freemoney nok karakteriseres som en stor gratis værktøjskasse og et udviklingsprojekt til et økonomisk virksomhedssystem. Det er endnu ikke nogen færdig løsning.