Artikel top billede

Samsung melder om chip-gennembrud

Forskere hos Samsung har nået et gennembrud med graphen, som kan bane vejen for fremtidens computer-chips.

Samsung fortæller i en pressemeddelelse, at man har udviklet en ny transistor-struktur med graphen, der beskrives som et "vidundermateriale". Dermed er man kommet ét skridt tættere på udviklingen af hurtigere transistorer, som overvinder begrænsningerne i almindelige silicium-chips.

Graphen er meget stærkt - faktisk stivere end diamant - men alligevel er en krystal kun én atom tykt. Det består af kulstofatomer fra grafit og er meget velegnet til at lede strøm.

IBM har tidligere demonstreret et CMOS-kompatibel integreret kredsløb med graphen, som skulle fungere op til 5 Ghz taktfrekvens og en temperatur på 200 C.

De nyeste silicium-processorer indeholder flere milliarder transistorer. For at få mere ydelse kan man enten reducere størrelsen i de individuelle transistorer for at forkorte den afstand, som elektronerne skal bevæge sig, eller bruge et materiale med højere elektron-mobilitet for at gøre elektronerne hurtigere.

I de sidste 40 år har man forhøjet ydelsen ved at gøre transistorerne mindre - det er grundlaget for det, der er kendt som Moore's lov.

Men nu er man efterhånden nået til det punkt, hvor det bliver svært at gøre transistorerne meget mindre. Intel forsker dog allerede i teknologi med en strukturbredde på blot fem nanometer (de nuværende processorer bruger 22 nanometer).

Samsung-forskerne mener nu, at man i stedet bør satse på at gøre elektronernes vej rundt i chippen hurtigere. I graphen er elektron-mobiliteten 200 gange hurtigere end i silicium. Et af de store problemer er dog, at man ikke uden videre kan tænde og slukke for strømmen. Det er nødvendigt for at skifte mellem 0 og 1.

Forskerne har tidligere fundet metoder til at konvertere graphen til en halvleder, men det sker på bekostning af elektron-mobiliteten.

Nu har Samsung udviklet en enhed, der kan tænde og slukke for strømmen i graphen uden at det går ud over elektronernes hastighed. Denne enhed kaldes en Barristor. Det betyder altså, at man kan få graphen til at opføre sig som en "rigtig" chip. Det er også lykkes at gennemføre simple regneoperationer med denne enhed.

Det næste skridt bliver at demonstrere, at man også kan fremstille en fuldt funktionsdygtig processor med graphen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere