Artikel top billede

Apple og Amazon sælger e-bøger fra momsly

Selskaberne sparer moms ved at sælge e-bøger fra Luxembourg. Men i 2015 er det slut.

I Danmark er momsen på 25 procent både på almindelige bøger og på e-bøger. I Luxembourg ser det helt anderledes ud. Her er bogmomsen kun på 3 pct. Så er det nok ikke så underligt, at både Apple og Amazon afvikler deres salg af e-bøger i EU gennem Luxembourg. Her slipper de altså med den lave moms på 3 pct.

Det gælder dog kun for salg af e-bøger til privatpersoner. De gældende regler betyder, at momsen for salg til private skal beregnes i sælgerens land, mens salg til erhvervskunder bruger momsen i køberens land.

Derfor betinger både Apple og Amazon sig i deres aftalevilkår, at salget af e-bøger kun må ske til private brug.

Ifølge det tyske ugeblad Der Spiegel mærker slutkunderne ikke noget til den lave moms i Luxembourg. Prisen for e-bøgerne er nemlig i de fleste tilfælde identisk. Forskellen på de 3 pct. moms og de 25 pct., som eksempelvis skulle betales i Danmark, lander altså i lommen på Amazon.

Firmaer som Amazon afvikler allerede en stor del af deres europæiske salg over Luxembourg, hvor momsen generelt er lavere end i resten af EU. Men det er snart slut. Fra 2015 skal momsen for salget til private i EU beregnes i køberens - og altså ikke i sælgerens - land. Så er det ikke længere en fordel at sælge fra Luxembourg.

To lande sænkede momsen på e-bøger

Mange lande har lav moms på trykte bøger. Men det gælder typisk ikke før e-bøger. En elektronisk bog burde koste meget mindre end en trykt bog - der er trods alt ingen omkostninger til tryk, distribution og indpakning. Men i mange lande er momsen på elektroniske bøger højere end momsen på papirbøger. Det gælder alle de lande, hvor man har en differentieret bogmoms.

I Danmark er der 25 pct. moms på bøger, ligesom på de fleste andre varer. Her har man altså ikke en specielt lav moms på bøger. Men i Sverige er bogmomsen kun på 6 pct., i Tyskland er den på 7 pct. og i Frankrig er den 5,5 pct. I Storbritannien og Irland er der slet ingen moms på trykte bøger.

Men e-bøger bliver ikke regnet som "rigtige" bøger og derfor skal man betale fuld moms. I Tyskland skal forbrugerne således betale 19 pct. moms på e-bøger (men altså kun 7 pct. på trykte bøger) og i Storbritannien er det 20 pct., mens almindelige bøger altså helt slipper for moms.

I starten af 2012 reagerede Frankrig og Luxembourg ved at sænke momsen på e-bøger til henholdsvis 7 og 3 pct.

De nuværende europæiske regler forbyder ellers EU-landene at sænke momsen på e-bøger, som - juridisk set - bliver regnet som en serviceydelse og ikke som en bog. Men de to lande har ikke ventet på grønt lys fra Bruxelles og EU-Kommissionen truer nu med en sag mod landene.

Problemet er, at det kan blive svært at definere grænsen mellem en e-bog og andre digitale ydelser. Grænsen er allerede flydende - e-bøger kommer i stigende grad til at ligne applikationer med interaktive funktioner, lyd og video.

Smarte skattetricks

Tricket med at sælge e-bøger fra Luxembourg er ikke det eneste eksempel på, hvordan it-giganterne tænker kreativt for at spare skat og moms. Forleden blev det afsløret at Apple bruger forskellige lovlige tricks til at spare milliarder i skat. Det er en kendt sag at Apple har sit hovedkvarter i Cupertino i Silicon Valley, men selskabet sender en del af sine indtægter gennem et lille kontor i Reno i Nevada, hvor skatten for virksomheder er på 0 pct. Til sammenligning er den på 8,84 pct. i Californien.

Det er ikke den eneste metode, som Apple har brugt til at reducere sin skatteregning. Apple har placeret datterselskaber på skattevenlige destinationer som Irland, Holland og de britiske Jomfruøer - i nogle tilfælde er der blot tale om en postboks eller et anonymt kontor uden det kendte Apple-logo.

Selskabet iTunes S.a.r.l er således placeret i Luxembourg. Det havde en omsætning på en milliard dollar i 2011. Det svarer til omkring en femtedel af den globale iTunes-omsætning. Microsoft har også placeret et kontor i Reno og dermed sparet et større milliardbeløb i årene mellem 1997 og 2011. Det samme har Cisco.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering