Krigen om Java - XML-servere og mobiltelefoner

Java's historie fortsætter. Sproget bliver anvendt på de største og de mindste computere. I den anden af to artikler belyser vi de nyeste træfninger i kampen om det, der skulle være verdensstandard for programmeringssprog.

Java som platform

Java blev født med ambitionen om, at programmeringssproget skulle understøttes på tværs af alle platforme. I den forrige artikel om Microsofts udmelding af Java-miljøet, kunne det se ud som, at Java-projektet står dårligt. Men her ser vi på servere og mobiltelefoner.

PC brugerne oplever, at det er styresystemet, som binder alting sammen. Her er Java udviklet som en komplet platform. Det er anvendelsen af Java-programmeringssproget i forskellige former, som er det bindemiddel, der sikrer funktionalitet på tværs af platforme. Vi kan have forskellige Unix-servere, der udsender Java-applets (Java-programmer), som kan køre både på mobiltelefon, på håndholdte computere og på Windows skrivebords-pc'ere. Når disse store og små computere kan fungere som en funktionel helhed, skyldes det ikke styresystemer. De er bundet sammen af protokoller, og protokollerne er baseret på Java-platformen.

Java anvendes på store servere og ganske små mobiltelefoner. Nyhederne fra branchen bringer stadig nye eksempler på Java-produkter. Så sproget står stærkt i realiseringen af den idé, som sproget blev født med: Write once, run everywhere. Bag denne formulering finder vi interessen i at rationalisere softwareudvikling og genbruge software. Firmaerne kan spare portering af software til andre platforme. Det betyder, at selv meget store e-handels løsninger kan laves med Java-software, som blot skal brugertilpasses. Derefter vil det køre på de computere, som brugeren nu har til rådighed.

Java i serveren

Udviklingen kan illustreres med to eksempler:

Servere

Sun Microsystems er på vej med en ny version af Java 2 Platform Enterprise Edition, J2EE. Det er det nyeste programmeringsmiljø for Java-programmering til professionelle applikationer. Sun forventes at sende denne nye version 1.3 af J2EE ud i tredje kvartal af i år. IBM, som er en af de helt store støtter for Java, har bidraget til udviklingen og har investeret i teknologien. IBM leverer deres eget WebSphere produkt.

Den nye version 1.3 af J2EE indeholder en masse programmer, der gør det mere fleksibelt og hurtigere arbejde med. Java Media Framework (JMF) kommer med i version 2.1, Enterprise Java Beans (EJB) kommer med i version 2.0, og en udvidet XML-understøttelse (eXtensible Markup Language) omfatter JAXP, der står for Java API for XML Parsing og JAXM, der betyder Java API for XML Messaging. Endelig er der annonceret forbedringer på Java Server Pages.

Zdnet skriver, at Java udviklerne er glade for den stærke XML understøttelse, som skal komme med næste version af J2EE 1.3. Kombinationen af Java som programmeringssprog på tværs af platforme, der samtidig understøtter XML som et universel datasprog, er en stærk platform for udvikling af for eksempel e-handel. Java-platformen kan med XML udvikles mod en dynamisk håndtering af data.

InfoWorld skriver, at Sun bygger et marked op omkring J2EE, som omfatter en stribe leverandører af applikations servere, der har licenser til J2EE. På denne vis kan Sun etablere et alternativ til konkurrenterne, hvor kunderne kan købe J2EE-kompatible applikations servere fra flere andre leverandører.

Firmaerne har fremstillet en demonstration, hvor 8 forskellige leverandører har en Java-applikation med navnet Java Petstore på deres maskiner. Alle maskiner kører den samme version af Java Petstore uden modifikationer. For så vidt er J2EE en realisering af "Write once - run everywhere"-idéen for servernes vedkommende, slutter InfoWorld.

Mobiltelefoner

Java i mobiltelefoner

Som modsætning til de store servere finder vi mobiltelefonerne med deres små processorer. Også på dette områder vinder Java-sproget indpas.

Siemens har tidligere lavet aftale med Sun om at få Java til mobiltelefoner. Mobiltelefonerne vil få Java 2 platform Micro edition. Siemens har også lavet aftaler med leverandører, der skal sikre et interessant indhold i programmerne. Det kan være spil, underholdning, bykort og informationsservices.

Ifølge IDG News har det japanske mobiltelefonfirma NTT DoCoMo annonceret en ny generation af mobiltelefoner, som understøtter Java programmerings sproget. Dertil har de tilføjet en I-mode service, som kaldes I-Appli, som brugerne kan anvende til at downloade og køre små Java appletter. Appletterne er små programmer på 10 kilobytes størrelse til information, underholdning eller spil. Med henblik på en seriøs anvendelse af Java appletterne har I-Appli inkluderet understøttelse af SSL (Secure Sockets Layer) kryptering.

Med Java på serverne og Java på mobiltelefoner er det muligt, at Java kunne blive det verdens sprog for programmer og applikationer, som tilhængerne har argumenteret for.

Microsoft skubber Java ud af deres produktsortiment, og tilbyder programmørerne JUMP som vejen til udvikling på .Net. Sun på deres side peger på, at hvor Microsoft har annonceret .Net som informationsbehandling på tværs af platforme, så har Sun produktet her og nu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere