Artikel top billede

Hemmelig aftale: It-giganter må ikke headhunte folk

It-selskaber som Intel, Adobe og Google er fedtet ind i en sag om hemmelige jobkarteller, hvor Apples afdøde stifter Steve Jobs står som en central skikkelse.

Læs også: 

Overblik: Her alt om danske jobkartel-aftaler

Se Højesterets dom i sagen mellem IBM og fyret it-mand

Det er ikke kun i Danmark, at virksomheder har indgået hemmelige aftaler om at forhindre hinandens medarbejdere i at søge job hos konkurrenterne.

I USA er blandt andre Apple, Google, Intel og Adobe røget på anklagebænken for at have aftalt, at de ikke skulle kapre hinandens medarbejdere og derigennem har holdt medarbejdernes karriereudvikling tilbage, samtidig med at de har presset medarbejderne på lønningerne.

Fem tidligere medarbejdere står bag kartel-anklagerne, som står med seks konkrete aftaler i den kommende retssag mod it-giganterne, skriver Macworld

Steve Jobs central i kartellet 
Sagen, der skal behandles i San Jose, Californien, involverer også en kommentar fra den afdøde stifter og tidligere direktør og bestyrelsesformand for Apple, Steve Jobs, til Palms topchef:

"Vi må gøre, hvad vi kan for at stoppe headhunting af hinandens medarbejdere og andre konkurrencemæssige rekrutteringsindsatser mellem selskaberne," skulle Steve Jobs iføle MacWorld have sagt.

Dommer Lucy H. Kohn har, efter at sagen begyndte at rulle, modtaget en samlet, skriftlig opfordring fra de sagsøgte teknologiselskaber til at droppe sagen, men det er altså ikke sket.

De fem medarbejdere, der alle er software-ingeniører, beskylder selskaberne for i perioden 2005 til 2007 at være placeret på en liste over folk, der ikke måtte headhuntes af rekrutteringsselskaber.

Dommer Lucy H. Kohn mener, at aftalerne kan være blevet indgået på allerhøjeste niveau - det vil sige af folk som Steve Jobs og tidligere Google-boss, Eric Schmidt. Steve Jobs er ligefrem beskyldt for at true Palm med en retssag, hvis Palm ikke indgik en aftale om at forhindre headhunting af selskabernes medarbejdere.

Den amerikanske sag ser ud til at skulle finde sin afgørelse i juni 2013.

Danske fortilfælde

I Danmark har der også rullet sager om jobkarteller med hemmelige aftaler om ikke at hyre hinandens medarbejdere.

Blandt andet kommer det frem i 2006, at Danmarks største selskab, A.P. Møller Mærsk, har indgået aftale med it-giganten IBM om ikke at hyre hinandens medarbejdere.

Senere afslører Computerworld også, at Beskæftigelsesministeriet stavnsbinder sine medarbejdere i jobkartel-aftaler. 

Du kan læse mere om de danske sager her.

Læs også: 

Overblik: Her alt om danske jobkartel-aftaler

Se Højesterets dom i sagen mellem IBM og fyret it-mand




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere