Artikel top billede

Arkivfoto: Medarbejdere foran CSC's hovedkvarter i Valby i juni 2011.

CSC-ansatte tygger på frivillige fratrædelsesvilkår

CSC har meldt vilkår for frivillige fratrædelser ud til alle ansatte i forbindelse med reduktionen af 350 stillinger i Danmark. Nu er de gået i tænkeboksen.

Læs også:

CSC fyrer 450 ansatte - danske ansatte rammes hårdt

Disse 450 stillinger vil CSC skære helt væk

Derfor er CSC nødt til at fyre medarbejdere

Både Prosa og CSC melder om en god dialog i forhandlingerne om frivillige fratrædelsesordninger i forbindelse med virksomhedens udmelding om massefyringer af 450 medarbejdere i Norden, heraf 350 i Danmark.

CSC har senest meldt de konkrete fratrædelsesvilkår, som firmaet har forhandlet på plads med fagforbundene, ud til alle firmaets medarbejdere.

Det fortæller John Jørgensen, der er faglig sekretær hos it-fagforbundet Prosa.

"Medarbejderne har fået mulighed for at tygge på det her og sætte det i forhold til deres egen situation. Skal de gå på efterløn, på pension eller videre til et andet job," siger han.

Hverken CSC eller Prosa ønsker at kommentere det konkrete indhold af vilkårene for de frivillige fratrædelser, som er forskellige afhængigt af, hvilken overenskomst den enkelte medarbejder er på.

"Det, der foregår nu, er en proces, hvor den enkelte medarbejder orienterer sig om sine individuelle muligheder i forbindelse af en eventuel accept af en frivillig pakke," siger John Jørgensen.

Parter enige om god dialog

Ifølge Prosa-sekretæren har CSC givet medarbejder-repræsentanterne og de ansatte relativt frie hænder til at bruge tid på at informere kolleger om situationen.

Han fortæller, at der er en god dialog, og at CSC også hører efter, når fagforbundene er uenige med virksomheden.

"Det er mit indtryk at forhandlingerne går godt. Det, som jeg hører og ser komme ud af forhandlingerne, viser også en virksomhed, som gerne vil bidrage til at få det her til at fungere på ordentlig vis," siger han.

Opfattelsen af forhandlingsmiljøet er det samme hos CSC, hvor public relations officer Kim Ege Møller fortæller, at forhandlingerne om firmaets rekonstruktion forløber som planlagt.

"Det er for tidligt at sige noget om resultaterne og om indholdet af drøftelserne nu. Men vi vil fortælle det, når vi kommer dertil," siger han og tilføjer:

"'Der er en positiv og god dialog mellem parterne, og møderne går som planlagt."

Ikke håb om bevaring af stillinger

Ifølge John Jørgensen ligger det ikke i kortene, at der sker væsentlige ændringer i antallet af udmeldte afskedigelser.

"Det er selvfølgelig blevet drøftet ved forskellige lejligheder og er selvfølgeligt også et anliggende, som er med på dagsordenen, men det er desværre nok næppe sandsynligt, at vi får den helt store indflydelse på denne del," siger han.

Prosa er det fagforbund, som har flest medlemmer blandt de ansatte hos CSC i Danmark.

Imidlertid mistede forbundet efter en bitter og flere måneder lang konflikt de to største overenskomster til HK/Privat i juni 2011.

"Det er rigtigt, at Prosa/CSC ikke er overenskomstmæssigt forhandlingsberettigede. Men det er klart, at i denne her situation må man tale med de repræsentanter, som repræsenterer nogen. Og det gør Prosa/CSC," siger John Jørgensen.

Han peger på, at der på fagforbundenes side af bordet sidder fire personer. Én repræsentant for HK, én som repræsenterer akademikere og ingeniører, samt to repræsentanter for Prosa.

Kortere fratrædelsesgodtgørelse

Tabet af de to overenskomster betød, at omkring 800 Prosa-medlemmer i sommers mistede en omdiskuteret tryghedsaftale, som kunne give op til 22 måneders løn i tilfælde af massefyringer.

I stedet kan disse medarbejdere nu opnå to måneders ekstra godtgørelse i forhold til funktionærloven, mens andre medarbejdergrupper hos CSC har opretholdt en aftale, der giver flere måneders godtgørelse end dette.

I forbindelse med CSC's overgang til overenskomsten med HK/Privat udstedte CSC en jobgaranti, som udløb den 31. marts i år, få uger før firmaet offentliggjorde planerne om reduktionen i medarbejderstaben på 350 stillinger i Danmark.

Det er ikke kun i Danmark og i resten af Norden, at CSC skærer ned på antallet af medarbejdere.

Også i England har firmaet udmeldt massefyringer. Her vil firmaet reducerearbejdsstyrken med antallet af ansatte med 500 stillinger.

Her forhandler firmaet samtidig med den britiske stat om et kuldsejlet sygehusprojekt til flere milliarder kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering