Artikel top billede

(Foto: John Siebert)

It-kriminelle har stjålet overskudsskat fra danskere

Kriminelle har stjålet for en halv million kroner via Skat. Måske flere afsløringer på vej.

Mindst 29 danskere er blevet snydt for i alt 500.000 kroner, som de skulle have udbetalt af Skat. Men i stedet for at få overskudsskatten udbetalt, er pengene blevet overført til kriminelle.  

Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Lavpraktisk har de kriminelle skaffet sig adgang til ofrenes TastSelv-konti, hvor de både har fiflet med personens fradrag og skiftet nummeret på den bankkonto, som den overskydende skat skulle udbetales til.

Skat afviser, at der er en sikkerhedsbrist i it-systemet. De kriminelle har via andre kanaler fuppet sig til ofrenes kodeord. Skat mener, at ofrene bevidst eller ubevidst selv har udleveret personnumre og koder.

"Der er ikke tale om hacking, og vi anser stadig TastSelv for at være et sikkert system. Men udleverer man nøglen til ens skatteoplysninger og skatteforhold til en, man ikke kan stole på, kan man selvfølgelig komme i klemme. Vi vil derfor gerne opfordre alle til at være meget påpasselige med at udlevere adgangskoder," siger skattedirektør Lisbeth Rasmussen.

Skat undersøger nu yderligere 62 sager med cirka 1.000 involverede personer.

Vi laver proceduren om

De kriminelle er både stukket af med overskydende skat, som ofrene skulle have udbetalt, men de har også ændret på skattefradrag for at få mere udbetalt. Det kan betyde, at ofrene risikerer at få en regning for uberettigede fradrag.

Det vil ikke være alle, der slipper for at betale dem tilbage. Skat mener nemlig, at nogle ofre selv har kendt til fupnummeret.

"Vi kan ikke udelukke, at den person, som umiddelbart ser ud til at være blevet snydt, har været bevidst om snyderiet, men nu er stukket af til udlandet. Men uanset hvad, har personen jo en skattegæld, så vi skal have fat i vedkommende. Det vil så være en sag for InterPol," forklarer Lisbeth Rasmussen.

I nogle sager er der dog tale om decideret dokumentfalskneri og identitetstyveri, og hvis det kan bevises i de kommende klagesager vil Skat forsøge at hente pengene hos de personer, der rent faktisk har fået pengene udbetalt.

For at stoppe lignende tilfælde har Skat allerede ændret procedure. Hvis man i fremtiden vil have overskydende skat udbetalt til en anden konto, skal man møde op personligt i et skattecenter og vise billedlegitimation.

Læs hele Skatteministeriets pressemeddelelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere