Læs også:
Disse firmaer kæmper om at redde EPJ i Danmark
Ved regionsdannelsen i 2007 var der 23 forskellige EPJ-løsninger i Danmark.
I 2010 gik de fem regioner sammen og stiftede Regionernes Sundheds-IT (RSI), hvorigennem de forpligtede sig til kun at have ét EPJ per region ved udgangen af 2013.
Det betyder, at hele 18 EPJ-løsninger skal kasseres, nu hvor regionerne skal gå fra 23 til kun fem.
Vi er godt på vej
I dag står der 2012 på den afrivelige hjørneflap i kalenderen. De danske regioner har altså eksisteret i fem år, og skal vi tro regionsfolkene, er der sket markante fremskridt.
"Vi er rigtig godt på vej. Der er sket meget, siden EPJ-arbejdet overgik til regionerne. De fem regioner har forpligtet sig til at arbejde sammen og nå ned på kun et EPJ-landskab per region inden udgangen af 2013," siger Heidi Forberg, der er sekretariatschef i RSI.
En del af systemerne er allerede blevet kasseret. I perioden fra 2007 til 2010 skar Region Hovedstaden og Region Sjælland ned på antallet af EPJ-systemer, hvilket betød, at vi i den periode gik fra 23 til 18 EPJ-løsninger på landsplan.
Allerede i oktober 2011 var tallet bragt yderligere ned, idet også Region Midtjylland havde fået nedbragt antallet af EPJ-løsninger. Så for fire måneder siden rundede Danmark 15 EPJ-løsninger.
Foreløbig er det dog kun Region Sjælland, der har nået det gyldne ettal. Men mange af sygehusene inden for de enkelte regioner er koblet på samme EPJ-system, så selv her sker der en masse.
Desuden er e-journalen, der skal fungere som bindeled på tværs af regionsgrænserne, også oppe at køre.
Lægerne er positive
Hospitalslægerne, der skal bruge EPJ-systemerne i deres daglige arbejde, har da også oplevet en positiv udvikling.
"Vi mener, der er sket et kvantespring på det sidste. Det har været ekstremt længe undervejs, men nu oplever vi virkelig, at der sker noget. De har nået meget mere de her tre til fire år sammenlignet med de foregående 20 år."
Det siger afdelingslæge på hjerte-lunge-karkirurgisk ved OUH Lars Riber på vegne af Lægeforeningen, hvor han sidder som formand som Sundheds-it.
Skønt det nu går fremad, understreger Lars Riber, at der endnu er lang vej igen.
"Vi skal ikke hvile på laurbærrene. Der skal arbejdes videre. De elektroniske patientjournaler skal ikke bare være dokumenter på computeren, ikke bare papirjournal elektronisk, men et redskab. Vi skal kunne søge, og det skal kunne sammenholde symptomer og kæde dem sammen med sygdomme som for eksempel sukkersyge og allergi."
Og der skal ikke kun videreudvikles.
Der er stadig elementer, der ikke fungerer efter planen. For eksempel har e-journalen ikke kunnet trække data ud af Århus Universitets Hospital siden, sygehuset blev koblet på Region Midtjyllands EPJ-system den 14. november 2011.
Selvom meget tyder på, at Danmark er kommet markant tættere på et sammenhængende EPJ-system, er der altså stadig en bid vej endnu.
Der er en række tekniske udfordringer både inden for de enkelte regioner og i forbindelse med de tværregionale samarbejder.
Den næste tid vil Computerworld kigge nærmere på EPJ-arbejdets flaskehalse og pengeslugere.
Læs også: