Artikel top billede

Derfor skal du muge grundigt ud i dine applikationer

ComputerViews: Det er ved at være tid til en grundig oprydning i din virksomheds jungle af applikationer. Du kan både spare penge og undgå store ærgrelser.

Hånden på hjertet: Ved du nøjagtigt, hvor mange it-applikationer, der kører i din virksomhed?

Og ved du, hvor de bliver anvendt?

Næppe.

Er du it-chef i en virksomhed af blot mellemstørrelse, køber du sikkert alt for meget it. Og i modsætning til de fleste andre produkter og ydelser, som du køber, kan det endda være, at det er noget, som du er villig til at se igennem fingre med. Tingene skal jo bare køre, og du har også andet at give dig til.

Det kan imidlertid være umagen værd at bruge tid på en forårsrengøring i virksomhedens sammenfiltrede virvar af it-systemer.

Det kræver fokus og handlekraft, for alle virksomheders softwaremængde har det med stille og roligt at knopskyde og brede sig.

Undersøgelser har vist, at især virksomheder af en vis størrelse ofte lægger hus til store mængder applikationer, som ikke bliver brugt.

Masser af kraft

It-branchen har altid været propfyldt med innovationskraft, ideer, handlekraft og ambitioner om at tjene penge i enorme mængder.

Der bliver derfor hele tiden lanceret nye opgraderinger, versioner og systemer, som kan noget mere - og kan det bedre - end de gamle applikationer.

Samtidig lever vi i en tid, hvor CIO'en i stigende grad skal tænke mere og mere i forretning og mindre og mindre i drift.

Det er med til at sætte yderligere skub i virksomhedernes fokus på at investere i nye programmer, der bidrager til udviklingen af virksomhedens forretning og bundlinje.

Samtidigt presser den teknologiske udviklingscyklus hele tiden voldsomt på med krav om stadige opgraderinger, der nærer hinanden: Har du købt ét tungt system med mange nye features, er du nødt til også at købe supplementer og opgraderinger, hvis du skal have fuldt udbytte.

Svært at rydde op

Det bliver altså bare sværere at få ryddet op og få afviklet gamle applikationer i takt med, at de nye kommer til.

Det kan være en besværlig og dyr omgang at flytte data over fra gamle applikationer til nye, samtidig med at man skal have styr på, hvordan man håndterer de nye programmer bedst muligt.

På det menneskelige plan kan bestemte applikationer desuden være genstand for stor affektion fra bestemte medarbejdere, og det kan kræve en vis handlekraft at aflive disse systemer mod medarbejdernes vilje. 

Igen: Tingene skal jo bare køre, og du har også andet at give dig til.

Derfor er det så vigtigt at komme i gang

Hvorfor er det så så vigtigt at få foretaget den forårsrengøring?

Det kræver tid, penge og ressourcer at holde gang i de gamle applikationer, som ingen eller meget få mennesker anvender (hvis de da ikke henlever en skjult tilværelse på en glemt server).

Det kan koste licenskroner og øgede udgifter til strøm, hardware og management-timer.

Mange gamle applikationer optager serverplads, som du måske kan bruge til noget andet, der skaber reel værdi.

Det gælder især, hvis applikationer er i anvendelse rundt omkring, mens ubrugte applikationer ikke suger nævneværdig kraft ud.

Et setup med mange applikationer giver dårligere sikkerhed, fordi der er langt flere risisci og flere potentielle sårbarheder at håndtere.

Dyrt og tungt kæmpetrawl

Vigtigst er det imidlertid, at manglende oprydning i it-programmerne hurtigt skaber et dyrt kæmpetrawl af gamle programmer, der trækkes afsted efter virksomheden og gør det tungt og besværligt at udvikle sig og flytte virksomheden i nye retninger.

For enhver moderne virksomhed er det afgørende at kunne reagere og omstille sig til nye it-teknologiske muligheder relativt tjept.

Kun derved kan man høste de gevinster og effektiveringer og smartere måder at gøre tingene på, som ligger til grund for enhver udvikling af software.

Har du endnu ikke foretaget din forårsrengøring, kan det derfor meget vel være, at der snurrer programmer i kælderen, som ingen anvender.

Disse applikationer kan du overveje at udfase.

Samtidig kunne du fremover lægge en - gerne håndfast - plan for, hvornår gamle (men sikkert velfungerende og stabile) applikationer skal udfases.

Ellers kan det meget vel være, at de vil fortsætte med at leve, selvom der indkøbes nyere og bedre systemer, eller du vælger at flytte tingene ud i cloud'en.

Også dette kræver et klart overblik over hvad, der kører hvor.

Først når du får ryddet ordentligt op, kan du med høj og klar røst bedyre, at tingene jo bare kører.

Og så kan du endelig begynde at finde andet at give dig til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere