Artikel top billede

Supercomputer i centrum i politisag mod it-direktør

Mystisk salg af en Sun-supercomputer fik amerikansk terrorpoliti til at kigge nærmere på dansk it-firma, hvis tidligere salgs-chef nu er blevet anholdt.

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.

En Sun M9000 supercomputer til en værdi på den gode side af tre millioner kroner spiller en central rolle i det amerikanske terror-politi, Homeland Securitys, sag mod den tidligere salgsdirektør hos Cess-Danmark, Dennis Nielsen.

Det fremgår af de dokumenter, som Homeland Security har fremlagt for en amerikansk dommer.

Det var CESS-Danmarks medvirken til salget, der i første omgang fik Homeland Security til at rette søgelyset mod CESS-Danmark og firmaets nu forhenværede salgsdirektør Dennis Nielsen.

CESS-Danmark solgte nemlig computeren videre til en amerikansk forhandler, som Homeland Security har fået et meget godt øje til. En forhandler, som Homeland Security i officielle papirer omtaler under dæknavnet TE (Tampa Exporter, red.).

I 2009 køber Dennis Nielsen, som repræsentant for CESS-Danmark, en Sun M9000 for et godt stykke over tre millioner danske kroner.

Blev straks solgt videre

Den sælges straks videre til TE med en pæn fortjeneste. I sidste ende blev maskinen solgt videre til ukendt kunde for godt 4,5 millioner kroner. En kunde, der tilsyneladende befinder sig i Dubai.

Men der er mange mystiske omstændigheder omkring handlen.

For supercomputeren bliver tilsyneladende standset af de amerikanske toldmyndigheder, da den er på vej ud af USA.

Med den begrundelse at den opgivne værdi på computerudstyret er groft underdrevet.

En episode, som Homeland Security i øvrigt har afhørt både den fyrede salgsdirektør Dennis Nielsen og den nuværende administrerende direktør Nikolaj Johansen om.

Systematik

Efter at supercomputeren bliver standset af de amerikanske myndigheder i tolden, får Homeland Security lov til at lave en razzia hos Cess-Danmarks amerikanske samhandelspartner, forhandleren TE.

I forbindelse med den razzia opdager det amerikanske forbundspoliti et ringbind, med en oversigt over en lang række handler med computerudstyr.

Mistanken om systematisk faktura-manipulation med computerudstyr opstår i forbindelse med denne razzia.

Indholdet af ringbindet viser ifølge Homeland Security også, at CESS Danmark har været involveret i omfattende samhandel med den amerikanske partner TE.

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.

Hvor endte supercomputeren?

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.

(Rettelse: CRN/CW er blevet gjort opmærksom på en meningsforstyrrende fejl i det første afsnit på denne side. Formuleringen "faktureret via et selskab i Dubai" er rettet til "faktureret til et selskab i Dubai".)

Fælles for disse handler mellem den amerikanske forhandler "TE" og CESS-Danmark er, at varerne blev faktureret til et selskab i Dubai.

Homeland Security mener, at faktura-manipuleringerne "er en konspiration", der har haft til formål, at undgå at komme i de amerikanske myndigheders søgelys, "at undgå Inspektion".

I de dokumenter, som Homeland Security har fremlagt for en dommer, fremgår det ikke, hvor computerudstyret i sidste ende havner.

Konspiration

Men de fremhæver, at der er tale om en konspiration, der har til formål at omgå at blive opdaget af de amerikanske eksport og politimyndigheder.

I et tillæg fremhæver Homeland Security også, at der i samme omgang bliver svindlet med eksport og import-told.

Den afdeling i Homeland Security, der kører sagen, er netop specialiseret i ulovlig eksport til lande, som USA har handelsembargo mod.

Det vil sige lande som Iran, Syrien, Nordkorea og Cuba.

I danske broker-kredse har der i flere år verseret rygter om salg af Sun-computere til Iran, hvor brokere i Nordjylland skulle være involveret.

I forbindelse med den episode, som CESS-Danmark har kaldt "salgsdirektør Dennis Nielsens forsvinden" har CESS' bestyrelsesformand, Lars Andersen, fortalt til Computerworlds søstermedie, CRN, at bestyrelsen har bedt CESS-Danmarks ledelse om at undersøge netop den påstand.

Ifølge bestyrelsesformanden har man ikke fundet belæg for den.

Lars Andersen har desuden fortalt til CRN, at "man konkret har fået oplyst, at CESS-Danmark har solgt en computer, som skulle til Dubai.

Det er blevet kontrolleret at denne computer i dag rent faktisk kører i et datacenter i Dubai."

Læs også:

Mistanke: Derfor er dansk it-direktør blevet anholdt.

Terror-politi har haft kig på dansk it-firma i årevis.

Dansk it-direktør anholdt af amerikansk terror-politi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere