Krigen om Java - JUMP til Microsoft

Java's historie fortsætter. Nu lokker Microsoft programmørerne væk fra Java med JUMP. I to artikler belyser vi de nyeste træfninger i kampen om det, der skulle være verdensstandard for programmeringssprog.

Global Java

Java på verdens platform

Ambitionen om at Java skal være det globale standardsprog for al progammering kræver naturligvis, at Java-programmer kører på alle processorer og styresystemer.

Sun har specificeret en maskine, Java Virtual Machine (JVM), som fastlægger hvordan computerne skal håndtere Java-programmer. Der findes processorer, som kan køre Java-direkte som maskinkode. Men den ide har hidtil haft begrænset succes.

Istedet anvender pc-industrien software til at oversætte eller fortolke Java-programmerne, så processoren kan udføre det. Dette software er integreret i browsere og mange andre programmer, som dermed bliver Java-kompatible. Således kom Java ind på Windows, Linux og andre platforme. Endvidere blev der udviklet Java-værktøjer til udvikling af programmer, så programmørerne i dag har gode værkltøjer at arbejde med.

Blandt de firmaer, der i starten gik ind og brugte Java, var kongen over Windows-styresystemet, Microsoft. Microsoft købte licens på Java fra Sun, som ejer sproget. Microsoft udviklede programmeringsværktøjer til Java, samt udviklede deres web-browser Internet Explorer til at køre Java-programmer.

JUMP fra Microsoft

JUMP - bort fra Java

Reaktionen fra Microsoft er ikke overraskende at fjerne deres understøttelse af Java. Microsoft har nu udviklet et sprog, som firmaet kalder C# (C-sharp). Ideen med dette sprog er helt identisk med Java. Men Microsoft bedyrede ved lanceringen at der ikke var tale om en Java-konkurrent.

Nu har Microsoft skiftet signal til JUMP: Java User Migration Path. JUMP er et softwareprodukt og service, som Microsoft lancerede efter dommen over Java-konflikten. Navnet giver et klart signal om softwarekoncernens intension. Tydeligere kan det vel næppe siges: Ud med Java.

JUMP er koncernens bud på det problem, som står tilbage, når Java-sproget er smidt ud. Der er mange Java-programmører, der skriver gode programmer. Ligesom de har gamle programmer, der er skrevet i sproget.

Microsoft har lanceret JUMP som metoden, hvormed Java-programmører kan forlade sproget og istedet gå over til .Net programmering. JUMP er et sæt udviklingsværktøjer og services, som hjælper Java-programmører til at overføre deres programmer til .Net platformen.

Microsoft lover, at værktøjerne giver næsten automatisk konvertering af programmer skrevet i for eksempel Visual J++ til den nye platform. Dermed tilbyder JUMP konvertering af Java-programmer til for eksempel C#. Udviklingsplatformen .Net har Microsoft planlagt uafhængig af programmeringssprog, så programmørerne fleksibelt kan vælge mellem Visual Basic, Visual C++, C# eller et andet sprog. Udviklingsplatformen .Net tilbyder en kombination af flere forskellige sprog.

Som produkt kommer JUMP dog først i andet halvdel af i år 2001. Alt i alt er JUMP et meget sigende navn for dette produkt, som skal føre programmørerne bort fra Java. Spørgsmålet er om programmører med tusinde timers arbejde skrevet i Java-kode vil vælge at springe fra deres arbejdssprog. Disse programmører har stor kompetence og erfaring knyttet til Java-sproget. Det kunne tænkes, at mange af dem i stedet for vil springe fra at udvikle til Windows-platformen.

Apple, som har været tilhænger af Java, har lavet en handel med Microsoft om at distribuere Microsofts Internet Explorer. Microsoft er også på andre fronter i fuld gang med en strategi, som skal realisere ideen med Java, men uden Sun og Java. Man kan tilsvarende se Talisker, der er Microsofts strategi på indlejrede systemer og håndholdte mobile enheder, i dette lys. Det vil sige en strategi, der kunne kaldes Microsoft .Net - write once, run everywhere.

Konflikten med MS

Retssagen mellem Sun og Microsoft

Ideen med Java som et standardprogrammeringssprog, der kan køre overalt, forudsætter, at alle involverede parter overholder standarden. Der skal bare få fejl eller ændringer til, før at kompabiliteten forsvinder, og brugerne oplever, at det ikke fungerer. Java-sproget ejes og administreres af Sun, som også er dem, der skal sikre, at Java-platforme er ægte, hvilket vil sige at standarden er overholdt til punkt og prikke.

Efter Microsoft havde købt licenser til Java-sproget og udviklet software til miljøet, kom konflikten mellem Sun og Microsoft. Sun beskyldte Microsoft for at ændre i Java-sproget, så de ikke brugte det oprindelige sprog, men derimod deres egen dialekt. Dermed var standarden brudt, og Java-programmer udviklet i Microsofts udviklingsværktøjer kunne ikke køre på andre computere og omvendt.

Den lange kamp mellem Sun og Microsoft er nu jurdisk afgjort. I december sagde rygterne at retssagen måske ville ende med et fredeligt forlig mellem de to. Resultatet var snarere modsat: Sun vandt afgørende, og Microsoft tabte i det afsluttende forlig. Forliget pålagde Microsoft at skulle betale en erstatning på 20 millioner dollar til Sun, og Microsoft skal standse sine dialekter af Java. Microsoft må herefter ikke bruge symbolet for ægte Java. Tilbage er, at Microsoft kan fortsætte med en gammel Java-version, og at de skal opfylde kompatibilitetskravene fra Sun.

Java og Linux

Lunken Linux-alliance

I konflikten mellem Microsoft og Sun kunne man forestille sig, at andre Windows-modstandere ville være varme tilhængere af Java. Der ville for eksempel være oplagt med en tæt alliance mellem Linux-miljøet og Java-miljøet. Der har da været nævnt muligheden af, at Linux fik Java-understøttelse lagt ned på kerneniveau.

Men dette er ikke tilfældet. Java har ikke stor succes i Linux-miljøet. Programmering af styresystemet foregår i C/C++. Flere Linux-tilhængere i Danmark, der arbejder på applikationsniveau, kommenterer Java med et skuldertræk og siger, at de hellere vil bruge Perl.

Den anden kritik, der kommer fra open source-miljøet er, at Sun kontrollerer sproget. Der har været en længere diskusison af, hvorvidt Java bliver open source. I oktober 2000 sagde Sun Microsystems, at man ville frigive Java, men der er ingen dato endnu.

Historien forsætter i næste artikel

På dette tidspunkt synes Java-programmeringssproget at være i modvind. I denne verden bestående af Windows-klient pc'er koblet til et antal centrale servere over internet, er behovet for Java ikke indlysende. Men dette er kun en del af historien, som vi fortsætter i næste artikel.

Java-sproget

Java er kandidat til at blive verdens sprogstandard for programmering. Java har også stor succes mange steder, men sproget er samtidig genstand for hårde konflikter som retssagen mellem Sun og Microsoft. Vi rapporterer her fra slagmarken.

Forhistorien

Java er et programmeringssprog udviklet af Sun Microsystems og lanceret i 1995. Sun formulerede fra starten deres ambition med sproget som: "write-once, run-anywhere portability". Det vil sige, at når Java-programmerne er skrevet, så kan det køres på alle maskiner. Java skulle være programmeringssproget på tværs af alle platforme i verden. Samtidig er Java udformet, så det er særlig egnet til netværkssystemer og Internet.

Windows-brugere oplever tilsvarende situation, hvor de samme programmer kan køre på alle pc'er, og alle Office-brugerne kan læse et Word-dokument. Men den situation er snævert forbundet med en alliance mellem processorfabrikanter, pc-producenter, Microsoft og utallige andre virksomheder. Udenfor pc'ernes verden er der tusindvis af andre computere, fra ganske små indbyggede processorer til de helt store servere, som hverken kan køre Windows eller håndtere Word-dokumenter. Selvom Microsoft har ambitioner om det, er Windows ikke standard uden for pc-platformen. Du kan ikke sende et Word dokument til en mobiltelefon

Ambitionen med Java er således endnu mere vidtrækkende end Windows. Idealet er, at alle computere kan køre et Java-program, så Java bliver fælles standard for det store flertal af computere. Java skal være lige så alment brugbart som bogstaver er for mennesker. Processoren i dit varmeanlæg kører Java, pc'en kører Java, din mobiltelefon kører Java og bankernes allerstørste maskiner kører Java.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Data Scientist til stærkt data- og analysekontor

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Business Analyst med drive og gåpåmod

Danske Commodities A/S

Procurement manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere