20 stærke tips til din iPad og iPhone

Er du netop blevet den lykkelige ejer af en ny iPad? Her er 20 stærke tips - både til nybagte og rutinerede iPad-brugere.

20 stærke tips til din iPad og iPhone

Jo, iPad er fantastisk nem at gå til. Men netop fordi det grundlæggende giver sig selv, overser man let de mange ekstra muligheder og genveje, der gemmer sig i systemet. Vi har samlet 20 tips - og blandet bolsjerne så der skulle være noget til både erfarne tablet-brugere og dig, der netop har købt din første iPad.

Som ekstra bonus virker langt de fleste tips også med iPhone og iPod Touch.

DÆK SELV SKRIVEBORDET

Når du holder fingeren på et ikon, begynder alle ikonerne at vrikke. Flyt rundt på ikonerne ved at hive i dem - og træk et ikon ud over kanten for at flytte det til et nyt skrivebord. Du kan også hive ikonet over på et andet ikon for at oprette en mappe (klik på navnet for at ændre det). Eller ned på genvejslisten forneden, som på iPad har plads til seks ikoner. Uønskede programmer slettes ved at trykke på krydset.

GENVEJ TIL HJEMMESIDER

Mange af os har en eller flere hjemmesider, vi besøger igen og igen. Det er oplagt at lægge genveje til disse sider ud på skrivebordet, så man kan åbne dem med et enkelt tryk. Metoden er enkel: Når den ønskede side er åbnet i Safari, skal du bare trykke på det lille pile-symbol og vælge "Føj til hjemmeskærm".

KNAP MED TO FUNKTIONER

Den lille skydeknap på højre kant har to mulige funktioner: Den kan enten slå lyden fra eller låse skærmens rotation. Vælg den ønskede knap-funktion fra menuen: Indstillinger - Generelt. Den funktion, du ikke vælger til skydeknappen, kan hurtigt fremkaldes ved at trykke to gange på den runde knap og trække nederste ikonrække til højre. Fra denne praktiske - men ofte oversete - menu kan du også styre skærmlyset, lydstyrken og afspilningen.

SPRING TIL TOPS

Når du ruller ned ad en hjemmeside, et dokument eller en lang liste, kan det være omstændeligt at rulle hele vejen tilbage til toppen. Med mindre du da kender genvejen: Peg på skærmens øverste linje (den med batteri-ikonet) - og straks flyver du helt til tops.

Tastaturets hemmeligheder

<html />

TASTATURETS HEMMELIGHEDER

De fleste ved, at man kan holde en tast nede på skærmtastaturet for at aktivere særlige tegn. Men nogle af de mest brugte tegn kan skrives endnu hurtigere, hvis man rammer tasten i en opad-glidende bevægelse. På den måde kan punktum-tasten f.eks. bruges til anførselstegn. Hvis du vil skrive, mens du holder tabletten, kan du dele tastaturet i to: Læg en tommelfinger på hver side af tastaturet og hiv ud mod kanten.

PRØV ET RIGTIGT TASTATUR

Til mange formål kan iPad erstatte en bærbar computer - især hvis du tilføjer et fysisk tastatur. For eksempel Apples "Wireless keyboard", der følger med Mac-computerne og kan købes separat for 549 kr. Genvejsknapperne til afspilning, lys- og lydstyrke virker fint med iPad. Tastaturet tilføjes under: Indstillinger - Generelt - Bluetooth. Ud over glæden ved de fysiske taster får du langt mere skærmplads, når det virtuelle tastatur slukkes.

KLIP OG KLISTER

Det er lykkedes Apple at lave en rigtig fingernem klippe-klistre funktion: Hold fingeren inde på et ord for at markere det - og træk i de blå prikker for at ændre markeringen. Tryk så "kopier" for at kopiere den valgte tekst. Tekstbidden kan nu klistres ind et andet sted, måske et helt andet program, ved at holde fingeren nede og vælge "sæt ind".

GENVEJ TIL SØGEFELTET

Søgefunktionen ("Spotlight") er super-anvendelig, når man vil finde en bestemt mail, adresse - eller bare åbne et program uden at lede efter ikonet. Du finder normalt søgefeltet ved at stryge til højre på skærmen, men hvis du står på første menuskærm, kan du også bare trykke på den runde knap. Samme knap bringer dig til første skærm - så et par tryk på denne, bringer dig lynhurtigt til det alsidige søgefelt.

SPRING MELLEM PROGRAMMER

Du kan skifte mellem åbne programmer ved at klikke to gange hurtigt på den runde knap og vælge det ønskede ikon (hiv vandret for at se flere). Men iPad har en hurtigere metode, som de færreste vist har opdaget: Læg fire fingre på skærmen og træk vandret for at skifte mellem de åbne programmer. Træk fire fingre opad for at se listen med åbne programmer.

GEM SKÆRMEN

Hvis du ser noget, du skal bruge senere, er det ofte lettest at snuppe et skærmbillede af hele skærmen. Det klares enkelt ved at holde begge knapper nede samtidig, indtil du hører kamera-lyden. Skærmbilledet gemmes i albummet sammen med dine andre billeder.

GENVEJ TIL MUSIK OG FOTOS

Når skærmen er slukket, kan du stadig bruge den runde knap: Tryk to gange hurtigt efter hinanden for at skyde genvej til menuen, som styrer afspilning og lydstyrke. Klik på blomsten for at starte et "lysbilledshow" med de lagrede billeder. På den måde kan du bruge iPad som billedramme, mens den står til opladning. Den kan endda zoome automatisk ind på ansigter (se under: Indstillinger - Billedramme).

NYT BESKEDCENTER

Mange snyder sig selv for en af de vigtigste forbedringer i iOS5-styresystemet: Stryg en finger lodret ned over skærmen for at se en liste med nye beskeder, kalenderaftaler mm. Listens indhold kan skræddersys under Indstillinger - Meddelelser.

PÅ NETTET MED MOBILEN

Selv om du ikke har 3G-udgaven af iPad, kan du godt bruge internet via mobilnettet. Det kræver blot en nogenlunde avanceret mobiltelefon. Har du en iPhone 3Gs, knyttes forbindelsen via bluetooth (Generelt - Bluetooth). Nyere iPhones (og mange Android-mobiler) kan oprette deres eget trådløse netværk, som du så kan tilslutte dig på vanlig vis.

Spar penge på apps

FANG TYVEN

Din iPad har indbygget beskyttelse mod både tyve og informations-tyve. De almindelige tyveknægte spores ved at aktivere funktionen "Find min iPad" (Indstillinger - iCloud). Informations-tyvene holdes ude ved at beskytte iPad med en kode (Indstillinger - Generelt - Lås med kode). Har du store hemmeligheder på tabletten, kan du vælge, at alle data slettes efter 10 mislykkede forsøg på at gætte koden.

CTRL - ALT - DELETE?

Hvis et program opfører sig underligt, kan du ofte løse problemet ved at lukke programmet og starte det igen: Tryk to gange på den runde knap for at åbne listen med aktive programmer, hold en finger på det genstridige program - og tryk på den røde knap for at lukke det. Hvis hele tabletten går i baglås, kan du lukke den ved at holde begge knapper nede i cirka 10 sekunder.

SPAR PENGE PÅ APPS

Du kan spare mange penge ved at købe apps på udsalg. Find de største aktuelle prisfald med dertil indrettede apps som "AppShopper". Hvis du også har en iPhone, kan du med fordel gå efter det lille plus-tegn, som viser, at app'en er optimeret til både iPhone og iPad. Er der flere iOS-apparater i husstanden, kan du skrive samme Apple-ID under Indstillinger - Butik, så du ikke betaler flere gange for samme app.

FYLD FILM PÅ

Hvis du vil lægge dine dvd-film ind på iPad, kan du bruge programmet Handbrake, som kan hentes gratis til pc og Mac her. Er filmen kopisikret, skal du desuden bruge et program som "DVDfab HD decrypter" - og være særligt opmærksom på juraen. Når filmen er "rippet", kan du via iTunes hive den over i din foretrukne video-app (f.eks. "AVPlayerHD" eller "Movie Player").

TV PÅ TABLETTEN

Video på nettet giver ofte problemer, fordi iPad ikke understøtter Flash-teknikken. Heldigvis er DR på vej med en mere iPad-venlig løsning, hvor du både kan se gamle programmer og direkte tv. Tjenesten er stadig på test-stadiet, men du kan se med her. Hvis det kører ustabilt, kan du falde tilbage på: nempodcast.dk. Hvis du både har tv og internet fra YouSee, kan du bruge selskabets app til at se tv direkte på tabletten. Dog kun så længe du er på nettet med YouSees forbindelse.

STRÆK BATTERIET

Få mere ud af batteriet ved at skrue ned for skærmlyset og slukke de trådløse forbindelser, du ikke bruger. Sæt gerne tabletten til opladning, før batteriet bliver helt tømt. Når iPad kobles til computeren, skriver den sikkert, at den ikke oplades. Det gælder dog kun, mens den er tændt. Så snart skærmen slukkes, starter opladningen. Få et mere præcist indtryk af batteriets levetid ved at vælge: Indstillinger - Generelt - Brug - Batteri i procent.

FÅ MERE UD AF SKYEN

Apples iCloud er fin til automatisk synkronisering, men tjenesten har mange begrænsninger. Heldigvis kan du bruge det bedste fra iCloud sammen med mere fleksible løsninger som Google Apps. Slå blot de overflødige iCloud-elementer fra under Indstillinger - iCloud. Læs mere om de forskellige cloud-tjenester i denne artikel.

Læs også

Prøvekørt: Ny iPad med imponerende (og afslørende) skærm

Her er dommen over Apples nye iPad

Her er 5 grunde til, at du ikke skal købe den nye iPad




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere