I denne uge blev det afsløret at mobil-applikationer på iPhone og iPad har adgang til brugerens private billeder. Hvis brugeren har givet tilladelse til, at applikationen kan bruge den aktuelle lokation, så har softwaren adgang til at kopiere hele fotobiblioteket uden at brugeren bliver informeret om dette.
Nu viser det sig, at problemet også eksisterer på Android, og her er det faktisk endnu værre. For applikationen behøver end ikke spørge om tilladelse. Google bekræfter overfor New York Times, at alle applikationer har fri adgang til billederne på telefonen og dermed også kan sende dem tilbage over nettet til en vilkårlig server.
Det eneste krav er, at applikationen har lov til at kommunikere med nettet.
Android-applikationer skal informere brugeren hvis de ønsker adgang til andre typer af data - som adressebogen, beskeder eller telefonens lokation - og derfor er det overraskende, at der er fri adgang til billeder. Ifølge Google ligger forklaringen i, at de første Android-telefoner brugte eksterne hukommelseskort til at gemme billeder.
Derfor valgte Google en model, som minder om filsystemet i Windows og Mac OS, hvor applikationer også har fri adgang til de gemte filer.
Google tilføjer at man overvejer at ændre dette, så applikationer skal spørge om lov inden de kan overføre brugerens billeder.
New York Times har fået udviklet en test-applikation, som tager det seneste billede på telefonen og sender det til et offentligt fotodelings-site. Brugeren bliver kun informeret om, at applikationen skal have adgang til nettet, men ikke om kopieringen af billederne.
Problemet bliver forstærket af, at kontrollen i Android Market er mindre stram end i Apple App Store. Så det er lettere at sprede en applikation, der stjæler brugerens billeder, og der vil gå længere tid inden den bliver opdaget og fjernet.