Artikel top billede

Billige telefoni-priser drukner i SEO-spam og reklame-gøjl

Teleprisguide blev slagtet sidste år. Nu vil politikere have den tilbage.

Affiliate-sider og useriøse sammenligningstjenester er med til at forplumre overblikket i den danske telebranche.

Det mener Forbrugerrådet og flere politikere, som vil have statens egen sammenligningstjeneste tilbage fra graven - eller et regelsæt for de hjemmesider, der påberåber sig at være sammenligningstjenester.

Statens egen teleguide blev ellers lukket ned sidste år med henvisning til, at teleselskabernes rådata er frit tilgængelig, og at hvem som helst kan lave tjenester.

Men de mange forventede private alternativer til Teleguiden er udeblevet. I stedet har vi fået en masse hjemmesider klædt i bannerreklamer og Google-reklamer, som ikke hjælper forbrugerne.

"Der er selvfølgelig nogle idealistiske imellem, som rent faktisk forsøger at give forbrugerne en reel information. Men problemet er, at det er svært at gennemskue, hvem der er hvem. Det betyder også, at idealisterne har svært ved at betale deres regninger, og det er med til at skabe et dårligt overblik," siger chefkonsulent i Forbrugerrådet, Michael Salomon til ComON.

Reklamesøjler

Den samme kritik sidder Nicolas Fredriksen også med. Han driver Telepristjek.dk, som ifølge ham er en af de seriøse sammenligningstjenester.

"Da man nedlagede statens tjeneste og lagde råtjenesten ud, skabte man en jungle af overblikssider, hvoraf mange af dem fremstår som simple reklamesøljer for udvalgte teleydelser. Problemet er også, at man ikke altid kan se, hvem der står bag siderne," siger Nicolas Frederiksen til ComON.
 
Han foreslår politikerne at lave nogle klare regelsæt for, hvordan teledata må anvendes.

"Det, man mangler nu, er et krav eller en standard, som man skal leve op til, hvis man påberåber sig at være en sammenligningstjeneste. Det kunne være, at man bør omfatte data fra samtlige selskabers centrale teleprodukter, og at det klart skal fremgå, hvem der står bag en side, og hvilke metoder man bruger til at regne sine tal ud," siger Nicolas Frederiksen.

Der findes over 12.000 kombinationsmuligheder af teleabonnementer på det danske marked. Nicolas Frederiksen mener ikke, at den bunke rådata, som Erhvervsstyrelsen stiller til rådighed, er nok til at skabe et godt overblik.

"For at give et retvisende billede, er man nødt til at se på de priser og vilkår, som teleselskaberne løbende offentliggør, og kigge på om vilkårene påvirker den effektive pris. For eksempel om opkald til telefonsvarer er omfattet fritale. Så der skal lidt mere til at skabe en sammenligningstjeneste end at klaske 10 bannerreklamer på en side og kalde det en sammenligningstjeneste".

Vi vil have teleguiden tilbage

Nicolas Frederiksen var en af de største kritikere af statens nu afdøde prisguide, fordi den ifølge ham indeholdte mangler og regnefejl. Derfor vil den ikke gavne overblikket.
Men det mener Forbrugerrådet, som gerne så ideen om en fælles sammenligningsportal genoptaget.

"Jo, det så vi gerne. Det var klart, at den var ubekvem for teleselskaberne, som også havde travlt med at kalde den for total fejlbehæftet. Der var rigtig nok nogle unøjagtigheder men ikke i den grad, som flere kritikere forsøgte at give indtryk af. Så det vil helt klart være i forbrugernes interesse at få et sted, hvor man kunne være sikker på at have et retvisende billede af konkurrencen. Den opgave har markedet vist, at det ikke kunne løfte," siger chefkonsulent Michael Salomon.

Hvis man ikke kan få en offentligt finansieret prisportal, så vil han også pege på behovet for klare krav og standarder for de hjemmebryggede sammenligningstjenester, så man som forbruger kan vide sig sikker, når man vælger en guide til telejunglen.

Ordførerne fra Socialdemokratiet og Enhedslisten mener også, at der skal laves regelsæt for de hjemmesider, der bruger rådata fra teleselskaberne, så forbrugerne får et ordentlig overblik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere