Læs også:
Sådan reagerer plagede politifolk på Polsag-skrotning
Betjente: Så galt står det til med vores it-system
Minister: Derfor trækker vi stikket på Polsag
De bornholmske politibetjentes vej væk fra det skandaleramte Polsag og tilbage til 80'er systemet Polsas bliver ikke problemfri.
Alle sager, som personalet har oprettet i det nye it-system kan nemlig ikke tilbageføres til det gamle Polsas maskinelt.
I stedet skal alle sager fra slutningen december 2010 til en hemmelig dato tastes manuelt ind i systemet.
Det fortæller Henrik Schwarz, der er tillidsmand og formand for Bornholms Politiforening.
"Alt, hvad vi har oprettet af sager med Polsag fra 15. december 2010 frem til vi lukker ned om kort tid, skal opdateres manuelt i Polsas," siger Henrik Schwarz.
Polsag er leveret af CSC og bygget på Scanjours Captia, men er i flere omgange blevet forsinket og fordyret. Forleden sagde justitsministeren stop og kaldte sagen en skandale.
12.000 sager og 35.000 dokumenter
De politiansatte i Bornholms Politikreds er sammen med Rigspolitiet i fuld gang med at udarbejde en plan for, hvordan de kommer tilbage på politiets gamle it-system, Polsas.
Derfor havde de tirsdag besøg af Rigspolitiets Koncern IT på øen.
Henrik Schwarz fortæller, at den endelige dato for overgangen til Polsas er fastsat, men fordi alle medarbejdere i en række afdelinger først skal informeres af ledelsen, er datoen endnu ikke offentliggjort.
Henrik Schwarz vurderer, at der i perioden med Polsag er oprettet omkring 12.000 sager, som er fordelt på omkring 35.000 dokumenter.
Tekstindholdet og sideantallet af de forskellige dokumenter svinger ifølge Henrik Schwarz meget.
Derfor vil nogle sager kun tage få minutter at taste ind manuelt, mens andre vil kræve noget længere tid.
Samtidig skal fotomapper og lignende fra Polsag printes ud og arkiveres som papirsager, sådan som resten af landets politikredse hele tiden har gjort.
Ingen tilbage-knap
Beslutningen om at taste alle sager ind manuelt er følgen af, at det aldrig har været tanken, at sagerne i Polsag skulle kunne føres tilbage til det bedagede it-system Polsas.
"Den knap som skulle kunne tilbageføre tingene har man jo aldrig udviklet, for i det øjeblik man udvikler sådan en knap, har man jo også sagt, at man ikke har 100 procent tiltro til den nye løsning," siger Henrik Schwarz.
Han fortæller at valget derfor har stået mellem at få udviklet en måde at overføre sagerne på elektronisk og at betale mandetimerne for at få sagerne tastet ind manuelt.
"Og der er mandetimerne billigere. Det ville ganske enkelt være alt for dyrt at begynde at udvikle et program, der kan overføre de her ting," siger Henrik Schwarz.
Og selvom det bliver besværligt, mener han, at det er den rigtige beslutning at taste sagerne ind manuelt.
"Jeg tror, at det er den rigtige beslutning. Vi skal bare have opdateret de her sager og i gang med vores dagligdag igen," siger Henrik Schwarz.
Han fortæller, at det bliver medarbejdere hos Politiets Koncern IT, som skal hjælpe de bornholmske politiansatte med den praktiske opgave.
Læs også:
Sådan reagerer plagede politifolk på Polsag-skrotning
Betjente: Så galt står det til med vores it-system
Minister: Derfor trækker vi stikket på Polsag
Så mange årsværk vil indtastningen koste
Ifølge Henrik Schwarz havde de bornholmske politiansatte håbet på at kunne overgå det til det gamle system med det samme.
Men det er ikke muligt, fordi personalet inden overgangen skal have styr på de mange sager der er oprettet i Polsag.
Alligevel forventer han, at personalet kan være tilbage på Polsas indenfor et tidsrum, der skal tælles i uger frem for måneder.
Men de fleste af de nyere sager fra Polsag kommer først med over på det gamle Polsas efterfølgende.
Han fortæller, at opgaven med at indtaste sagerne i det gamle system er estimeret til at kræve to årsværk.
Vil tage flere måneder
"Der går en uge, før vi begynder at indtaste alle de her ting. Og alt efter, hvor meget personale vi kan få, så går der x antal måneder," siger han.
Han fortæller, at der nu skal laves en hundrede procent koordineret plan for overførslerne af sagerne.
"Vi skal jo sikre os at alle, alle oplysninger kommer med. Der må intet gå tabt," siger han.
Derfor har personalet brug for en uges tid til at vænne sig til det gamle system igen inden de manuelle indtastninger begynder.
Koncern IT til tasterne
Han fortæller, at betjentene og resten af personalet ikke kommer til at foretage nogen opdateringer af Polsag når, de går tilbage på Polsas.
Alle nye sager skal oprettes i det gamle Polsas system, og kun hvis der sker nyt i sager fra Polsag-tiden, skal betjentene indtaste informationerne fra Polsag.
Resten af sagerne er det meningen at folkene i Rigspolitiets Koncern-IT skal taste ind.
"Vi kommer selv til at tage en lille del af det. Og her skal vi passe på, at der ikke kommer til at ske dobbelt indberetninger. Vi kan jo ikke have, at en mand er sigtet for det samme to gange i kriminalregisteret, " siger han.
Henrik Schwarz har ikke noget bud på, hvornår der endegyldigt bliver slukket for Polsag-serverne.
Men det er helt sikkert, at der vil foregå adskillige kontroller af, at al materiale er kommet med, vurderer han.
Læs også:
Sådan reagerer plagede politifolk på Polsag-skrotning