Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær (Foto: Computerworld)

Omsider: Første oversigt over alle statens it-projekter på vej

Snart vil danskerne for første gang nogensinde få et samlet overblik over alle statslige it-skandaler og -succeser.

Læs også:
Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler

Overblik: Sådan kørte Polsag helt af sporet

Statens beskidte it-vasketøj bliver snart hængt ud til offentligt skue.

For i slutningen af denne måned vil Finansministeriets Digitaliseringstyrelse indsamle og udgive en samlet statusoversigt over alle statslige it-projekter med et budget på mere end 10 millioner kroner.

Det betyder, at vurderinger af blandt andet stærkt forsinkede og budgetkatastrofale projekter som Transportministeriets Rejsekortet og Skats Debitormotor-projekt for første gang nogensinde bliver udgivet samlet, så Finansministeriet - og alle interesserede danskere - kan se den aktuelle status på samtlige store statslige it-projekter.

70 projekter til offentligt skue

I alt vil der være omkring 70 andre statslige it-projekter med i udgivelsen, hvor hver enkelt ansvarshavende myndighed vurderer projekterne ud fra blandt andet omkostninger, tidsforbrug, business case, nuværende og fremtidige risici.

Om det højaktuelle og omstridte Polsag-projekt kommer med i oversigten, er stærkt tvivlsomt, hvis projektet som forventet bliver lukket endeligt ned inden slutningen af februar.

Efter den samlede it-projektoversigt bliver udsendt i slutningen af februar er det planen, at Digitaliseringsstyrelsen hvert halve år sprøjter en ny statusoversigt på gaden. Næste projekt-oversigt forventes derfor at være klar i august.

Skandaler udløser oversigten

Udgivelsen af projekt-oversigten sker som følge af Finansministeriets arbejde med it-skandaler fra maj 2010, der udmøntede sig i rapporten "Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten", hvor blandt andet Polsag var med i skandale-puljen.

Digitaliseringsstyrelsen vil i første omgang ikke blande sig i projekt-redegørelserne, men derimod stå som tovholder af status-oversigten over de cirka 70 igangværende statslige it-projekter, hvor hvert har en værdi af minimum 10 millioner kroner.

For små to år siden besluttede ministeriet at nedsætte et uvildigt Statsligt It-projektråd til vurderinger af alle statslige it-projekter til mere end 10 millioner kroner samt oprette Ministeriernes Projektkontor med bemyndigelse til vurderinger af blandt andet udviklings-metoder og udstationering af projektledere til store, problemfyldte it-projekter.

Nye projekter kommer ikke med

It-projektrådet og Ministeriernes Projektkontor er således sat i verden til at vurdere it-projekter født efter 1. januar 2011, hvilket i skrivende stund kun tæller en god håndfuld - hovedsageligt på grund af folketingsvalget i efteråret 2011.

De nye projekter kommer i første omgang ikke med i oversigten, da de bliver vurderet løbende fra Finansministeriets side.

Ideen er dog, at når statslige it-projekter igangsat efter 1. januar 2011 overstiger mængden af ældre projekter, så vil It-projektrådet og Ministeriernes Projektkontor komme på banen og stå bag vurderingerne af de statslige it-projekter i den samlede halvårlige oversigtsudgivelse.

Læs også:
Sådan vil staten stoppe de offentlige it-skandaler

Overblik: Sådan kørte Polsag helt af sporet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere