Artikel top billede

Fra hot til skrot: Her er Polsags skandaleramte liv

Politiets store prestige it-projekt skulle ruste landets betjente til tænderne, men endte med at ryge i skraldespanden sammen med ekstra million-regninger.

Efter års forsinkelser og budgetoverskridelser på stribe lægges politiets nye it-system, Polsag, nu i graven, meddeler Justitsminister Morten Bødskov (S) i dag.

I alt har systemet været otte år undervejs og kostet foreløbigt omkring en halv milliard skattekroner.

"Det er en skandale, at vi har brugt op mod en halv milliard kroner på et projekt, der nu må skrottes," konkluderer ministeren.

Det store prestige-projekt skulle ellers revolutionere politiets arbejdsgange og i sidste ende frigøre politifolk til at patruljere på gaderne.

Men sådan skulle det altså ikke komme til at gå.

Her er fortællingen om Polsags grumme skæbne.

Født i 2004: Pris på 153 millioner 
I november 2004 indgås forlig om en flerårsaftale for politiet. Aftalen gælder også systemmodernisering hos ordensmagten.

I januar 2005 giver politikerne i Folketinget grønt lys.

Allerede året efter - i januar 2006 - tegner politiet så en kontrakt med it-leverandøren CSC.

Tidsplanen lyder, at Polsag skal tages i brug i 2008, og samtlige politikredse skal have implementeret det spritnye it-system i løbet af 2009.

Da politiet og CSC underskriver kontrakten i slutningen af 2006 forventes prisen at blive cirka 153 millioner kroner.

Så langt, så godt.

Advarsler på stribe

Men allerede i april 2007 må Justitsministeriet bede om flere penge.

Prisen vurderes nu at være steget til 221 millioner kroner.

En ny tidsplan betyder, at systemet først er færdigimplementeret i midten af år 2010.

Advarsler på stribe

Samtidig - og faktisk også inden - begynder advarslerne at hagle ned over projektet.

Det fremgår blandt andet af en rapport fra juni 2007 fra PA Consulting Group.

Under overskriften "Overordnet vurdering af muligheden for at gennemføre Polsag-programmet som planlagt" lyder advarslen:

"Polsag-programmet er stort og kompliceret. Uden Rigspolitiets aktive håndtering af de identificerede ricisi, er det overvejende sandsynligt, at programmet ikke lykkes inden for tid og budget."
 
Iøvrigt bygger rapportens konklusioner på interview fra både politi-folk og CSC-folk, der altså selv var bevidst om risikoen forbundet med projektet.

Faktisk også inden den første forsinkelse ramte Polsag, lød der advarsler fra politiets eget arkitekturteam.

I et notat fra 1. december 2007 fra arkitekturteamet til styregruppen for Polsag fremgår det, at der i forbindelse med kontraktindgåelse med CSC blev lavet et bilag til kontrakten - en såkaldt masterplan for projektet.

Her fremgår det:

"Rigspolitiets arkitekturteam gjorde allerede i maj 2007 opmærksom på at masterplanen ikke kunne stå alene, men skulle suppleres med en projektplan (gerne en for hvert spor), som på leverancenivau beskrev hvad der kom og hvornår og i hvilken kvalitet," skriver Arkitekturteamet i notatet, hvor teamets leder Peter Greifenstein står som afsender.

Af notatet fornemmer man også nogen frustration:

"Projektplaner er i nogen udstrækning sket i de funktionelle spor, men i skrivende stund fortsat ikke effektueret på arkitektursporet, trods gentagne opfordringer og rykkere på såvel projektniveau som programniveau, senest ved møde med programledelse hos CSC ultimo september 2007," skriver teamet til Styregruppen af Polsag.

Nuvel. Lidt over et år går. Og man kommer endelig ordentlig igang med projektet. 

I juni 2008 afleverer CSC således den sidste af fire designfaser. Og i september 2008 godkendes designet.

Konstruktionen af systemet går i gang.

Men ak....

CSC og politi skændes

Politiet og CSC er allerede røget i totterne på hinanden.

Det fremgår af et andet notat, der er sendt til styregruppen af projektet, og er dateret til den 5. september 2007 og har overskriften "Manglende rettidig omhu i forhold til Polsag-leverancen".

"Rigspolitiet ønsker med nærværende notat at fremdrage en række forhold omkring CSC's håndtering af leveranceansvaret for det samlede Polsag-program.

De anførte forhold er observeret under de godt fire måneder, Polsag programmet har kørt og fordeler sig på følgende:

- CSC leverer ikke tilstrækkelig proaktiv koordinering og synkronisering af aktiviteterne planlagt under T14 (tillægsaftale til applikationskontrakt indgået i maj 2007, red.).

- Der er utilstrækkelig fremdrift og kvalitet i udarbejdelsen af SDD1 (et spor i projektet, red).

- Ændringsstyring er endnu ikke etableret." 

Rigspolitiet uddyber sine kritikpunkter.

"Rigspolitiet har endnu ikke modtaget en sammenhængende masterplan for Polsag-programmet, hvilket CSC jf. ovenstående er forpligtet til at levere".

Opsummeringen på de otte siders kritik af CSC lyder:

"Som anskueliggjort ved ovenstående redegørelse så føler Rigspolitiet ikke, at CSC lever op til sit leveranceansvar for det samlede Polsag-program."

Men den kritik vil CSC ikke bare sluge.

CSC laver mod-notat

I en mail afsendt 13. september 2007 skriver CSC's programchef, Hasse Hansson, til Rigspolitiets mand, Henrik Munch Jørgensen:

"Hej Henrik
Jeg har forståelse for, at du har oplevet nogle frustrationer omkring programmet, som du har valgt at give udtryk for gennem dit notat til styregruppen. Omvendt håber jeg også, at du har forståelse for, at jeg i den situation er nødt til at udarbejde et tilsvarende notat."

Og i CSC-notatet fra 12. september 2007 lægger leverandøren da heller ikke fingre imellem:

"Den aktuelle eskalering (politiets notat, red.) direkte til styregruppen bevirker en kraft involvering af topledelsen hos såvel Rigspolitiet som Alliancen (CSC og ScanJour, red.)."

"Det betydelige ressourceforbrug, som Alliancen bruger på at svare på RP-notatet, kunne i stedet have været brugt til at angribe problemerne." 

Derefter remser CSC en række problemer op:

"Det har gennem en længere periode i 2007 været uklart, hvornår projektet kunne begyndes. CSC har i samme periode haft medarbejdere med kendskab til Politiets systemer stående standby. Det har medført en suboptimal udnyttelse og et direkte tab for Alliancen."

"Ultimo april 2007 besluttede Rigspolitiet at iværksætte Polsag-programmet, selvom kun én af de tre indgående kontrakter var underskrevet. Konsekvensen var at en række store opgaver skulle løses principielt samtidigt."

"Nogle af programmets problemer skyldes, at projekterne er blevet præsenteret for Alliancen i en uhensigtsmæssig rækkefølge." 

Derudover afviser CSC en række punkter omkring, at masterplanen ikke er god nok.

Afslutningsvis får Rigspolitiets organisering lige en hilsen:

"Rigspolitiets organisation er fortsat under opbygning/forandring. Alliancen ser gerne, at den endelige organisation meddeles hurtigst muligt."

Angiveligt bliver striden i nogen grad bilagt ved et senere møde.

Næste forsinkelse

Ved juletid 2008 er status på projektet en forsinkelse på cirka tre måneder, og Rigspolitiet forventer, at udrulningen kan begynde i slutningen af 2009.

Siden kommer der meldinger om udrulinger i både juni 2010 og september 2010. 

Under alle omstændigheder fremgår det af et aktstykke til Finansudvalget, at:

"Den samlede totaløkonomiske ramme for anskaffelse og udvikling af Polsag udgør dermed 425,2 millioner kroner."

Unægteligt et stykke fra den oprindelig prislap på 153 millioner kroner, som projektet blev født med.

Strategien bliver i sidste ende, at man vil iværksætte en trinvis-rakat, således at systemet udrulles løbende startede med Bornholm som prøveklud.

Men her går ikke lang tid, før....

Uafhængig rapport - igen, igen

....de bornholmske prøvekaniner får udskudt den videre udruling.
 
Planen er ellers at den næste pilotkreds, de 800 ansatte i Midt- og Vestjyllands politikreds, skal stifte bekendtskab med Polsag i juni 2011. 

I første omgang får CSC-konflikten og lidt teknisk snue dog udskudt rejsen til det midt- og vestjyske til 20. september 2011.

Men sådan bliver det heller ikke.

Konsulentfirma på banen - igen

For Rigspolitiet melder ud, at en yderligere forsinkelse er en realitet.

For at sikre, at systemet kan håndtere alle brugere og data, sættes et eksternt konsulentfirma i gang med tekniske analyser af hele systemet.

Først sidst i september 2011 vil analysen ligge klar, og derefter vil Rigspolitiet tage stilling til en ny tidsplan for det hårdt prøvede it-system.

I øvrigt har et hav af konsulentfirmaer allerede på dette tidspunkt været inde over systemet.

Også politiet skifter ud i ledelsen undervejs, således er vicepolitichef, Peter Carpentier, der sideløbende med forsinkelserne af it-projekt fik lønbonus på 85.000 kroner, væk fra projektet.

Lettet over at slippe

Tilbage til trin-rakatten, hvor Polsag fortsat er standet på Bornholm.

Men fællestillidsmand i Midt-og Vestjyllands Politi Jørgen Fisker virker nærmest lettet over ikke at skulle udsættes for Polsag-systemet i denne omgang.

Han er dog træt af de mange forskellige meldninger og de mange "starter og landinger", som han udtrykker det.

Men hellere det end it-kaos og problemer med systemet, når det engang ankommer.

"At udskyde udrulningen vidner om, at Rigspolitiet forholder sig seriøst til problemstillingerne, og det er jeg utroligt glad for," udtaler Jørgen Fisker til Politiforbundet.

Imidlertid er det et helt åbent spørgsmål, hvornår Polsag overhovedet når til vestjylland og landets øvrige politikredse.

Det hele afhænger nemlig af Bornholm og den kommende konsulentrapport.

Fredag den trettende - og dødsstødet

I december 2011 går Rigsrevisionen ind i sagen. Nu vil man til syneladende sammen med Justitsministeriet til bunds i sagen.

For den er åbenbart fortsat rivende galt.

Fredag den trettende

Således er datoen måske tilfældig; fredag den trettende.

Men det er netop fredag den 13. januar 2012, at Rigspolitichefen ved selvsyn, vil vi se på erfaringerne på Bornholm.

Beskeden er ikke til at tage fejl af, for frustrationerne står i lys luge hos de bornholmske betjente.

Polsag volder fortsat problemer.

Og under en måned senere.

I dag - fredag den 3. februar 2012 - får systemet så dødsstødet af ministeren.

Dødsstød hilses af klapsalver

Da betjentene på Bornholm får nyheden serveret, er reaktionen ifølge DR klapsalver og formanden for politiforeningen på øen siger til Computerworld, at betjentene er "meget lettede."

Samtidig blev CSC imorges orienteret om at samarbejdet skal bringes til "ophør".

Den uvildige rapport, der også må formodes at placere noget af ansvaret for den fuldblods it-skandale, har politiet ikke frigivet.




IT-JOB

Rohde & Schwarz Technology Center A/S

FPGA-udvikler

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere