Artikel top billede

Ny IBM-opdagelse: Kan pakke 100 gange mere data

Et forskerhold hos IBM har fundet en ny metode til at pakke data på næsten ingen plads. IBM mener selv, at opdagelsen er et fundamentalt brud med Moores Lov.

Efter fem års arbejde er det lykkedes forskere fra IBM's udviklingsafdeling at reducere antallet af atomer, der skal til for skabe én bit data fra omkring en million til blot 12.

IBM-folkenes resultater kan over tid komme til at få ganske omfattende betydning for it-teknologien.

Den kan eksempelvis komme til at betyde, at lagerkapaciteten i storage-hardware som harddiske eller flash-hukommelse kan blive mange gange større end i dag.

IBM-forskerne vurderer, at det selv set gennem konservative briller kan blive muligt at gemme op til 150 terabyte på en harddisk, der i dag kan rumme en enkelt terabyte.

Ny magnetisk metode

I dag anvender de fleste storage-produkter såkaldte ferromagnetiske materialer, der får atomerne til at vende i samme retning-

IBM-forskerne har arbejdet med en anden type magnetisme, den såkaldte antiferromagnetisme, hvor atomerne drejer i modsat retning af hinanden.

Det har gjort det muligt at skabe en ny magnet-hukommelse-type.

"De basale koncepter bag magnetisk datastorage og transistorer har ikke rigtigt udviklet sig i de seneste 20 år," siger Andreas Heinrich, der har stået i spidsen for projektet, som hører under IBM Research.

Han mener, at der er tale om et opgør med Moores Lov, der beskriver det teknologiske udviklings-tempo i it-branchen.

"Moores Lov handler dybest set om gradvist at gøre komponenterne mindre og mindre, men uden at ændre de basale koncepter bag. Det ultimative endemål for Moores Lov er et enkelt atom. Og det her, at vi kommer ind i billedet," siger Andreas Heinrich.

Første ord

Det kræver 86 atomer at bygge én byte som for eksempel et bogstav eller et tal.- Det første ord, som forskerne sammensatte med den nye metode var 'T-H-I-N-K'

Det krævede fem bytes eller 400 magnetiserede atomer, hedder det.

Andreas Heinrich peger på, at IBM-holdets resultater er langt mere teoretiske end praktisk anvendelige på nuværende tidspunkt.

Resultatet beviser imidlertid, at det kan lade sig gøre at optimere storage-produkter ganske betragteligt - også ud over de teoretiske begrænsninger, som man ellers har regnet med.

"Der findes omkring en million atomer i hver bit i et magnetisk storage-element i en SSD-disk eller i en harddisk. Det giver jo en del spillerum," siger Andreas Heinrich.

Han vurderer, at det vil tage mellem fem og 10 år at færdigudvikle den nye IBM-metode til kommerciel brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere