Artikel top billede

(Foto: Clint Spencer/iStockphoto)

Syv tips: Sådan undgår du katastrofale software-valg

Her får du en række principper, der kan hjælpe dig og din virksomhed med at vælge de bedste og mest langstidssikrede software-løsninger.

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Alt for mange virksomheder vælger softwareløsninger uden at have tænkt beslutningen ordentligt igennem.

Det mener Jan Damsgaard, professor på CBS og leder af Institut for IT-Ledelse.

"Det er for uovervejet. Det bygger for meget på personlige relationer og for meget på religion," siger han.

Konsekvenserne kan være alvorlige. Dels risikerer man at investere i løsninger, der ikke er optimale og måske endda direkte dårlige, dels risikerer man at havne i såkaldt vendor lock-in, hvor man senere kan få svært ved at skifte softwareleverandør.

Syv principper

Jan Damsgaard har sammen med sin kollega, Jan Karlsbjerg, forfattet syv principper, man med fordel kan følge for at undgå de værste softwarefadæser.

"Vi må have nogle fornuftige, solide principper på banen. Jeg siger ikke, at de her er de endelige principper, men det er et forsøg på at gå i den rigtige retning," lyder det fra Jan Damsgaard.

Analysefirmaet Gartner vurderer, at virksomheder og offentlige institutioner alene i 2012 investerer omkring 1.600 milliarder kroner i enterprise-software på verdensplan.

Det er svært at spå om, hvor stor en del af softwareinvesteringen, der viser sig at være fejlslagne på den ene eller den anden måde, men under alle omstændigheder er tallet udtryk for, hvad der er på spil.

De syv softwareprincipper og udddybende forklaringer er tidligere publiceret på engelske i det anerkendte tidsskrift Communications of the ACM.

Computerworld har bedt Jan Damsgaard give en introduktion til de softwareovervejelser, enhver it-leder bør gøre sig for at undgå de værste problemer.

1: Du bliver en del af et netværk

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Jan Damsgaard peger på, at netværket omkring et softwareprodukt bør betragtes som en del af investeringen.

"De andre, der også har adopteret softwaren, udgør en investering for softwareleverandøren, og dermed er man sikker på, at virksomheden bliver ved med at udvikle produktet i fremtiden."

Eller sagt på en anden måde: Brugerne og leverandørerne inden for den software, det drejer sig om, har en fælles interesse i softwarens fremtid.

Er der tale om et stort netværk med en lys fremtid, er det derfor sandsynligt, at softwaren dermed også går en lys fremtid i møde.

2: Tænk på langsigtede perspektiver

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Lige nu står mange virksomheder i en situation, hvor medarbejderne i stigende grad anvender mobile enheder som smartphones og tablet-pc'er.

Samtidig er en megatendens som cloud computing så markant, at den bør tænkes med ind i nye softwareinvesteringer. 

"Der er særligt vigtigt at holde sig for øje, i hvor høj grad de produkter, man indkøber, passer ind i nye paradigmer omkring cloud computing og mobile enheder," lyder det fra Jan Damsgaard. 

De softwareløsninger, du vælger i dag, kan du komme til at være afhængig af i mange år fremover.

Forsøg derfor efter bedste evne at tage højde for de it-tendenser, der ses markedet.

3: Tjek nøgletallene

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Et tredje princip, Jan Damsgaard fremhæver, er at have fokus på softwareproduktets historiske og nuværende succes.

Hvor mange penge tjener leverandøren? Er det en virksomhed med en sund økonomi og en lys fremtid, eller en gammel, træt kæmpe? 

Den slags kerneviden er afgørende, når man skal vælge leverandør, ligesom tal for udbredelsen af selve softwaren naturligvis også bør indgå i overvejelserne.

Det betyder imidlertid ikke, at man ikke skal holde øje med nye, innovative softwarerodukter og -firmaer. 

"Man må gerne gamble, men så skal man gøre det med åbne øjne, og det skal på ske på et område, hvor man har særlige evner for at overskue markedet. Inden for ens egne kernekompetencer vil det måske være fornuftigt, fordi man kan opnå en konkurrencemæssig fordel," lyder rådet fra Jan Damsgaard. 

"Men hvis man ikke er helt, helt sikker på, hvad man gør, er det altså langt det sikreste at gemme sig i flokken og gøre ligesom alle andre," advarer han.

4: Husk kompatibiliteten

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Tidligere var et salgsargument for mange konsulenthuse, at man kunne tilpasse softwaren nøjagtig til kundens behov, fordi den var fleksibel.

Men tiderne har ændret sig, påpeger Jan Damsgaard. 

"I dag ved mange virksomheder godt, at man skal passe på med at få løsningen tilpasset i en sådan grad, at man faktisk kommer til at sidde fast, fordi den er blevet så fuld af proprietære tilretninger, at man ikke længere har muligheden for at skifte til noget andet." 

"Nu er der mange CIO'er, der er mere interesseret i at tilpasse virksomheden til standardsoftwaren, for måske ligger der noget fornuft i den standard, som alle andre virksomheder også anvender inden for et bestemt område. Måske er det slet ikke så dumt." 

Jan Damsgaard tilføjer, at jo flere add-ons og tilpasninger, der kommer i spil, jo sværere bliver det at få software-løsningen til at spille sammen med eksempelvis en cloud computing-løsning.
Det er ifølge CBS-professoren vigtigt, at man skelner mellem at konfigurere og at skræddersy. 

"At konfigurere er at bruge de eksisterende parametre og muligheder, mens at skræddersy er en udvidelse eller en tilretning, der er mere radikal. Man bør skræddersy så lidt som muligt."

5: Adgang til kompetencer og viden

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Når man vælger software, bør man også have med i overvejelserne, i hvor høj grad der findes folk, der kan hjælpe med implementering og konfiguration. 

Som et eksempel på, hvad der sker, hvis der er mangel på en bestemt type konsulenter, nævner Jan Damsgaard de ekstremt høje priser på SAP-konsulenter, som tidligere var med til at fordyre netop denne type projekter. 

Det betyder ikke, at man skal fravælge en SAP-løsning, fordi SAP-konsulenter er dyre.

Men det er en betragtning, der bør med i beslutningsgrundlaget og i business casen.

6: Standardiserede softwareløsninger

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Dette princip handler om at sikre, at løsningen bygger på velkendte principper og teknologier, så læringskurven minimeres - det kan eksempelvis være, at softwaren anvender ikoner, som brugerne automatisk tolker korrekt, fordi de tilhører en gængs standard.

Men det handler også om, at softwaren skal anvende velkendte dataformater, som kan tilgås af andre applikationer og af eksterne modtagere. 

Åbne standarder er med til at øge valgmulighederne og mindske risikoen for at blive låst fast til en bestemt leverandør. 

Et generelt råd fra CBS-professoren er, at alle ikke-kerneteknologier i virksomheden skal bygge på velkendte standarder, fordi det alligevel ikke er der, man kan opnå konkurrencefordele. 

"Hvis det handler om kantinedrift eller indkøb af kontorartikler, skal man absolut gå efter markedets bedste og billigste standard. Det er velkendt teknologi, som har eksisteret i mange år, og derfor skal man aldrig gå efter en lokal leverandør med sin egen proprietær software, men i stedet finde frem til de internationale standarder og dem, der står bag." 

Når det handler om software, der er mere afgørende for, hvor innovativ, hurtig og konkurrencedygtig, virksomheden kan være, skal man i højere grad være klar til at gå forrest og tolerere en højere grad af usikkerhed, fordi det også er her, man kan vinde noget i forhold til konkurrenterne.

7: Start med det første skridt

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Jan Damsgaards syvende princip handler om, at enhver investering skal starte et sted, og at det første skridt derfor skal tages før eller siden, hvis man vil flytte sig som virksomhed. 

"Alle disse overvejelser kan hurtigt føre til, at man mest har lyst til at vente, til der udkrystalliserer sig noget omkring eksempelvis cloud computing. Lad os nu vente, tænker mange måske." 

"Faren ved at vente er, at der er andre, der løber fra én, og at ens systemer kan blive for gamle, så det pludselig bliver vanskeligt af gennemgå en evolution, men man i stedet må i gang med en revolution," siger Jan Damsgaard. 

"De seks første principper er ikke en opfordring til, at man bare skal vente for at se, hvad der sker. Måske vil man aldrig opnå den klarhed, og nogle gange skal man være den, der rykker først."

Her er de fejlslagne projekter

Læs også:

Lock-in: Sådan låser gadget-pusheren dig fast

Sådan undgår du at blive låst fast til din cloud-leverandør

Det er i sagens natur ikke alle fejlslagne softwareinvesteringer, der kommer til offentlighedens kendskab, men de helt store skandaler lader sig sjældent skjule.

Tre aktuelle softwareløsninger, der er ramt af problemer, har alle det tilfælles, at de er bygget fra bunden - og at kunden umiddelbart har/har haft svært ved at droppe leverandøren, selv om softwaren ikke virker efter hensigten.

Politiets ESDH-system, Polsag, overskred både deadline og budgettet.

Selvom projektet havde syv år på bagen, er det først for nylig, at det blev skrottet, fordi justitsministeriet og politiets ledelse har mistede troen på, at det nogensinde ville kunne bringes til at fungere. 

Et andet aktuelt eksempel er den software, der har været med til at skabe den meget omtalte IC4-skandale.

I togene er der en stribe computersystemer til eksempelvis lukning af døre eller til at styre bremser. Disse systemer skal kommunikere indbyrdes, hvilket de ikke gør godt nok, konkluderede en rapport for nylig. 

Et tredje eksempel kunne være it-løsningen bag de nationale skole-test. Tekniske problemer har gentagne gange spændt ben for testen af eleverne og ført til politisk tumult og bod til leverandøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere