Artikel top billede

Sådan undgår du netværks-bøvl med ansattes eget it-grej

De ansattes eget it-grej er en udfordring for al sikkerhed på virksomhedernes netværk. Her finder du gode råd til, hvordan du kan få kontrol over netværket.

Medarbejderne i de danske virksomheder slæber deres eget it-grej med på arbejde, hvor de private smartphones, computere og telefoner bliver koblet på virksomhedens netværk.

Det er en udfordring for sikkerheden.

Der findes imidlertid flere løsninger til at undgå problemer med sikkerheden.

Hos Computerworld har man eksempelvis valgt at have et separat netværk til enhederne, fortæller it-chef, Jacob Hoffmann-Pedersen. Det er en enkel løsning, der dog ikke giver adgang til informationerne på eksempelvis fil-serveren.

Hos it-firmaet Atea har man valgt en anden model. Her er det virtuelle desktoppe, som anvendes til deling af netværket på de forskellige klient-typer.

"Generelt er der brug for mere intelligente netværk, som kan differentiere mellem forskellige typer af enheder og hvilke brugere, der benytter den pågældende hardware," siger Kenneth Rosenkrantz, der er key account manager hos it-firmaet Network Services.

"Det kan eksempelvis være, at it-chefen kommer ind med sin iPad. Så skal han have adgang til bestemte tjenester og protokoller, der passer til iPad og til de rettigheder, som han ellers har i systemet," siger Kenneth Rosenkrantz.

Mobilt isenkram

Han understreger, at problemet med udstyr, som de ansatte selv tager med og tilslutter, ikke kun gælder for iPad, men også for meget andet mobilt isenkram.

Tendensen med de medbragte enheder er et resultatet af en trend, som konsulentfirmaet Gartner har kaldt for "consumerization of technology".

I computerens tidlige dage blev ny teknologi fortrinsvis udviklet til erhvervsbrug, og senere kunne forbrugerne så få glæde af en udvandet version.

I dag er tendensen vendt, og det er forbrugernes krav, der bestemmer udviklingen.

Det betyder at teknologier, som i første omgang er skabt med den private bruger for øje, senere finder vej ind i virksomhederne.

Blandt de mange eksempler på teknologier, som startede på forbrugermarkedet og først derefter blev udbredt i virksomhederne er instant messaging, sociale netværk, ip-telefoni og ikke mindst internettet selv.

Der er flere forklaringer på, at forbrugerne har taget magten.

It smelter i stigende grad sammen med underholdnings-elektronik i det digitale hjem, og forbrugerne stiller stadig højere krav til teknologien.

De private brugere forventer, at it-udstyret kan arbejde sammen uden besværlig konfiguration og er dermed drivkraften i den standardisering, som præger it-markedet i disse år.

Derfor forbyder nogle virksomheder privat it-grej

Nogle virksomheder har valgt den modsatte vej og har helt forbudt værktøjer både i form af software, som Facebook, instant messaging, og hardware i form af eksempelvis smartphones, fordi man frygter, at den private brug vil tage overhånd på arbejdspladsen.

Det gavner sikkerheden, men samtidig mister man muligheden for at drage nytte af de kompetencer og erfaringer, som allerede er samlet gennem privat brug af værktøjerne.

Det gælder således om at finde den knivskarpe balance mellem sikkerhed og brugervenlighed.

"Der er nogle barrierer, der skal overskrides i forhold til mobilsikkerheden," fortæller Jan Johannsen, der er sikkerhedschef i firmaet Check Point.

"En af de helt store forhindringer er manglen på antivirusprogrammer til de håndholdte enheder. Her skal producenterne blive langt bedre."

Det problem skal vægtes i forhold til gevinsten ved intelligente gadgets.

"Medarbejderne bliver bare gladere og bedre, når de selv kan vælge udstyr, og der er masser af undersøgelser, som viser, at motiverede medarbejdere er de mest effektive og kreative," siger Søren Jensen, der er direktør i it-firmaet Atea, hvor medarbejderne selv kan vælge udstyr.

Billig løsning

Man skal dog være opmærksom på, at det kræver en sikkerhedsindsats.

"Jeg kender flere virksomheder, der tilbyder deres medarbejdere særligt gode priser på eksempelvis iPhones og særligt iPads. Når de tilbydes på den måde, bliver det medarbejderens ejendom og så starter alt sikkerhedsballaden med installation af diverse programmer og måske endda jailbreaking," siger Peter Kruse, sikkerhedsekspert i firmaet CSIS.

"Det er en billig løsning, men hvis sikkerheden ikke følger med, er den også farlig, og den kan bliver rigtig dyr på den lange bane."

Der er dog ingen tvivl om, at den mobile platform er kommet for at blive - også i virksomhederne.

Telefonproducenten Ericsson spår eksempelvis en tidobling af datatrafikken inden 2016.

Læs også:

Ansatte slæber eget it-grej med på arbejde i stor stil.

Sådan undgår du at dit private it-grej skader firmaet.

Sådan har Lego givet plads til ansattes eget it-grej.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sikkerhed gjort enkelt: Beskyt din virksomhed direkte i browseren