Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Skat efter tunge overvejelser: Vi beholder CSC

Efter mange tunge overvejelser dropper Skat alle planer om at fyre CSC som leverandør af stort it-system til flere hundrede millioner kroner. Se hvorfor her.

Skat har besluttet at beholde den stormomsuste it-gigant CSC som leverandør af det forsinkede opkrævnings- og betalingssystem Debitormotor til en værdi af omkring 200 millioner kroner.

Beslutningen kommer efter et ophedet forløb, hvor Skat offentligt beskyldte CSC for, bevidst at føre myndigheden bag lyset og efter at et hollandsk ekspertfirma har gennemhejlet firmaets kodekvalitet.

Samtidig har CSC i månedsvis hver dag betalt omkring 70.000 kroner i bod for forsinkelsen, og skatteministeren har truet med at fyre CSC. 

Forsinkelsen af opkrævningssystemet har også betydet at andre it-systemer er forsinket. Blandt andet et længe ventet motorregisterssystem, fordi opkrævningssystemet i fremtiden skal benyttes til alle Skats services til borgere og virksomheder.
 
Hurtigst at fortsætte 
Svaret på, hvorfor Skat trods problemerne alligevel beholder CSC som leverandør er i virkeligheden ret enkelt, fortæller Kristian Vengsgaard, der er fagdirektør for it-projekter hos Skat.

"Den hurtigste vej til de forretningsmæssige gevinster som vi ønsker at få i Skat, er at få rettet CSC's problemer op og komme tilbage på sporet med projektet," siger han.

Derfor mener Skat, at den rigtige beslutning er at beholde it-giganten som leverandør. Men under overvejelserne har Skat overvejet at droppe firmaet, fortæller projektdirektøren.

"Man kunne have overvejet at skifte leverandør og dermed ændre den strategi vi har lagt i forhold til Debitormotor-projektet. Men vi har altså vurderet, at den hurtigste vej til målet er at få rettet projektet op," siger han.

Årsagen til beslutningen er ifølge Kristian Vengsgaard, at der udover en lang række problemer også er gode ting i Debitormotor-projektet. Det viser det uvildige hollandske review fra firmaet SIG (Software Improvement Group), som er eksperter i kodekvalitet.  

"Hvis vi kun havde fundet problemer, så havde vi ikke gået videre med CSC i denne her sammenhæng," siger Kristian Vengsgaard.  

Der er også sunde ting hos CSC

Ifølge projektdirektøren har hollænderne arbejdet med det tekniske, mens Skat selv sideløbende har kontrollere det organisatoriske og styringsmæssige omkring projektet hos CSC igennem længere tid.

"Selvfølgelig har vi også kigget i vores egen organisation. Men vi har i CSC's organisation  kigget på, hvad vi syntes var godt og hvad der var skidt," siger han.

Også her har undersøgelsen ført frem til fundet af sunde ting, der kan bygges videre på, forklarer Kristian Vengsgaard.

"Der var noget godt at bygge på. Kodereviewet viser, at der er noget som man kan arbejde videre med, og som kan bringes up-to-date og kommer til at fungere, så vi kan nå i mål med løsningerne," siger han.

Det er i dette perspektiv at Skat ser det som den hurtigste vej til målet at fortsætte samarbejdet med CSC, fortæller Kristian Vengsgaard.

Kvaliteten middelmådig

Han fortæller, at intet af den allerede producerede kode fra CSC skal skrottes. Dermed kan alt materialet bruges, selvom kvaliteten kunne have været bedre.

"Kvaliteten er ikke i top. Men det kan bruges. Der er ikke noget som mangler i selve det grudlæggende materiale," siger Kristian Vengsgaard.

Han sammenligner situationen med en byggeplads, hvor sandet er leveret, mørtelen rørt op og fundamentet er støbt.

"Det er stærkt nok til at vi kan bygge det hus vi gerne ville have, men det har måske ikke den kvalitet, farve og ønskede brudstyrke som vi gerne ville have haft," siger han.

Han understreger dog, at Skat stadig får et godt hus og samtidig har tid til at rette op på de problemstillinger der er opstået.

Normalt med problemer i tidlig testfase

Han betegner det som vigtigt at oplyse, at det eksterne review er blevet foretaget på et tidspunkt, hvor DebitorMotor er i en af flere testfaser. Selvom denne testfase viser problemer med kodekvaliteten, kan det indhentes i en af de fremtidige testfaser.

"På den måde vil kvaliteten af arbejdet jo øges. Det er helt almindeligt i it-projektet, at mange har problemer, når man rammer den første test. Derimod skulle man meget gerne have meget færre problemer, når man rammer den sidste test-cyklus," siger han.

Hos CSC fortæller direktør for det offentlige område, Jens Schmidt, at firmaet er glade for, at Skat fortsat ønsker at samarbede med firmaet om Debitormotor. 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere