I sidste uge ankede Intel Sø- og Handelsrettens afgørelse, som dømte chipproducenten Intel til at lade sine fyrede medarbejdere i Danmark beholde deres optioner på selskabets aktier.
Nu kommer beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) med et lovforslag, der næppe falder i god jord hos Intel og tyder dårligt for udsigterne til, at Højesteret omstøder dommen.
Ministeren mener, at netop fyrede medarbejdere skal have lov at beholde retten til aktieoptioner.
- Jeg finder det ikke rimeligt, at lønmodtagere, der selv siger op, kan tage deres aktieoptioner med sig, når de forlader en virksomhed. Derimod bør lønmodtagere, som arbejdsgiveren siger op, bevare de rettigheder, som aktieoptionsaftalen giver dem, siger Claus Hjort Frederiksen.
Brugen af aktieoptioner tog fart, da IT-boblen var på sit højeste. Men retspraksis på området i tilfælde af fyringer og opsigelser er ikke fuldt med.
Fagforening: Medarbejderne har skabt værdien
Intel fyrede 300 medarbejdere, da selskabet for to år siden lukkede sin afdeling for netværksudvikling i Danmark. Siden har fagforeningerne Prosa, HK og Ingeniørforeningen været på barrikaderne, fordi selskabet nægtede de fyrede retten til optionerne.
Efter sejren over Intel jublede foreningerne, da de mente, at dommen fastslog, at aktieoptioner er løn for allerede udført arbejde, uanset om man selv siger op eller bliver fyret. Derfor mener de, lovforslaget er ude i hampen og kun til fordel for arbejdsgiverne.
- Vores medlemmer har været med til at skabe den værdiforøgelse i virksomheden, som en stigning i værdien af en aktieoption er udtryk for. Aktieoptionerne er derfor betaling for udført arbejde, som man naturligvis skal have med sig, når man forlader virksomheden, siger Eva Christensen, som er faglig sekretær i Prosa.
Brancheforening: Optioner er ikke løn
Dermed er fagforeningerne lodret uenige med IT-Brancheforeningen, hvis direktør, Jakob Lyngsø, mener, at alles interesser er tilgodeset i forslaget.
- Det ville ikke være rimeligt, hvis medarbejdere, som selv siger op, kunne udnytte optionerne. Aktieoptioner er ikke løn. De er et dynamisk instrument, som skal belønne gode resultater og loyalitet i en længere periode, siger han.
Aktieoptioner til ansatte giver dem ret til at købe et selskabs aktier på et bestemt tidspunt i fremtiden til en på forhånd fastsat - ofte lav - kurs, for siden at score gevinsten på at sælge aktierne, hvis kursen er steget.