Artikel top billede

Lego har givet plads til ansattes eget it-grej

Tag dit eget udstyr med, eller brug virksomhedens standardudstyr. Valget er dit - i hvert fald hos Lego, hvor medarbejderne gerne må arbejde på egne computere og tablets.

På sofabordet ligger den højtelskede tablet, på spisebordet står den toptunede bærbare, og i lommen har du vidunder-smartphonen.

Dit hjem er et mindre elektronikparadis, alt sammen med de nyeste opdateringer, programmer og apps.

Mailen tjekkes på få sekunder via tablet eller telefon. Musik og film streames uden problemer på computeren. Alting kører, som det skal - derhjemme vel at mærke.

På mange arbejdspladser er det ikke tilfældet.

Her er computerne sløve, program- og styresystemopdateringer flere år bagud og fastnettelefonerne et levn fra det forrige årtusinde.

Det har været virkeligheden på utallige arbejdspladser i Danmark gennem mange år.

Lækrere løsninger

De seneste år er medarbejderne imidlertid blevet velbevandrede i det store og evigt skiftende hardware- og softwareudvalg.

De ved derfor, at der findes mere effektive og lækrere løsninger på markedet.

Så nu stiller de krav til deres arbejdsudstyr.

Lego har som så mange andre haft en meget striks politik i forhold til, hvilken hardware arbejdsdokumenter måtte åbnes på.

Samtlige medarbejdere - selv de eksterne konsulenter - fik derfor udleveret standardiseret udstyr, der var godkendt af it-afdelingen.

Men det var før iPhone-bølgen skyllede ind over det danske land.

Nye standarder

"Der var nogle, der var så forhippede på at få de her iPhones, at de købte dem for egne midler og selv koblede dem til vores it-system på trods af, at vores politik egentlig var, at det måtte man ikke," fortæller Esben Viskum, chef for Legos it-drift og -infrastruktur.

Han forklarer, at Lego imidlertid ikke havde nogen teknisk barriere, der hindrede medarbejderne i at koble uautoriserede computere og telefoner på virksomhedens it-system.

"Det udløste nogle overvejelser om, hvorvidt det nu egentlig var den rigtige position, vi havde, når vi tildelte medarbejderne de standardiserede produkter," siger Esben Viskum.

De mange overvejelser kredsede om alt fra sikkerhed, vedligeholdelse, omkostninger og service til fleksibilitet.

Sådan kontrollerer Lego (stadig) telefon-valget

"Fordelen ved standardiserede devices er, at vi kan tilbyde en vis form for tilgængelighedsservice. Hvis nu dit device går i stykker, kan vi meget hurtigt give dig et tilsvarende, fordi vi simpelthen har dem på hylderne," fortæller Esben Viskum.

Han tilføjer, at ensartede produkter til samtlige medarbejdere gør indkøbene mere effektive.

"Jo mere diversitet vi har, jo sværere vil det være at købe ind til attraktive priser," forklarer han.

Eksterne konsulenter

Men overvejelserne om servicering og indkøbspriser stod ikke alene.

Lego har mange samarbejdspartere i form af eksterne konsulenter, der i perioder skal have adgang til Lego-data.

"Når konsulenterne arbejdede for os, var vores model, at vi tildelte dem Lego-telefon og -computer, som de så kunne bruge, når de skulle tilgå Lego-data," fortæller Esben Viskum.
 
Der var altså både fordele og ulemper ved at lempe på standarderne. Lego fandt dog flest fordele.

Det betyder, at mobiludvalget blev markedsreguleret, som Esben Viskum kalder det.

Det vil sige, at de telefoner, Lego i dag tilbyder sine medarbejdere, svarer mere til det, medarbejderne efterspørger.

Og derfor er standard-smartphonen hos Lego i dag den eftertragtede Apple-telefon.

Det sikre kompromis

I praksis udleverer Lego altså stadig standardudstyr. Alligevel har medarbejderne fået en større valgfrihed.

Dels er udvalget af standardtelefoner blev opdateret, og dels er det nu tilladt, og ikke mindst muligt, at bruge egne telefoner.

"Vi har skabt teknologisk mulighed for, at folk kan benytte Lego-data og -programmer fra andre og private enheder," fortæller han.

Når Esben Viskum taler om enheder frem for telefoner, skyldes det, at Lego ikke kun har revideret telefonpolitikken.

Sådan har Lego åbnet for adgang til data

Der er også blevet åbnet for adgangen til Legos data mere generelt.

Medarbejderne kan nemlig koble på Legos system via egne tablets, hotelnetværk, og hvad de nu ellers har adgang til derhjemme og på rejsen.

Hvis medarbejderne foretrækker noget andet udstyr end det, arbejdspladsen stiller til rådighed, står det dem altså frit for at investere i sådanne devices.

Esben Viskum fortæller dog, at der ikke er nogen co-funding. Medarbejderne skal altså selv finansiere indkøbet.

De eneste, der helt slipper for Lego-standardudstyret, er konsulenterne.

"De kan få adgang til vores data på smartere måder i dag via internettet," fortæller Esben Viskum.

Flere klare regler

Lego har dog været nødt til at opstille nogle klare regler, når nu der ikke længere er den samme fysiske kontrol med virksomhedens datamateriale.

"Hvis man tilgår Lego-data fra en ikke-Lego-pc, får man ikke mulighed for at gemme data offline. Vi vil stadigvæk gerne have kontrol med vores data. Så skal folk have dem med offline, skal det forgå på et Lego-device," siger Viskum.

Lego-medarbejderne må selvfølgelig gerne åbne og gemme Lego-data online i virksomhedens system.

Oplysningerne skal bare ikke ligge fysisk på fremmede computere, som udenforstående måske har adgang til, og hvor Lego ikke kan garantere for sikkerheden.

Desuden må der ikke køre uautoriserede programmer på de computere, der kobles på Lego-nettet, og de elektroniske produkter skal være at finde på it-afdelingens positivliste.
 
Sikkerhed er vigtig
"Vi kigger nærmere på de enkelte devices og vurderer, om de er sikkerhedsmæssigt acceptable, og så laver vi en positivliste over de produkter, vi vil se på vores system," fortæller Esben Viskum.

De mange forskrifter, der skal sikre mod kompromittering af sikkerheden, er dog ingen garanti.

"Vi kan ikke kontrollere det 100 procent, men med god kommunikation og politikker og lidt kontrol så synes vi, vi kan få en rimelig sikkerhed på vores løsning," siger han.

Esben Viskum er dog ikke i tvivl om, at det er det bedste og sikreste kompromis, da en mere striks politik havde medført endnu større sikkerhedstrusler.

"Vælger vi en mere regid holdning, vil vi presse flere af Legos data ud i andre løsninger, som vi absolut ikke har kontrol med. Så ligger vores data pludselig i cloud-baserede løsninger som Dropbox. Hvis vores data befinder sig uden for vores system, hjælper det ikke meget, at vi betragter vores egne it-løsninger som sikre," forklarer Esben Viskum.

Medarbejderne bestemmer

En konsekvens af Legos nye, fleksible tilgang til it-udstyret er, at it-folkene ikke længere er alene om at vælge teknologier og hardware til medarbejderne.

"Med hele den her consumerization af devices har vi ikke længere nogen tro på, at vi som it-funktion sætter den hårde standard for, hvad det er for nogle devices, medarbejderne skal bruge. Vi tror nu, det er et forbrugermarkedet, der sætter standarden," forklarer Esben Viskum.

Dermed har it-afdelingen fået nye opgaver.

Ud over sikkerhedsspørgsmål skal it-folkene forholde sig til et langt større udvalg af hardware og software.

"Vi er nødt til løbende at investere i at følge med i den teknologiske udvikling. Vi skal altså orientere os teknologisk bredere og vurdere, hvad der fungerer og ikke fungerer for os," siger Esben Viskum.

Han forklarer, at Lego indtil nu har godkendt brug af iOS-devices og Windows Mobile-devices.

Dog er der endnu ikke åbnet for Android-telefoner, men Esben Viskum fortæller, at it-afdelingen er i gang med at kigge på det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere