Artikel top billede

Hvad bruger Facebook dine data til?

Facebook har fået seks måneder til at forbedre en række privatindstillinger samt sitets oplysninger til brugerne om, hvad deres personlige data bruges til.

Læs også:

Ved du, hvad Facebook bruger dine oplysninger til?

Sådan udnytter Facebook dine personlige oplysninger

Nu går den ikke længere.

Danske og europæiske Facebook-brugere skal fremover have langt bedre information om, hvad Facebook bruger deres oplysninger til.

Det kræver det irske datatilsyn efter at have undersøgt Facebooks praksis gennem længere tid.

Vi har brug for irernes hjælp

Facebook har længe været under luppen hos flere europæiske datatilsyn heriblandt det danske. Det skyldes, at mange borgere har klaget over, at Facebooks behandling af personlige oplysninger er uigennemskuelig.

Nok har du accepteret en lang række betingelser og vilkår, når du har trykket på tests, spil, quizzer og familieforespørgsler. Alligevel er visse anvendelser af dine personlige oplysninger kommet bag på dig i din tid på Facebook.

Du har ikke været klar over, hvad du gav din accept til.

Det skal nu være slut. Det irske datatilsyn forlanger nu, at Facebooks datapolitik skal være langt mere gennemsigtig. Det skal være lettere at være bruger og have styr på sine personlige data.

De irske krav møder stor begejstring i Europa, hvor flere nationale datatilsyn længe har ønsket en større viden om, hvordan Facebook behandler brugernes private oplysninger.

Blandt andet forsøgte de nordiske datatilsyn i sommermånederne i en samlet henvendelse til Facebook at blive klogere på sitets persondatapolitik. I den forbindelse besvarede Facebooks europæiske hovedkvarter en lang række spørgsmål, dog uden at den almene Facebook-bruger blev meget klogere.

Svarene fik da heller ikke konsekvenser for Facebook, da firmaets europæiske hovedkvarter ligger i Irland. Altså er Facebook underlagt irsk lovgivning, og de udenlandske datatilsyn kan derfor ikke gøre mere.

Heldigvis for alle de forvirrede Facebook-brugere gik det irske datatilsyn ind i sagen i efteråret.

Mere egenkontrol og gennemsigtighed

Den øgede interesse for Facebooks ageren fik irerne til at kigge Facebook efter i krogene. Kort før jul fremlagde de så resultatet af deres tre måneder lange undersøgelse.

Den 150 sider lange rapport afrundes med en liste over steder, hvor der er plads til markant forbedring. Det drejer sig blandt andet ansigtsgenkendelse, sociale plug-ins og opbevaring af data.

Irerne mener for eksempel, at det skal være muligt at deaktivere ansigtsgenkendelse på billeder. De synes også, at det skal være nemmere at slette oplysninger, Facebook har indsamlet via synes godt om-funktionen. Desuden skal det være lettere at downloade al den information, Facebook har samlet om dig.

Og vigtigst af alt, du skal have langt nemmere ved at gennemskue, hvilke oplysninger Facebook indsamler om dig, hvad de bruger dem til, og hvilke data tredje parter får adgang til.

Det irske datatilsyn har givet Facebook frem til juli 2012 til at udbedre disse ting, før myndigheden igen tjekker Facebooks praksis.

Altså skulle du inden for de næste seks måneder gerne opleve, at du får bedre kontrol med og mere viden om dine informationer på det sociale site.

Du kan læse de specifikke krav til Facebook i rapporten her.

Læs også:

Ved du, hvad Facebook bruger dine oplysninger til?

Sådan udnytter Facebook dine personlige oplysninger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere