Læs også:
Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf
Computerworld mener: Forargelsen over de hospitals-ansattes Facebook-forbrug er stor i dagens udgave af Ekstra Bladet.
En undersøgelse på Hvidovre Hospital viser, at "hospitalets ansatte på bare en måned har brugt næsten 4.000 timer på at tjekke Facebook, lede efter en kæreste på dating.dk eller på andre tidsrøvende hjemmesider."
Vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen udtaler:
"Jeg var ved at tabe næse og mund af overraskelse, da jeg hørte tallene. Jeg vidste godt, at der ville være ikke-relevant trafik, men at det var i det omfang, havde jeg slet ikke forestillet mig."
Et skridt tilbage i udviklingen
Suk, suk og atter suk.
Er vi virkelig ikke kommet videre i moderniseringen af vores arbejdsmarked?
Befinder vi os stadig på et stadie, hvor arbejdsstyrken primært består af passive lønslaver, der stempler ind og ud på minuttet, selv om alle ved, at et videnbaseret samfund hverken kan eller skal bygges på det grundlag?
I en moderne virksomhed - og det er et hospital i den grad - er man dybt afhængig af engagerede, initiativrige medarbejdere, der tror på og bakker op om organisationens virke.
Det er medarbejderne, der skal drive virksomheden frem i kraft af gode idéer, gejst og service i topklasse.
Derfor er det også et skridt tilbage at måle de ansattes surf-forbrug, sådan som man har gjort på Hvidovre Hospital.
Alt det man ikke kan måle
For at begynde med det mest problematiske ved undersøgelsen: Man har målt trafikken på nettet af den simple grund, at man kan.
Hvad man derimod ikke kan er at måle, hvor meget arbejdstid de ansatte bruger til at tale om madopskifter, gå på toilettet, stirre ud i luften eller gå lidt langsommere, når de skal fra den ene ende af Hvidovre Hospital til den anden.
Eller hvor mange SMS'er, de sender, hvor længe de læser avisen, eller hvor ofte de melder sig syge, selv om de i virkeligheden bare pjækker.
Tidsrøvere har alle dage eksisteret. At de nu (også) findes på nettet, hvor man kan tracke trafikken ned i de mindste detaljer, er derfor helt og aldeles uinteressant.
Jo, man kan spærre for Facebook på hospitalets computere, men hvad nytte gør det, når medarbejderne så bare tjekker statusopdateringer fra deres smartphone - eller i stedet lader den der hyggesnak med en god kollega strække sig lidt længere, end den ellers ville have gjort.
Facebook er jo, når alt kommer til alt, bare en digitalisering af den sladder, som alle dage har eksisteret - og alle dage vil gøre det.
Læs også:
Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf
Her er problemstillingens kerne
Læs også:
Hospitals-ansatte brugte tusindvis af timer på netsurf
Hvis man endelig vil måle, hvor mange timer, der bliver brugt på eksempelvis at tjekke Facebook i arbejdstiden, bør man som minimum gøre regnestykket op på en anderledes konstruktiv måde, end det er tilfældet i Ekstra Bladet.
Ganske vist lyder 4.000 timer af meget, men tid er jo som bekendt relativ.
Der er 3.400 fuldtidsansatte på hospitalet. Det giver et samlet antal arbejdstimer på rundt regnet 544.000, hvis den månedlige arbejdstid er 160 timer per person.
Hvis man så prøver at dividere det tal med antallet af timer, der bliver brugt på "uartig netsurf," bliver resultatet, at det er 0,7 procent af den samlede arbejdstid.
Om det er for meget, må andre vurdere - men vi tør godt vove den påstand, at det er et tal, der falmer noget, hvis det sættes i relation til, hvor mange sygedage de ansatte har, eller hvor meget tid der bliver brugt på alle mulige andre former for tidsrøvere - som de nævnte eksempler i denne artikel.
Her er den væsentlige problemstilling
Den debat, der bør rejse sig i kølvandet på Ekstra Bladets artikel, er ikke, om de hospitals-ansattes Facebook-forbrug er for højt eller ej.
Nej, den væsentlige debat her handler om, hvordan man bedst muligt får de ansatte til at brænde så meget for deres arbejdsplads, at de giver kunderne - patienterne - den bedste behandling på den mest effektive måde.
At 0,7 procent af arbejdstiden går til ikke-arbejdsrelaterede netbesøg er bedøvende ligegyldigt, hvis medarbejderne de resterende 99,3 procent af tiden elsker deres job så højt, at de løber ekstra hurtigt på gangene, klarer toiletbesøget lidt hurtigere, har lidt færre sygedage og giver patienterne en lidt mere kærlig og personlig behandling.
Facebook-forbruget er ligegyldigt, hvis der er tale om medarbejdere, der ikke bare stempler ind og ud på det eksakte minut, men derimod er et udtryk for det moderne arbejdsliv, hvor grænsen mellem arbejde og privatliv viskes ud.
Om man allerede er nået dertil på Hvidovre Hospital - eller hvordan man kommer derhen - har vi ikke svaret på. Sikkert er det dog, at det at måle Facebook-forbruget er et skridt tilbage, ikke et skridt frem.
Læs også: