Artikel top billede

Forbudt at belønne Facebook-deling med firma-indhold

De nordiske forbrugerombudsmænd forsøger at lave et regelsæt, der passer til Facebook. Det er en svær balancegang.

Er det på kant med god markedsføring at få sine kunder til at dele budskaber med deres venner på Facebook?

De normalt strenge regler for forbrugerbeskyttelse i Danmark og resten af Norden er svære at overføre direkte på Facebook og andre sociale medier. Derfor har forbrugerombudsmændene i Norden sammen lavet et udkast til, hvor stort spillerum virksomheder skal have på for eksempel Facebook.

Udkastet er sendt i høring nu og kan læses her.

Du må ikke belønne folk for at dele

I udkastet er der flere regler, som kan vise sig svære at leve op til og ikke mindst at håndhæve.

For eksempel må erhvervsdrivende ikke præmiere eller belønne brugerne for at videresende firmaets beskeder (både online og offline) til andre, som ikke har anmodet om en kommerciel henvendelse.

Forbrugerombudsmændene er godt klar over, at spredning af kommercielle budskaber er alment accepteret på Facebook. Så selv om videresendelser af firmaers beskeder i tekniske termer kunne kategoriseres som spam, er det ikke ulovligt. Kun hvis firmaerne kontakter personernes venner med andet salgsmateriale end det, som personerne har delt med venner på Facebook.

"På den baggrund vil de nordiske forbrugerombudsmænd indtil videre have fokus på de mere aggressive former for spredning, hvor spredningen ikke alene beror på brugerens ønske om at videregive budskabet, men hvor den erhvervsdrivende skaber et særligt incitament til at sprede det kommercielle budskab ved fx at belønne brugeren for at dele," lyder oplægget.

En belønning er alt mellem betaling, højere vinderchancer i konkurrencer og lovning om rabat, hvis man spreder budskabet.

Facebook har selv regler for, hvor meget man må kræve af konkurrencedeltagere og kunder, selv om reglerne kun sporadisk bliver håndhævet. Men hvis forslaget vedtages, kan det blive en decideret overtrædelse af markedsføringsloven i Norden at lave den type kommercielle tiltag på Facebook.

Desuden mener forbrugerombudsmændene, at erhvervsdrivende skal holde sig fra at opfordre budskaber på Facebook, hvis markedsføringen særligt henvender sig til børn og unge.

Vis tydeligt hvem du er

Det er dog tilladt, at betale forbrugere eller bloggere for at omtale eller markedsføre et produkt på sociale medier. Det skal bare fremgå tydeligt, at der sker en betaling.

Det skal tydeligt fremgå på Twitter, Facebook, blogs og hvor omtalen ellers dukker op, at der er sket en betaling, og det er virksomhedernes pligt at oplyse de personer, der modtager betaling, at de skal spille med åbne kort over for deres venner og læsere.

Forbrugerombudsmændene mener også, at det er nødvendigt at lovgive om, at personer tydeligt skal angive, at de arbejder i den virksomhed, som de reklamerer for, hvis de skriver rosende om den i deres private Facebook-opdateringer. Selv om man må gå ud fra, at de fleste Facebook-brugere godt ved, hvor deres venner arbejder.

Der kan desuden være tale om overtrædelse af god markedsføringsskik, hvis firmaer kræver, at man skal oprette sig på Facebook for at være med i en konkurrence, nævnes det i oplægget.

Forbrugerombudsmændenes eget udkast til markedsføring på sociale medier kan læses her. Der kan indsendes høringssvar frem til den 19. december.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere