Test: Razr er en af årets bedste mobiler

Motorolas nye Razr er en stor Android-moppedreng, som er en muskuløs mobil trods sit slanke design.

Test: Razr er en af årets bedste mobiler

Anmeldelse: Motorola Razr er en mobil, som vækker minder for millioner af mennesker verden over.
 
Det er nemlig navnet på en mobil, som blev solgt i over 100 millioner eksemplarer i 00'erne, og nu er den tilbage som en Android-smartphone.
 
Razr anno 2011 har trods navnet blot få fællestræk med sin forgænger. Faktisk er der ikke nogen ud over det velkendte navn samt producenten bag mobilen.
 
Den nye Razr er en tynd smartphone, som måler 7,1 millimeter det smalleste sted, mens den buer ud mod enden, hvor kameraet sidder.
 
Men den nye Razr er ikke en klaptelefon som sin forgænger, og med sin 4,3 tommer store skærm er det en stor moppedreng.
 
Skærmen er kun lidt større end den fra eksempelvis Sony Ericssons Xperia Arc S, som måler 4,2 tommer, men Razr føles markant større, når du holder den i hånden. Den er næsten syv centimeter bred, og du får svært ved at håndtere den med én hånd, hvis du har små hænder.
 
Omvendt får du en stor skærm, der giver dig et godt overblik, når du surfer på websider eller skriver mails. Skærmen med Super AMOLED Advanced-teknologien er samtidig klar og gengiver farver pænt.

Trods sin størrelse er det en let telefon, der vejer 127 gram. En Optimus 3D fra LG har samme skærmstørrelse, men den vejer 170 gram.
 
Motorola har puttet en kraftig motor ind i Razr med en 1,2 gigahertz dual core-processor, som giver dig en hurtig smartphone med stærk ydeevne.
 
Mobilen kommer med 16 gigabyte intern lagerplads, som er tilstrækkeligt for langt de fleste. Der er rigeligt med plads til video, billeder og musik. Du kan dog, hvis det ikke er nok til dig, smide op til 32 gigabyte mere i den med et micro-SD-kort.

Nogle producenter giver ikke brugeren mulighed for at udvide telefonens lagerplads, men vi er her på PC World glade for, at Motorola lader det være op til dig, hvor meget lagerplads mobilen skal have.
 
Nederst på telefonens venstre side er der en lille klap, som du kan åbne. Bag klappen gemmer der sig to porte, hvor du kan sætte et sim- og et micro-SD-kort i. Dermed slipper du for at pille bagsiden af og batteriet ud, når du skal skifte simkort eller sætte et hukommelseskort i. Det er nemt og bekvemt.

Telefonen kommer i en æske med et headset og et USB- og opladerkabel. Headsettet er i fin kvalitet, men der mangler en knap til at styre opkald. Desuden så vi gerne, at der fulgte et HDMI-kabel med i æsken, når telefonen har HDMI-udgang.

Lækre og levende detaljer

Razr har Android 2.3.5 installeret, og den er på Motorolas topmodel fyldt med en række lækre detaljer. Dem kommer vi tilbage til senere.
 
Den første gang, du tager mobilen i brug, bliver du nemt og enkelt ført igennem en lille guide, hvor du sætter din telefon op med forskellige konti, deriblandt din Google-konto.
 
Har du brug for hjælp til at sætte indstillinger op eller få indblik i flere af mobilens funktioner, har Motorola lagt en genvej ind, som hedder "Hjælpecenter".
 
Her forbinder telefonen til en Motorola-hjemmeside, hvor der ligger instruktionsvideoer. Det er en god måde til at give dig indblik i nogle funktioner, som du måske ellers aldrig ville have brugt.
 
Hele brugergrænsefladen er lækker på Razr.
 
Allerede på skærmbilledet, hvor du låser telefonen op, har Motorola plottet flere detaljer ind. Trækker du lås-ikonet fra venstre mod højre, låser du telefonen op.
 
Men ud over det kan du også trække et kamera-ikon fra højre mod venstre, så du kommer direkte ind i kamera-funktionen, når du låser telefonen op.

Samtidig kan du også trække et lyd- eller vibrator-ikon op og ned for at skifte mellem lyd og lydløs/vibrator. Du får på den måde hurtig adgang til en række funktioner, selv om telefonen er låst. 
 
Vækker Android til live
Android har tidligere virket lidt statisk, men på Razr bliver det levende.
 
Eksempelvis kan du med fingeren trække i hjørnerne på dine widgets som kalender og vejrudsigt. Du justerer på den måde, hvor meget de skal fylde. På andre Android-mobiler er de forskellige widgets i nogle standardstørrelser, som du ikke kan tilpasse. 
 
En anden levende funktion er flytningen af ikoner. Du hiver bare et ikon hen over et andet ikon, og så bytter de plads. På andre modeller vil du opleve, at du blot bliver nægtet at flytte ikonet, når du flytter et ikon oven på en anden genvej.
 
Den mest blærede af alle detaljerne er den levende baggrund. Du kan vælge en levende baggrund, hvor der er bevægelse i billedet.
 
En af dem er virkelig lækker. Det er en vandoverflade på en skovsø, hvor der ligger blade og driver rundt, mens et træ spejler sig i overfladen.
 
Flytter du et ikon over på et tomt felt, vil en ring i vandet brede sig. Du kan også lave ringe i vandet, hvis du klikker på vandoverfladen med fingeren. Funktionen er måske ikke nyttig, men den er virkelig lækker. Det er blær.

Godt kamera

Motorola har udstyret mobilen med to tastaturer. Det ene er et traditionelt tastatur med dansk layout, hvor du taster bogstav for bogstav, mens mobilen foreslår ord undervejs.
 
Det fungerer fint, men dansk-ordbogen kunne både være mere omfattende og mere intelligent. Der er mange forholdsvis almindelige ord, som ordbogen ikke genkender, og som du derfor selv skal tilføje undervejs.
 
Samtidig vælger ordbogen for ofte et ulogisk ord, når du taster forkert. Ordbogen fungerer dog ok, og problemet er af mindre karakter.
 
Standard-tastaturet er nemt at skrive på, og de danske bogstaver sidder, som du kender det fra et traditionelt pc-tastatur.

Vi kritiserede i anmeldelsen af LG's Optimus 3D, at der manglede en komma-tast på tastaturet. Den har Motorola også udeladt, men ved at holde punktum-tasten kort inde kommer kommaet. Dermed taber du ikke farten i din skrivning.
 
Ud over standard-tastaturet medfølger der også et swype-tastatur, som du kan vælge at bruge i stedet. Swype-tastaturet har et lidt anderledes layout, dog er Æ, Ø og Å der heldigvis.
 
At skrive med swype indebærer, at du kører din finger fra tast til tast uden at løfte fingeren fra skærmen, når du skriver et ord. Det fungerer overraskende godt. Et par gange under testen oplevede PC World, at der under swype-skrivningen dukkede en fejlmeddelelse frem med en masse kodelinjer.
 
Fejlmeddelelsen betyder, at du i et sekund eller to må holde pause med skrivningen. Det skete dog så få gange i testperioden, at det ikke blev et egentligt irritationsmoment.
 
Den medfølgende browser fungerer rigtig godt. Du zoomer ind og ud med fingrene, og med et lille dobbelttryk med fingeren tilpasser browseren teksten til skærmens størrelse.

Enkelte mobilsider er desværre ikke mulige at tilpasse, fordi de er forhånds-tilpassede og låst til skærmbilledet. Det gør sig dog kun gældende for sider, der er designet specielt til mobilvisning. 

En irriterende detalje ved den medfølgende browser er, at fem bogmærker følger med i forvejen, uden at du kan slette dem. De har alle et lille lås-ikon, som gør, at du bliver nødt til at have dem.
 
De fem bogmærker er Amazon, BBC, CNN, eBay og ESPN. Flere af dem er ikke relevante for mange danske brugere. For eksempel er ESPN primært amerikanske sportsnyheder, og interessen for amerikanske sport er meget begrænset herhjemme. Derudover vil du som bruger selv bestemme, hvad der ligger på din telefon - det gælder også bogmærkerne. 
 
Godt kamera
Kameraet i Razr er otte megapixel, og det tager flotte og skarpe billeder udendørs, ligesom indendørs billeder på nært hold med blitz ligeledes bliver pæne.
 
Vi har også taget nogle billeder indendørs under gode lysforhold, hvor billedet var skarpt, men nogle af farverne blev matte.

Derimod har Razr-kameraet ligesom på andre mobiler svært ved at tage skarpe billeder indendørs, hvis der mangler lys i lokalet. Blitzen er ganske enkelt ikke kraftig nok til at oplyse et lokale over de samme afstande, som et decideret kamera kan.
 
Video kan optages i fuld HD-opløsning på 1080p.

Og vurderingen lyder...

Motorola har ligesom mange andre smartphone-producenter valgt at droppe FM-radioen.

Vi havde gerne set, at den var blevet bevaret, da streaming-radioerne ofte har problemer på grund af manglende 3G-dækning eller skiftet fra mobilmast til mobilmast.
 
Telefonens batteri klarer sig ok, men har du brugt mobilen en del i løbet af dagen, skal du sætte den i opladeren sidst på aftenen. 

Oplade-tiden for batteriet er i øvrigt en af telefonens overraskelser. Batteriet bliver ladet noget hurtigere op end på andre mobiler.

En fiks detalje ved opladning er, at telefonens diode lyser rødt, når batteriet er i bund, mens det skifter til gult og til sidst grønt, når det er ladet op.
 
Det er svært at få en nøjagtig status på batteriet, når du bruger telefonen. Razr opdaterer nemlig kun for hver 10 procent. Andre mobiler opdaterer for hver procent, og det er lidt svært at forstå, hvorfor Motorola vælger denne løsning. 

Under telefonens skærm er der fire taster gemt under en berøringsfølsom overflade. De fire knapper er funktions-, hjem-, tilbage- og søg-knappen, som er kendt fra mange Android-telefoner.

Umiddelbart fungerer de fint, og telefonen aktiverer som udgangspunkt lyset i dem, når der bliver mørkt. Men enkelte gange kunne vi godt ønske, at den aktiverer lyset lidt før. Du vil savne, at lyset ikke bliver aktiveret tidligere, hvis du har svært ved at skelne mellem kontraster ved lav belysning.  
 
Konklusion
I Razr har Motorola skabt en smartphone, som hører hjemme i toppen sammen med de bedste modeller som Samsungs Galaxy S II og Apples iPhone 4S.
 
Den har enkelte mangler såsom fraværet af FM-radioen og de låste bogmærker i browseren, ligesom ordbogen også kunne være en tand mere intelligent.

Det betyder dog ikke meget i det store billede, hvor vi har at gøre med en topmodel pakket ind i originalt design, flot skærm og lækre grafiske detaljer. Samtidig gemmer der sig en masse rå muskelkraft under mobilens kevlar.

En pris på cirka 4.100 kroner vil måske skræmme nogle væk, men det er alligevel mærkbart billigere end eksempelvis en iPhone 4S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere