Artikel top billede

Sådan bliver fremtiden for BI-løsningerne

Hvor vigtig er skyen for BI? Kæmper vi stadig med dårlig datakvalitet? Og hvad stiller man op med sin feature-zombie? Hør hvad den danske BI-branche mener om tendenser og løsninger.

Skal man satse på sin store it-leverandør, som måske i forvejen har leveret virksomhedens ERP-system, eller er der noget at hente ved at kigge til markedets mindre BI-leverandører?
 
Det var et af de spørgsmål, der stillet på efterårets IM2011-konference, som BI-konsulentvirksomheden Platon arrangerede på Hotel Crown Plaza i Ørestaden ved København.

I panelet foran cirka 300 fremmødte kunder og brugere af business intelligence-løsninger, sad Microsofts business manager, Lars Bo Granath, QlikTechs danske landechef, Morten Fanø, direktør for business analytics i SAP, Jesper Schleimann, divisionsdirektør i SAS Institute, Henrik Jeberg, og den danske BI-virksomhed Targits stifter og chef, Morten Middelfart.

Historisk set har BI-markedet været præget af de store traditionelle leverandører, IBM, Microsoft, Oracle, SAP, som har leveret store datawarehouses. Men i dag er der også de nye spillere som for eksempel QlikTech, der leverer en løsning, som er hurtig at sætte op og bruge.

De store leverandører mener, ikke overraskende, at kunderne roligt kan lave one stop-shopping hos dem, da de er bedst til at løse opgaverne. Ikke mindst i kraft af, at de store har sikret sig masser af BI-teknologi gennem diverse opkøb af små og store BI-udviklervirksomheder.

Mange opkøb giver ringe løsninger

Men de mange opkøb kan lige præcis være de store leverandørers største problem, når de skal levere sammenhængende BI-løsninger til deres kunder, mener Morten Middelfart fra Targit.

Problemet er, at de store selskaber, med alle deres opkøb af små teknologivirksomheder, mangler sammenhæng i deres løsninger.

"De skaber en feature-zombie, hvor de bare fylder nye features på løsningen, uden at der er et stort, bankende hjerte i systemet," siger han.

"Vi, der lever og ånder for BI hver dag, har en filosofi for, hvordan vores produkt skal spille sammen og være fuldstændigt integreret. Det har man ikke, hvis man som leverandør supplerer sin suite med opkøb og på forskellige måder lader det være op til kundens it-afdeling at binde tingene sammen. Informationssammenhængen opstår, når man kan bevæge sig frit fra rapportering og analyse. Den kobling ser man sjældent hos de store," siger Morten Middelfart.

Repræsentanterne fra de store leverandører er ikke enige i den udlægning.

"Vi kunne ikke finde på at slippe det hele og overlade det til kundernes egne it-afdelinger at få tingene til at hænge sammen," siger Jesper Schleimann fra SAP.

Her er det mest afgørende område

At BI er kommet for at blive - og for at blive større - er ingen uenige om.

Analysehuset Gartner forudser, at anvendelsen af BI vil blive fordoblet inden 2015. Ikke nødvendigvis en fordobling af licenser, men af folk, der bruger en BI-løsning, også selv om de ikke ved, at det er det, de gør.

Det vil ske, fordi brugervenligheden i BI-løsningerne bestandig bliver bedre.

"Vi har en vision om at nå en milliard brugere i 2015," erklærer SAP's Jesper Schleimann.

Det kan kun nås ved at komme ud på de mobile devices og ved at gøre løsningerne mere operationelle, mener han.
Det betyder dog ikke, at mobility vil drive væksten af BI frem, mener Morten Middelfart fra Targit.

"Mobility er et supplement, og det handler ikke om, hvilken teknologi vi bevæger os på. Det handler om, at brugerne vil kunne træffe hurtige beslutninger. Desktop-paradigmet vil bestå i lang tid, og de brugere vil også være mobile. Det vil smelte sammen på et tidspunkt, selvom ideen om, at det tunge analysearbejde skal foregå udelukkende på mobile enheder i fremtiden ikke er sandsynlig," siger han.

Nye brugere

Mobility trykker BI-løsninger helt ud i led af ikke-traditionelle brugere.

"Det gælder for eksempel hjemmehjælpere, som i dag har adgang til og bruger teknologien, fordi den er blevet mobil," påpeger Henrik Jeberg fra SAS.

Mobil BI er demokratisering af softwaren, kalder Lars Bo Granath fra Microsoft det.

"Der kommer nye løsninger til, og vi kommer ud til brugere, vi ikke har haft fat i tidligere."

I globaliseringsperspektiv peger SAP's Jesper Schleimann på, at for eksempel det asiatiske kæmpemarked består at brugere, der slet ikke har en laptop, men udelukkende anvender en smartphone. Her ligger et kæmpemarked og venter.

Open source skal ind i kampen

Også i BI-sammenhæng har verdens open source-entusiaster travlt med at udvikle løsninger i fri kode.

Spørgsmålet er, om open source kommer til at spille en vigtig rolle for business intelligence?
Det gør den næppe, ifølge de fem repræsentanter fra BI-leverandørerne.

"Vi ser ikke open source have nogen rækkevidde i denne sammenhæng lige nu. Vi ser helt klart områder, hvor open source kan levere løsninger, men open source-BI viser ingen god business case i øjeblikket, og tendensen, som vi hører det fra vores kunder, er, at de beholder deres store leverandører.

Men der vil være niche-områder med open source," siger Lars Bo Granath fra Microsoft.

De store leverandører vil uden tvivl følge den innovation tæt, som de små open source-udviklere bedriver, mener han.

Open source har helt sikkert sin gang på jorden, og der bliver lavet små spændende løsninger, siger Morten Middelfart, Targit.
"Der, hvor det så ikke bliver så spændende, er, når løsningen skal pakketeres og skæres til, så det kan komme ud til en større volumen af kunder. Det er typisk der, open source fejler. Men det vil bidrage til BI-løsninger inden for områder, der er meget innovative. Typisk på server-siden og altså bag den løsning, som brugeren kan se," siger han.

Licenspriser ikke vigtige

Når man taler open source, taler man også priser på softwarelicenser.

Ifølge de fem BI-leverandører spiller licenspriserne ikke den store rolle: Kundernes BI-beslutninger er strategiske, og et lille hak ned i licensbetalingen ville ikke ændre noget ved det, mener de.

"Hverken open source eller en lille prisnedsættelse på softwarelicenser vil betyde det store for, om folk træffer beslutninger om BI. Man gør det, fordi det er rigtigt for forretningen," siger SAS' Henrik Jeberg.

I øvrigt skal en BI-løsning være nem at bruge, og her har de etablerede leverandører af standardsoftware en fordel frem for en open source-løsning, mener Targits Morten Middelfart.

De uhåndgribelige data

Datakvalitet-spøgelset huserer endnu. Men er datatilgængelighed og datakvalitet ligefrem stadig den væsentligste årsag til, at BI fejler?

Datakvalitet har længe været en stor udfordring, erkender SAP's Jesper Schleimann.

"Men også tilgængeligheden, altså bare det at fremskaffe data på tværs af en masse forskellige systemer og forretningsbegreber, kan være vanskeligt. Og det gør det ikke nemmere, at datamængderne til stadighed eksploderer. Der skal nok helt nye teknologier til for at løse det problem, for der skal styr på hele værdikæden," mener SAP-manden.

I langt de fleste tilfælde er datakvaliteten relativt god, er Targits Morten Middelfarts oplevelse.

"Det er i virkeligheden ikke datakvaliteten, men informationskvaliteten, der er det største problem. Det er, når salgschefen sidder med en version af sandheden og økonomichefen med en anden. Det er BI's største problem. For hvad er virkeligheden af disse afledte informationer?"

"Jeg ønsker mig et it-system, der kan tage mere ansvar, så det ikke bare producerer data, men fremstiller en kontekst, der gør, at når man deler information på tværs, så ser man det samme billede af verden. Der skal være noget bagvedliggende meta-datainformation, der fortæller, hvad man kigger på," siger han.

Tilgængelig på alle devices

I den forbindelse er mobility vigtig, da den i hvert fald giver mulighed for, at de folk, der skal bruge informationen, også har den frisk tilgængelig på deres devices, mener Henrik Jeberg, SAS.

BI-leverandørerne er ikke uenige om, at det kræver et ordentligt stykke forarbejde at integrere data og gøre dem anvendelige. Man skal bare huske på, at forretningen nogle gange ikke kan vente på, at it-afdelingen bliver færdig med integrationen.

"Derfor må vi stille nogle værktøjer til rådighed for forretningen, så de kan komme ud over stepperne og implementere løsninger hurtigt," siger Lars Bo Granath fra Microsoft.

Morten Fanø fra QlikTech mener også, at virksomhederne generelt har fået ret godt styr på datakvaliteten.

"Men brugervenligheden halter stadig sine steder," siger han.

Er der luft under skyen?

Tidens hotte begreb, cloud computing, er i BI-sammenhæng en lidt luftig affære. De fleste af de store leverandører ser ikke cloud gøre den store forskel på deres forretninger her og nu.

Microsoft derimod storsatser på sig selv som cloud-leverandør, så Lars Bo Granath er ikke i tvivl om, at cloud vil have stor indflydelse på udviklingen af BI.

"BI og cloud giver nye muligheder for forretningen. Hvis du for eksempel ønsker at foretage ekstern rapportering med data fra dine samarbejdspartnere, så er skyen oplagt til de muligheder. Eller til kvartalsrapportering, hvor løsningen står stort set stille i tre måneder, og der så kommer fire dage med hårdt pres. Her giver skyen mulighed for, at du kun betaler, når du bruger løsningen," siger han.

Og så er skyen ikke enten-eller for virksomhederne, men et både-og.

"Cloud computing er heller ikke kun at gå ud i skyen og hente ting. Vi arbejder med mange virksomheder, der har private clouds og bruger cloud-teknologiernes muligheder bag firewall'ens beskyttende mure," siger Lars Bo Granath.

Forretningen styrer

Mens BI i gamle dage - for ikke så længe siden - var en disciplin for teknikere og eksperter i it-afdelingen, er BI i dag en forretningsdisciplin.

Men er BI stadig alt for meget drevet af teknologi og for lidt af forretning?

"Det er ikke det, vi ser. De fleste projekter er sat i gang af forretningen. It-afdelingen er ikke nødvendigvis altid involveret i det, forretningen gerne vil have," siger SAS' Henrik Jeberg.

Otte ud af ti BI-projekter er forretningsdrevet, mener QlikTechs Morten Fanø, og Microsoft ser, at den gamle it-afdeling i dag er blevet meget mere forretningsdrevet.

"Tidligere var it bare et driftscenter, der skulle lave noget it, men it-afdelingen er i dag en understøttende funktion til forretningen," siger Lars Bo Granath.

Mange virksomheder er nået langt med at lade BI være meget forretningsdrevet, påpeger Jesper Schleimann fra SAP. Det skal dog ikke udelukke it-afdelingen fra BI-arbejdet, for den er der bestemt stadig et stort behov for.

"Jeg stoler bestemt på forretningsbrugerne, som bliver en mere og mere integreret del af det hele. Men man må bare anerkende, at der altså stadig ligger noget it-håndværk i at få systemerne til at køre, at få samlet informationerne og gjort dem tilgængelige. Og vi skal som leverandører skabe endnu mere fleksible løsninger, så forretningen selv kan gå ind og producere, hvad den har brug for," siger Schleimann.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere