Artikel top billede

EU stopper med at bruge scannere der står overalt i amerikanske lufthavne

For farlig til Europa. Men ikke for amerikanerne.

Europakommissionen mener, at en bestemt type røntgenscannere er potentielt farlige, og de forbydes nu i Europa. Men på den anden side af Atlanterhavet står der bunkevis af samme slags scannere i amerikanske lufthavne.

Siden en person i 2009 forsøgte at sprænge et fly i luften med sprængstoffer godt gemt væk i sit undertøj, har lufthavne i hele EU testet forskellige typer scannere, der kan spotte metalliske og ikke-metalliske stoffer på personer. Der har ikke været nogle fælles regler, men de kom i denne uge fra kommissionen.

I regelsættet præciseres det, at kun scannere uden røntgenstråleteknologi må bruges "for ikke at bringe borgernes sundhed og sikkerhed i fare".

Der anvendes røntgenteknologi i de såkaldte backscatter-scannere. Den type scannere, som for eksempel Kastrup Lufthavn har testet og droppet, anvendte radiobølger - også kaldet millimeter-bølge-scannere. De er stadig tilladt i EU.

Minimal risiko

Årsagen til, at backscatter-scannere er dømt ude i Europa, er, at de har en potentiel skadelig virkning på dna og udgør en kræftrisiko.
Personer udsættes for en minimal og kort mængde stråling i scannerne, der svarer til den samme mængde naturlig stråling, som flypassagerne udsættes for efter to minutter i skyen. På trods af den minimale påvirkning viser undersøgelser, at en potentiel risiko ikke kan udelukkes. Risikoen er dog stadig meget debatteret (Wikipedia).

LÆS OGSÅ: Kropsscanner i Kastrup nægter at skjule passagerernes kønsorganer

Sikkerhedsmyndighederne i USA, TSA, bruger både backscatter med røntgen og millimeter-bølge-scannere, men vil ikke kommentere den europæiske beslutning.

Du kan vælge kropsvisitering

Det nye europæiske regelsæt er også lavet for at beskytte fundamentale borgerrettigheder. 

Sikkerhedsscannerne må for eksempel ikke lagre eller opbevare billederne. De må ikke kopieres eller printes. Lufthavnsansatte, der tjekker billederne, skal sidde i et særskilt lokale, og billedet må ikke knyttes sammen med oplysninger om den screenede person.

Det skal også være valgfrit, om man vil gå gennem scanneren eller gennemgå en almindelig manuel kontrol.

Der er på samme måde muligt at slippe for de "forbudte" scannere i amerikanske lufthavne, hvis man i stedet lader sig kropsvisitere af personalet.
Røntgenscannere ligner typisk to blå kasser, som man går forbi. De EU-blåstemplede scannere ligner i højere grad et glasbur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere