Artikel top billede

Datatilsynet i Hamborg med det mundrette navn HmbBfDI - Hamburgischen Beauftragten für Datenschutz und Informationsfreiheit - har opgivet at forhandle med Facebook om biometriske data.

Facebook sagsøges: Spurgte ikke om brugerne ville tagges

Datatilsynet i Hamborg hævder, at Facebooks funktion til ansigtsgenkendelse og tagging krænker tysk og europæisk lov, og forbereder nu et søgsmål, efter forhandlingerne er gået i hårdknude.

Computerworld News Service: Datatilsynet i Hamborg  forbereder et søgsmål mod Facebook angående en funktion til ansigtsgenkendelse, der bruges til tagging af billeder på det sociale netværk.

Den tyske myndighed er kommet frem til, at yderligere forhandling vil være nytteløs, efter det sociale netværk afviser at indhente samtykke fra brugerne med tilbagevirkende kraft.

Tysklands love om databeskyttelse kræver, at virksomheder tydeligt informerer brugerne om, hvordan deres personlige information bruges, og det skete aldrig ifølge datatilsynet i Hamborg (pdf), da Facebook begyndte at anvende teknologi til ansigtsgenkendelse i forslag til foto-tagging.

Facebook har foreslået som et kompromis at introducere en afkrydsningsboks, hvor brugere skal acceptere vilkårene for brugen af data, men det mener datatilsynet i Hamborg ikke er nok til at retfærdiggøre indsamlingen og anvendelsen af biometriske data såsom ansigtskendetegn.

Desuden ville denne afkrydsningsboks kun blive tilgængelig til nye brugere, hvilket betyder, at alle der allerede har tilmeldt sig denne funktion, ikke vil blive bedt om at give tilladelse. Johannes Caspar, der er Hamborgs kommissær for databeskyttelse og informationsfrihed, beskriver resultaterne af måneders forhandling med Facebook som skuffende.

Maik Möller, der er talsmand for datatilsynet i Hamborg, oplyser, at myndigheden er blevet valgt af Tysklands andre datatilsyn til at stå for denne sag. Sagen vil bragt for Hamborgs forvaltningsdomstol og kan ende med en bøde på op til 300.000 euro, cirka 2,2 millioner kroner, og et forbud, tilføjer han.

Forskellige regler i EU

Facebook er uenig i den tyske myndigheds vurdering og mener, at det er unødvendigt med en retssag, fordi dens funktion til at foreslå fotos til tagging ifølge virksomheden selv overholder EU's databeskyttelseslove.

"Vi har omfattende varslet og oplyst vores brugere om funktionen til tagging-forslag og vi leverer meget enkle værktøjer, så folk kan fravælge det, hvis de ikke ønsker at bruge denne funktion. Vi har nøje overvejet forskellige valgmuligheder for at gøre folk endnu mere opmærksomme på vores privacy-politik og er skuffede over, at datatilsynet i Hamborg ikke har accepteret disse," skriver Facebook i en pressemeddelelse.

Der er dog et muligt problem med hensyn til jurisdiktion, da Facebooks europæiske hovedkontor ligger i Irland. Professor Joseph Cannataci, som er ekspertkonsulent inden for europæisk databeskyttelse for Europarådet og koordinator for det EU-finansierede forskningsprojekt CONSENT, forklarer, at selvom Tysklands forfatning beskytter personlige rettigheder og individets selvbestemmelsesret over personlige informationer, så er det ikke sikkert, at de grundlæggende love i andre EU-lande gør det på samme måde.

CONSENT-projektet handler om privatlivsspørgsmål relateret til sociale netværk og brugergenereret indhold på internettet.

EU's databeskyttelsesdirektiv fra 1995 giver ikke eksplicit retten til informationsmæssig selvbestemmelse, som det sker i den tyske forfatning, påpeger Cannataci. Derudover gennemføres direktivet ikke på samme måde i de enkelte medlemslandes lovgivning, så ikke alle EU's datatilsyn har belæg for at føre sag mod Facebook som datatilsynet i Hamborg.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Service Delivery Managers til bolig- og ejendomsdata

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere