1. Guide: Find det rigtige digitalkamera
Det er efterhånden blevet svært at finde et digitalkamera med en sensor på under 10 megapixel.
I stedet for tidligere tiders krig på antal megapixel ser vi i dag en anden form for kamp: Producenterne bygger nu specialiserede kameraer til forskellige typer af brugere.
Det er godt nyt for potentielle købere.
Ligegyldigt hvad du har i tankerne at bruge dit kamera til, findes der sandsynligvis et, der er som bygget til dig personligt.
Derfor er der kun det problem tilbage at afgøre, om du eksempelvis har brug for et billigt lommekamera, et peg-og-skyd til brug både på stranden og på kælke- eller skibakken, et kamera med stor zoom, et hybridkamera til stillbilleder og video, et kompaktkamera med udskifteligt objektiv eller måske et digitalt spejlreflekskamera i fuld størrelse.
Valgmulighederne er mange.
Derfor vil vi her forsøge at hjælpe dig med at vælge det helt rigtige kamera til dine behov. Du kan her få hjælp til at foretage en købsbeslutning baseret på kameraernes specifikationer, som du derfor er nødt til at undersøge nøje, før du bruger dine hårdt tjente penge.
Sådan vælger du det rette digitalkamera
Hvis du synes, det er svært at finde ud af, hvilket kamera du skal købe, fristes du måske til at tage beslutningen alene ud fra antal megapixel.
Men hvis du hverken skal lave store plakattryk eller forstørre små udsnit af dine billeder, betyder antallet af megapixel ikke længere noget i praksis.
Faktisk kan et stort antal megapixel give grynede billeder med meget støj, hvis kameraet ikke samtidig har en større sensor (såsom et digitalt spejlreflekskamera eller et kompaktkamera med udskifteligt objektiv).
Ofte er andre egenskaber vigtigere, afhængig af hvad du skal bruge kameraet til.
For eksempel er det værdiløst at sidde til en sportsbegivenhed med et kamera, hvor der går lang tid, fra der bliver trykket på udløseren, til billedet bliver taget, ligesom det heller ikke gør megen nytte, hvis det store, tunge digitale spejlreflekskamera ligger hjemme på hylden i stedet for i tasken.
Et kamera uden mulighed for manuel kontrol af indstillingerne tager måske fine billeder udendørs i solskin, men kan komme til kort i mere udfordrende situationer.
Vi starter fra toppen af den fotografiske fødekæde og gennemgår på de følgende sider fordele og ulemper ved hver type kamera.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
2. Digitalt spejlreflekskamera
Styrker: Uovertruffen kvalitet i billede, video og ved svag eller udfordrende belysning; lav lukkerforsinkelse; stor alsidighed i form af udskiftelige objektiver; manuel kontrol over blandt andet eksponering og fokus; optisk søger.
Svagheder: Dyrt, relativt tungt og uhåndterligt; ikke alle kan optage video; kan være komplekse i en afskrækkende grad.
Her får du topkvalitet
Hvis penge ikke er noget problem, og kvalitet er din topprioritet, vil et digitalt spejlreflekskamera (også kaldet et digitalt SLR) give dig den bedste billedkvalitet og manuelle kontrol.
Kombinationen af en stor sensor; objektiver af høj kvalitet som kan udskiftes, så de passer til formålet; fantastisk ydelse med høj ISO i svag belysning; og lynhurtig lukketid gør denne type kamera til det foretrukne for professionelle og hobbyfotografer.
DSLR er også den eneste type digitalkamera med indbygget optisk søger, hvor man kigger direkte ud gennem objektivet, så det man ser i søgeren, er en nøjagtig gengivelse af, hvordan billedet bliver.
Selv om tanken om at bruge et DSLR kan være afskrækkende for nybegyndere, er de fleste moderne modeller udstyret med LCD-skærm og egenskaber fra peg-og-skyd-kameraer, hvilket kan gøre overgangen lettere.
Ud over brugervenlig automatisk tilstand og scener får du også plads til at vokse som fotograf på grund af det digitale spejlreflekskameras mulighed for komplet manuel betjening.
Den største ulempe ved et DSLR er størrelsen, som gør det besværligt altid at have med sig.
Også prisen kan give anledning til en ekstra overvejelse: Kamerahuset er dyrt nok i sig selv, men for at få mest muligt ud af sit DSLR har man brug for flere forskellige objektiver, der hver især kan koste en bondegård.
Hvis du desuden er interesseret i videooptagelse, så sørg for at undersøge, om det valgte DSLR understøtter funktionen, før du køber. Det er kun de nyeste DSLR'er, der kan optage video, men de gør det til gengæld også fremragende.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
3. Kompaktkamera med udskifteligt objektiv
Styrker: Mindre og lettere end et DSLR; fremragende billed- og videokvalitet; lav lukkerforsinkelse; alsidighed i form af udskiftelige objektiver; manuel kontrol over blandt andet eksponering og fokus.
Svagheder: Ingen optisk søger, hvor man kigger direkte ud gennem objektivet; kan være dyre; færre tilgængelige objektiver end til DSLR; nogle er lidt for uhåndterlige til hverdagsbrug.
Spejlet er forsvundet
Denne type af kameraer kaldes både for spejlløse og kompakte systemkameraer. På engelsk har de fået det uheldige akronym EVIL, der står for electronic viewfinder interchangeable lens, hvilket vil sige, at der er tale om et kamera med elektronisk søger og udskiftelige objekter.
Hvis vi antager, at du kan leve uden optisk søger, tilbyder disse kompaktkameraer med udskiftelige objektiver mange af de samme kvaliteter som et DSLR, men i en mindre pakke: Mærkbart bedre billed- og videokvalitet end det gennemsnitlige peg-og-skyd-kamera, hurtigere lukketid, udskiftelige objektiver og manuel betjening.
Den manglende optiske søger er en konsekvens af kameraets mindre hus. Ved at fjerne det noget store spejlhus, der ellers gør det muligt at finde sit billede gennem objektivet, er det lykkedes producenterne at reducere tykkelsen af denne type kamera.
Visse nyere modeller såsom Nikon 1 J1 og Nikon 1 V1, Panasonic Lumix GF3, Pentax Q, Olympus Pen Mini og Sony Alpha NEX-C3 passer fint i en frakkelomme, i hvert fald hvis man bruger et såkaldt pandekageobjektiv med fast brændvidde.
En af de største udfordringer ved denne type kamera er at beslutte sig for, hvilken af de nye formater af kompakte udskiftelige objektiver man vil satse på, for ligesom på spejlreflekskameraer er de forskellige objektivfatninger heller ikke her indbyrdes kompatible.
Nikon bruger den nye 1-fatning til sine J1 og V1; Panasonic og Olympus bruger begge micro four-thirds-systemet, men ikke alle micro four-thirds-objektiver er kompatible med begge producenters kameraer; Samsungs NX10 bruger sin egen NX-objektivfatning; Sonys NEX-serie bruger E-fatning; og Pentax bruger den nye Q-fatning.
Da dette er en ny type kamera, er der færre objektiver at vælge imellem, end hvad der er tilgængelig til digitale spejlreflekskameraer; det problem vil dog utvivlsomt blive mindre, som tiden går.
Der findes adaptere, der gør det muligt at bruge DSLR-objektiver i fuld størrelse til disse kameraer, men også sådanne adaptere er dyre.
Der er dog et par adaptere, der skiller sig ud: Nikons FT1-fatningsadapter gør det muligt for dig at bruge dine gamle Nikkor DSLR-objektiver med Nikons kameraer i 1-serien; og Sonys fatningsadaptere til NEX-serien gør det ikke alene muligt at bruge Sonys DSLR-objektiver med A-fatning, men føjer også autofokus ved hjælp af den hurtige fasedetektion til producentens NEX-kameraer ved at inkludere et særligt AF-system i selve adapteren.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
4. Superzoom-kamera
Styrker: Meget stort optisk zoom-interval; manuel betjening; har normalt fremragende billedstabilisering; bedre objektiv end et peg-og-skyd.
Svagheder: Større og mere uhåndterlig end et peg-og-skyd; relativt dyrt for et kamera med fast objektiv; ofte ikke mindre end et kamera med udskifteligt objektiv.
Mange indstillingsmuligheder
Superzoom-kameraer giver dig ikke den samme alsidighed som et spejlrefleks- eller kompakt systemkamera, hvor du kan skifte mellem forskellige objektiver, men det er den mest alsidige kameratype med fast objektiv, der er tilgængelig.
De kaldes superzoom, fordi deres objektiver leverer et meget stort zoom-interval fra en ofte imponerende vidvinkeldækning til telefoto med helt op til 20 eller 36 gange optisk forstørrelse.
De fleste superzoom-kameraer giver også mulighed for manuel indstilling af for eksempel blænde som på et digitalt spejlreflekskamera samt fremragende billedstabilisering for at modvirke rystede billeder ved fuld zoom.
På grund af objektivets alsidighed er denne type kamera god til både landskabsfotografi (du kan både indfange et vidvinkel vue og detaljer i det fjerne), sportsfotografi (du kan sidde blandt publikum og alligevel indfange kampens action) samt naturfotografi (undgå at komme for tæt på bjørnene).
Et typisk superzoom-kamera er mindre end et DSLR, men omtrent samme størrelse som kompakte systemkameraer i den større ende, så du får ikke plads til denne type kamera i din lomme eller lille håndtaske.
Du får sandsynligvis brug for en rygsæk, en større skuldertaske eller en decideret kamerataske, når du skal have dit superzoom-kamera med dig rundt.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
5. Lommekamera med stor zoom
Styrker: Meget stort optisk zoom-interval for et lommekamera; nemt at have med og samtidig alsidigt; har normalt fremragende billedstabilisering; mange har manuelle kontrolfunktioner.
Svagheder: Nogle er en smule uhåndterlige; dyrere end de almindelige peg-og-skyd-kameraer; nogle mangler mulighed for manuel betjening; mindre blændeåbning end på de mere avancerede kompaktkameraer.
Glimrende all-round kamera
Hvis du er tiltrukket af zoomobjektivets lange rækkevidde, men gerne vil have noget, der er lettere at have med dig end et superzoom-kamera, er et lommekamera med stor zoom nok det bedste valg.
Faktisk vil vi anbefale denne type til de fleste brugere, der er ude efter et digitalkamera til lidt af hvert.
Denne type kompaktkamera har optisk zoom med op til 18 gange forstørrelse og er mindre end både superzoom-kameraer og digitale spejlreflekskameraer.
De fleste er dog ikke helt små nok til at passe i en bukselomme, selv om de nyere af slagsen bliver mindre og mindre. Så om et års tid er de nok på størrelse med almindelige lommekameraer.
Disse kameraer er gode til feriebilleder og hverdagsbrug. De er små nok til at tage med overalt og deres relativt store zoom-interval dækker alt fra landskabsbilleder i vidvinkel over portrætfotografi til afstandsbilleder af for eksempel sportsbegivenheder eller dyreliv.
Ikke alle lommekameraer med stor zoom har funktioner til manuel justering af indstillinger som blænde og lukkerhastighed, så sørg for at kontrollere, om dit valgte kamera har alle de funktioner, du ønsker. Disse kameraer har ofte meget god billedstabilisering på grund af muligheden for stor zoom.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
6. Avanceret kompaktkamera med manuel betjening
Styrker: Bedre billedkvalitet end de fleste andre kameraer med fast objektiv; mulighed for manuel indstilling af lukkerhastighed og blænde; har som regel stor blændeåbning i den lave ende af zoom-intervallet; godt sekundært kamera til ejere af et DSLR; godt læringsværktøj til spirende fotografer.
Svagheder: Dyrere end et almindeligt peg-og-skyd; kan være mere kompliceret at bruge end et almindeligt peg-og-skyd; mindre optisk zoom-interval.
De fleste har høj billedkvalitet
Ikke mange små digitalkameraer i peg-og-skyd-kategorien kan leve op til forventningerne hos folk, der er vant til digitale spejlreflekskameraer, men denne klasse af avancerede kompaktkameraer får ofte den udmærkelse at blive valgt som professionelle fotografers mere håndterlige kamera nummer to.
Muligheden for manuel indstilling af blænde, lukkerhastighed og ISO gør dig i stand til at finjustere dit billede mere nuanceret, end hvad der kan lade sig gøre med et almindeligt digitalt lommekamera. Visse modeller af denne type kan desuden udvides med ting som ekstern blitz, søger og mikrofon.
Objektiverne på disse avancerede kompaktkameraer har som regel større maksimal blændeåbning, end hvad der er tilfældet for de fleste andre digitalkameraer med fast objektiv. Det betyder, at du kan fotografere med lavere lukkerhastigheder og således tage gode billeder selv i lav belysning og skabe fine dybdeeffekter, der kan give makrobilleder og portrætter et mere kunstnerisk udtryk.
Du får ikke det store zoom-interval som med lommekameraerne med superzoom, men billedkvaliteten er til gengæld som regel bedre; her ser du sjældent den samme grad af støj og forvrængning.
Et lommekamera med stor zoom er vores favorit til ferie og hverdagsbrug, men vi anbefaler et avanceret kompaktkamera med manuel betjening til folk, der kan lide at tage vidvinkel-, portræt- og makrobilleder og til enhver, der er ude efter et mindre kamera til at lære at bruge manuelle indstillinger, før de eventuelt går videre til de dyrere og mere komplicerede digitale spejlreflekskameraer.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
7. Robust lommekamera
Styrker: Kan tåle at blive tabt; er vandresistent eller vandtæt; fungerer i frostgrader; kan modstå sand og støv.
Svagheder: Har som regel færre funktioner end et almindeligt lommekamera; nogle har dårligere billedkvalitet.
Blandet kvalitet
Denne type digitalkamera passer perfekt til ekstremsport, bjergbestigning, snorkling og til folk, der bare er klodsede.
De er mere eller mindre vandtætte, kan modstå støv og holde til frostgrader og til at blive tabt på gulvet. De er derfor formidable at have med på ferien til let undervandsfotografi og til at have med på stranden eller på snowboardturen.
Med deres ofte lidt voldsomme design og da nogle af dem ikke har så mange funktioner, vil disse robuste digitalkameraer ikke være vores førstevalg til hverdagsbrug.
Også billedkvaliteten kan være en blandet fornøjelse: Disse kameraer er hårdføre, men de har som regel hverken nogen særlig god sensor eller noget særlig godt objektiv.
På den anden side kan de holde til lidt af hvert, og det kan være en afgørende kvalitet.
Læs også
Tre kameraer der tåler at få håndværker-prygl
10 gadgets du (næsten) ikke kan slå ihjel
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
8. Almindeligt lommekamera
Styrker: Meget brugervenlig; billigt; småt nok til at passe i en bukselomme; har som regel et stort udvalg af scener, der automatisk sørger for de rette indstillinger efter omstændighederne.
Svagheder: Som regel ikke mulighed for manuel indstilling; billedkvaliteten er typisk middelmådig - især er den ikke god i svag belysning; større billedopløsning end sensoren kan håndtere ordentligt.
Mange automatiske indstillinger
Et almindeligt digitalt lommekamera til peg-og-skyd-formål i hverdagen er et oplagt valg til enhver, der bare er ude efter et lille prisvenligt kamera, der altid er ved hånden.
Alle nyere modeller kan efterhånden endda også optage video i HD, og deres sceneindstillinger dækker de flestes behov.
Kameraernes automatiske indstillinger bliver bedre og bedre for hver ny generation, så disse kameraer tager nu næsten billederne selv.
Der er ikke meget at komme efter, hvad angår manuel kontrol over indstillingerne, men til gengæld har de små digitale lommekameraer ret gode automatiske indstillinger og udvalg af scener, så de selv sørger for de rette indstillinger efter omstændighederne.
I denne kategori af digitalkameraer raser megapixel-krigen stadig: Man kan finde masser af kameraer til omkring kun 1.000 kroner, men med hele 16 megapixel.
Desværre har disse kameraer som regel ret små sensorer, så lad dig ikke narre til at købe et billigt kamera, der tager billeder med en opløsning på et meget højt antal megapixel. Mange megapixel på en lille sensor giver tilsvarende meget støj i billedet især ved højere ISO-indstillinger.
Selv om de ikke tilbyder den samme optiske zoom som dyrere kameraer, er det dog muligt at finde billige lommekameraer med en anstændig vidvinkel (ideelt nede omkring 28 millimeter i den lave ende af intervallet). Det er særligt nyttigt til gruppebilleder, selvportrætter i armslængde og landskabsfotografi.
Hvis du er ude efter et billigt digitalt lommekamera med flere funktioner og trods alt bedre billedkvalitet end kameraet i en typisk smartphone, så find dig et almindeligt peg-og-skyd-kamera med optisk zoom på mindst op til fem gange forstørrelse samt optisk billedstabilisering.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
9. Før du køber et nyt digitalkamera
Sørg for, at antallet af megapixel passer til dit behov: De fleste små peg-og-skyd-digitalkameraer på det danske marked i dag tager billeder med en opløsning på mindst 10 megapixel, hvilket er rigeligt til fotoprint på 28 x 36 centimeter.
Kameraer, der kan tage billeder med endnu højere opløsning, kan give endnu større print og lade dig forstørre dele af et foto, uden at printet bliver sløret.
Men hvis du regner med blot at printe dine fotos maksimalt i størrelsen 10 x 15 cm, behøver du ikke en gang at bruge kameraets højeste opløsning. Således kan du få plads til mange flere billeder på kameraets hukommelseskort.
Brug genopladelige batterier: I længden bliver det dyrt hele tiden at købe nye batterier. Nogle kameraer kan bruge batterier af AA-typen, hvad enten det er genopladelige eller engangsbatterier. Hvis det er tilfældet, kan det dog også være nyttigt at have nogle engangsbatterier ved hånden, så du ikke behøver vente på, at de genopladelige batterier oplades, når de er løbet tør for strøm.
Se bort fra digital zoom: De fleste kameraer tilbyder optisk zoom på mindst tre gange forstørrelse, mens nogle kan forstørre helt op til 30 gange. Men vær opmærksom på, at producenterne kan godt finde på at angive en zoomfaktor, som medregner digital zoom.
Den digitale zoom bør du se bort fra, da det i praktisk blot svarer til at tage et udsnit af det oprindelige billede og forstørre det i et billedbehandlingsprogram. Det giver således en dårligere billedkvalitet end ved optisk zoom.
Gå efter et kamera, der kan fokusere i svag belysning: Nogle kameraer har et såkaldt AF-hjælpelys, der hjælper kameraets autofokus med at fokusere i svag belysning. Det er ofte vigtigt, når man tager billeder indendørs. Mange kameraer bruger i dag såkaldt back-illuminated sensorer, som i store træk også hjælper godt i svag belysning.
Prøv kameraet, før du køber: Visse kameraers menuer er lettere at bruge end andres. Det er noget, du først lægger mærke til, når du faktisk begynder at bruge kameraet.
Når du tester et kamera, så læg mærke til, om der er en mærkbar forsinkelse, fra når du trykker på udløseren, til billedet bliver taget.
Prøv zoom-funktionen: Er den hurtig og nem at bruge?
Læg mærke til, om der er en irriterende lang forsinkelse, fra du har taget et billede, indtil du kan tage det næste.
Er det derudover muligt at se, hvad der foregår på skærmen, hvis du står i solskin?
Overvej om du kunne bruge en hukommelseskortlæser eller kamera-dock: En hukommelseskortlæser fungerer nærmest som en ekstern harddisk, der er sluttet til din pc og gør det muligt at hente billederne ind direkte fra dit kameras hukommelseskort.
Mange nyere bærbare og stationære pc'er har dog indbygget hukommelseskortlæser, der kan læse flere forskellige typer af hukommelseskort. Det har visse printere også. Alternativt medfølger der til visse kameraer en såkaldt dock (eller man kan købe en som ekstraudstyr).
På nogle af disse docks er der en dedikeret knap til at hente alle nye fotos ind på computeren. En dock oplader også kameraets batteri.
Køb et ekstra hukommelseskort: Med et ekstra hukommelseskort behøver du ikke frygte at løbe tør for plads i kameraet (så du risikerer at gå glip af det perfekte foto) helt så hurtigt.
Læs også
Købeguide: Det skal du vide om kameraets teknik
Oversat af Thomas Bøndergaard