Den tidligere topudvikler hos Siri, Mads Rydahl, har i det sidste år arbejdet på et nyt startup med danske og internationale partnere. Denne gang er målet at revolutionere motions- og fitness-sektoren gennem datamining af vores motionsvaner og bevægelsesmønstre. Der findes allerede mange forskellige produkter og tjenester - lige fra GPS-ure til den meget populære danske internet-komet Endomondo - som alle gemmer informationer om vores løbeture og gør det muligt at dele dem med vennerne. Men Mads Rydahl's nye satsning vil skabe en open source-baseret platform, som samler data fra alle de forskellige tjenester og deler dem på Facebook. I øjeblikket kan man bruge Activities sammen med Nike+, Runkeeper, Endomondo og Garmin.
Men danskeren har større visioner end bare en fitness-applikation. Han vil frigøre sundheds-relaterede data fra lukkede siloer og gøre dem frit tilgængelige i et åbent format. Og det er kun starten.
"Vores koncept er sådan set meget lavteknologisk. Vi vil vil hjælpe folk med at dele deres løberuter uanset hvilket apparat de har. Så er det lige meget, om du bruger en iPhone eller en Garmin-enhed. Så har vi så bygget mange ekstra funktioner ind. Hvis du træner til en maraton i San Francisco, så kan vi f.eks. give dig en rute i Østjylland der passer med de samme højdekurver," forklarer Mads Rydahl.
Sensorer samler data overalt
Det nystartede firma PulseTracks er med i et internationalt initiativ, Open Health Graph, der udvikler åbne standarder for sundhedsrelaterede data. Rydahl forventer at den medicinske forskning vil tage et kvantespring i de kommende år, efterhånden som vi bliver udstyret med stadig flere sensorer i de enheder, vi bærer rundt på.
"I fremtiden vil vores devices registrere præcis hvor vi er og hvordan vi bevæger os. Mange enheder har allerede bevægelses-sensorer. Det er kun starten. Der kommer mange flere sensorer og det betyder at mange flere helbredsrelaterede data bliver opsamlet. Disse data skal befries og gøres tilgængelige på en måde vi har kontrol over," siger han.
Allerede om et par år er det måske helt almindeligt med en lille enhed på armen, der overvåger din puls og mætningen af forskellige stoffer i blodet. Der kan allerede nu gøres med infrarød spectroskopi. Mads Rydahl fortæller at han sammen med sin danske partner, Kristian Ottosen, har valgt at fokusere på fitness-området, fordi man her er længst fremme når det gælder indsamling af data - men det felt er kun forløber for en udvikling, som for alvor vil tage fart i de kommende år.
Nu kender Facebook også løberuter
Vi er allerede vant til, at Facebook kender til vores musiksmag, vores interesser og mange andre detaljer om vores liv. Rydahl frygter at Facebook i kraft af sin størrelse kan få et monopol på håndteringen af persondata, og i sidste ende også dine helbredsrelaterede data - derfor lyder budskabet, at man skal kæmpe for åbne standarder.
"Alternativet er, at alle tjenester bliver nødt til at give deres data til Facebook i et format, de kan håndtere. På F8-udviklerkonferencen fortalte Facebook blandt andet, at man nu kan "Like" løberuter. Det fik mig til at spidse ører, for det betyder at Facebook skal lave en datatype der hedder 'ruter'. Når FB nu er partner med den største og mest profitable spiller på det marked, Nike, så er det et mønster der er lidt ildevarslende," lyder hans advarsel.
Han frygter at Facebook kan diktere dataformater og dermed udvikle en gigantisk datasilo, der efterhånden kommer til at omfatte selv de mest private dele af vores liv.
"De vil gøre det samme med vores lokationsdata og helbredsdata som de har gjort med andre aspekter af vores liv. De vil offentliggøre lidt for mange informationer og blive ved med at presse på for at lægge mere ud. Og det er ikke nødvendigvis godt for markedet at én spiller samler alle disse data," siger han.
De åbne standarder og åbne grænseflader skal sørge for en "level playing field", som Rydahl kalder det. I en lukket verden er det kun de store spillere, der kan være med. Her er der ikke plads til et lille firma, der har fået en god ide til en ny tjeneste.
Siri bruger åbne grænseflader
Mads Rydahl har prøvet det før. Han var en af de første medarbejdere hos Siri, der udviklede en banebrydende stemmestyret digital assistent. Den tager dine talte kommandoer og sørger så f.eks. for at bestille en taxa eller et bord i en restaurant.
"Siri er et godt eksempel på, hvad der kan lade sig gøre når man bliver enige om grænseflader og en måde at beskrive viden og data på og samtidig åbner det op, så andre kan lege med det. Vi var oppe at køre med 20 forskellige API'er det første år uden at gøre andet end at klikke ja til nogle licensaftaler, og det skyldes selvfølgelig, at de virksomheder der udbyder disse tjenester er interesseret i, at andre kan bruge dem," fortæller han.
Men også Siri måtte sande, at det kan være svært at overleve som en lille spiller. Den dybe integration med iPhone krævede et meget tæt samarbejde med et andet firma, der holder sine data tæt ind til kroppen - Apple. Siri endte med at blive købt af Apple og fungerer i dag som flagskib for den nye iPhone 4S.
Beskytter privatlivet
I den perfekte verden er alle grænseflader åbne og alle kan interface med hinandens tjenester og udveksle data - til fordel for brugerne. Det er Rydahls vision, men han understreger samtidig at brugernes kontrol over egne data er afgørende.
"Hvis man skal bede folk om at aflevere data, så skal man også være i stand til at garantere deres privacy. Vi har en anonymiserings-funktion i vores system, så man ikke kan se løberuternes slutpunkter. Hvis du starter fra dit hus, så begynder den først at registrere ruten når du er ude på en offentlig vej og lidt rundt om hjørnet. Det handler om respekt for folks privatliv og ejerskab af private data. Det er jo ikke et spørgsmål om, hvorvidt du kan lide Beatles eller Rolling Stones. Det er data som kan have betydning for, hvor meget det eksempelvis koster at tegne en sundheds-forsikring," siger danskeren, der netop er hjemvendt fra USA.
Han peger på at selskaber som Amazon ligger inde med en utrolig detaljeret profil af deres kunder - informationer om købevaner, som rækker år tilbage. Sandsynligvis mere end vi selv er klar over.
"Jo mere af vores liv vi lever digitalt, jo vigtigere er det, at vi har kontrol over data fra vores eget liv. For hvis vi ikke har, så er der nogle andre der har det," som han siger.
Du kan læse mere om Mads Rydahl's nye projekter på OpenHealthGraph.org og Pulsetracks.com.