Facebook har aldrig haft det nemt i Tyskland. De tyske myndigheder advarede allerede sidste år mod at bruge verdens største sociale netværk og en minister truede ligefrem med at slette sin profil. I Slesvig-Holsten har det lokale datatilsyn stillet sig i spidsen for kritikken og den ansvarlige for databeskyttelse i delstaten, Thilo Weichert, har opfordret alle hjemmeside-ejere til at fjerne Facebooks "Synes godt om" knap. Weichert mener at Facebook bruger knappen til at samle oplysninger om internet-brugernes færden - selvom de ikke er logget ind hos det sociale netværk.
Nu ser det ud til, at Facebook ligesom Google kan blive tvunget til at finde en globalt enestående særordning for Tyskland - og måske endda kun for Slesvig-Holsten.
Efter et møde mellem Weichert og europæiske chefer for Facebook torsdag signalerer firmaet nu, at man vil finde en løsning som forhindrer at oplysninger om brugere i Slesvig-Holsten sendes til koncernens hovedkvarter i USA. Det melder den tyske tv-station NDR. Teknisk set bliver der tale om en form for ip-filter, hvor man vil bruge ip-adressen til at genkende de tyske brugere og altså forhindre at deres data bliver lagret på amerikanske servere.
Datatilsynet i Kiel mener at Facebook bruger "Synes godt om" knappen til at samle detaljerede brugerprofiler, hvilket er i strid med de europæiske regler for databeskyttelse. Facebook fastholder, at man holder sig til de gældende regler.
Weichert har truet virksomheder i Slesvig-Holsten med bøder, hvis de ikke sletter deres Facebook-sider eller hvis de fortsætter med at bruge "Synes godt om" knappen på deres egne sider. Blot ved, at knappen er sat ind på en webside, kan Facebook logge alle besøgende på siden. Facebook kan dog ikke genkende den enkelte besøgende, medmindre denne allerede er logget ind på det sociale netværk.
Hvis Facebook vælger at bøje sig og indføre en tysk særordning, som blokerer for dataoverførsel til USA, så vil det være det første sted i verden - og det kan åbne for, at databeskyttelses-myndigheder i andre lande vil kræve lignende ordninger.