Motorola Razr er tilbage - nu som smartphone

Motorola forsøger at genvinde det nordiske mobilmarked ved at lancere en smart version af en gammel klassiker. Sig pænt goddag til Razr anno 2011.

Motorola Razr er tilbage - nu som smartphone

Hvad gør man, når man har tabt kampen om mobilmarkedet i Norden? Jo, man støver arkiverne af og ser efter, om der ikke engang har været en succes i stalden.

Og det er lige præcis, hvad Motorola har gjort. Det er ikke gået ret godt for dem på mobilmarkedet, ja faktisk har vi jo nærmest ikke set noget til dem i en del år efterhånden.

Men vi husker alle sammen Motorolas kæmpesucces Razr. Den tynde klaptelefon, der blev kogt suppe på i årevis med det resultat, at den kunne fås i alle tænkelige varianter inklusive en forgyldt version designet af selveste Dolce & Gabbana.

Men efter Razr blev der stille. Meget stille. Nu kæmper Motorola sig tilbage på det nordiske marked, og det gør de ved at genoplive den model, vi alle elskede så højt dengang. Føniks-fuglen er opkaldt efter sin afdøde forfader og hedder dermed også Razr.

Razr er stadig en meget slank mobil - men så stopper minderne fra fordums tid også. Razr anno 2011 er nu en smartphone.

Spinkel fysik

Vi skal starte udefra og se lidt på den genopstandnes fysik. Som nævnt lever denne sag uden problemer op til Razr-kriteriet om at være slank som en fotomodel. Den er nemlig bare 7,1 millimeter tyk.

Derudover er den 13 centimeter høj og 6,9 centimeter bred. Disse dimensioner indrammer en Super AMOLED-skærm på 4,3 tommer. Skærmen er udstyret med såkaldt "curved glass" (kurvet glas, red.), der kan være ret upraktisk i forhold til ridser, hvis du lægger den med skærmen nedad.

Det skal til gengæld opvejes af, at glasset er "Gorilla Glass", der er ekstra resistent over for ridser og andre skader. Hele herligheden vejer 127 gram.

Det lyder jo alt sammen meget godt, men proportionerne er i virkeligheden en smule forvirrende. Skærmen er stor, hvilket på sin vis er skønt, hvis du skal se film eller læse tekst på den.

Men når telefonen samtidig vejer så lidt, føles det ikke så velproportioneret. Den er simpelthen for fysisk stor til at kunne veje så lidt. Det giver lidt indtrykket af, at du enten har glemt at montere batteriet, eller at det ganske enkelt er noget billigt skrammel.

Men batteriet er sat i, og det er bestemt ikke noget billigt skrammel. Faktisk er hele bagsiden af Razr beklædt med kevlar. Det er et materiale, der er fem gange stærkere end stål og bruges til skudsikre veste og hjelme. Om telefonen her er skudsikker, melder historien dog ikke noget om.

Ud over beskyttelse giver bagbeklædningen lidt friktion, og det giver et meget bedre greb om telefonen, der ellers kan være lidt svær at holde om, hvis ikke du har et par mandehænder af god størrelse skruet på armene.

Power i indmaden

På indersiden følger Razr også godt med smartphone-beatet. Telefonen er udstyret med en 1,2 GHz dual-core processor i rustfrit stål, en hukommelse på 1 gigabyte ram og et batteri, der efter sigende skal holde til 10 timers taletid.

Om den påstand holder, ved vi desværre ikke. Men gør den det, hører batteriet her absolut til blandt de bedre.

Kameraet i Razr er virkelig godt. Der er 8 megapixel at gøre godt med, og telefonen her tager faktisk rigtig gode billeder. Lukkertiden er enormt hurtig, og selv i dårligt lys bliver billederne utroligt lysstærke og skarpe.

Da vi testede kameraet til Mototolas præsentation, tog vi billeder af en halvgammel iPhone 3GS. På billedet af skærmen kunne vi se samtlige fedtede fingre så skarpt, at det ville have imponeret politiets fingeraftrykseksperter.

På billedet af telefonens bagside kunne vi se resultaterne af samtlige sammenstød, telefonen har haft med nøglebundtet i lommerne.

Desværre var Razr-modellerne, som PC World fik fingrene, kun demo-modeller. Det vil sige, at der ikke var mulighed for at eksportere billederne ud af telefonen, så de kunne vises frem i denne artikel.

Ud over billeder i imponerende opløsning er der mulighed for at optage video i Full HD (1080p).

Old news er ikke news

Motorola lancerede sammen med Razr fire såkaldte "software innovations". Der er tale om fire apps, som Motorola selv har udviklet, og som kommer med telefonen som standard.

Webtop-app'en er en måde at se menuerne på, når telefonen er tilsluttet tv'et via den multimedia-dock, der følger med telefonen. Motorola lancerede dette allerede i forbindelse med Motorola Atrix, som PC World skrev om i sidste måned.

Derudover kan nævnes MotoCast og Business Ready. MotoCast er en form for fjernadgang til filer på din pc, så du kan se billeder og videoer fra din pc direkte på din Razr, mens Business Ready er en lille "arbejds-pakke", der indeholder mulighed for arbejdsmail, dokumentredigering og Citrix, der er en form for adgang til Windows 7. Sidstnævnte er også omtalt i forbindelse med Motorola Atrix.

Til sidst er der Motorola Smart Actions. Her er der tale om muligheden for at justere og automatisere indstillinger, så din telefon sparer på strømmen.

Her siger vi halleluja til alt, der kan få vores smartphone til at holde batteri lidt længere. Et eksempel kan være, at du indstiller telefonen til at deaktivere 3G-netværket, når du nærmer dig et kendt Wi-Fi-netværk. Motorola påstår, at disse indstillinger kan give op til 30 % længere batteritid.

En Razr uden is og vand, tak

Androids nyeste opdatering, der populært kaldes Ice Cream Sandwich (ICS), er ikke at finde på Razr. Telefonen er udviklet med den næst-nyeste version af Android, der er bedre kendt som Gingerbread.

ICS blev præsenteret for ganske nylig, og den første telefon med den nye opdatering indbygget bliver Samsung Galaxy Nexus, der kommer i november. Motorola oplyser, at Razr vil kunne opdateres til ICS i løbet af første kvartal af 2012.

Og så er der lige en "vandet" feature, om man så må sige. Razr er, som Motorola kalder det, udstyret med Splash Guard. Det vil sige, at telefonen ikke tager skade af lidt vandplaskeri. Om det er bruseren eller regnvejret, du ofte involverer din smartphone i, skulle Razr altså kunne stå distancen.

Splash Guard minder om en slags nano-behandling, hvor vandet simpelthen preller af frem for at trænge ind alle vegne. PC World tør dog ikke lægge hovedet på blokken i forhold til denne feature, da Motorola ved præsentationen valgte ikke at teste selve telefonen for os.

I stedet fik vi demonstreret teknologien på et stykke kleenex-papir, der var behandlet med samme Splash Guard. Papiret var rigtignok ganske tørt efter et dyp i et glas vand, men om du kan tage Razr med i bad uden dødelige konsekvenser for telefonen, tør vi altså ikke sige noget om.

Razr er ét langt dilemma

Razr er uden tvivl et godt bud på en fed smartphone. Men der er altså også nogle ting, der gør oplevelsen til en blandet landhandel, og meget af tiden står vi tilbage med følelsen af ikke at kunne tage ordentlig stilling til telefonen.

Først og fremmest er der navnet - det er svært at tage stilling til, om det virker genialt eller desperat at genoplive Razr-succesen.

På den ene side kendetegner navnet Razr en fed, slank mobil, der er lækkert udført. På den anden side kommer det næsten til at ligne et desperat forsøg på at genoplive en svunden ungdom.

Dernæst er der de fysiske dimensioner. Det er svært at brokke sig over en stor skærm, slanke linjer og fjervægt, men så alligevel ikke. Det er forholdet imellem de tre, der ikke helt fungerer.

På en eller anden finurlig facon kommer det til at virke forkert proportioneret, at telefonen er så stor, men samtidig så tynd og let. Det er nok mest følelsen af at stå med "godt kram" i hånden, der forsvinder, fordi vi ofte forbinder kvalitet med vægt. Der er ikke meget kvali-følelse over at stå med et stykke plastik i hænderne.

Størrelsen bevirker desuden, at telefonen er overordentligt svær at lirke ned i lommen på et par dame-jeans. Er du mand eller hyppig bruger af løse bukser, eksisterer problemet dog ikke.

Der er også mange gode ting at sige om telefonen - for det er faktisk en fed smartphone, Motorola her har skudt af sted. Især skærmens reaktionsevne og kameraet er helt i top - det er overraskende nemt at skrive en sms rigtig hurtigt og uden at ramme forkert.

Men det er meget svært at abstrahere fra, at vi med næsten alt har det sådan "på den ene side - på den anden side". Du skal nok i virkeligheden gøre op med dig selv, hvad du helt specifikt leder efter i din nye smartphone.

Leder du efter noget, der skriger "jeg er dyr og lækker", når vennerne lige får lov at holde den, er det ikke sikkert, Razr er noget for dig. Går du i stedet op i et godt kamera og en lækker skærm, er Razr måske din næste investering.

Telefonen kommer til Danmark i november. Prisen og hvilke udbydere, der kommer til at have telefonen i sortimentet, er endnu ikke fastlagt - men mon ikke, den kommer til at koste omkring 4.000 kroner som de fleste andre smartphones i samme klasse?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere