Danske teleinvesteringer styrtdykker

Efter 10 års uafbrudt vækst faldt de danske teleinvesteringer sidste år med 3,2 milliarder kroner, hvilket er et fald på knap 30 procent i forhold til året før. Det kommer ubelejligt for teleproducenterne, som kæmper for at nedbringe gælden.

Den hårde konkurrence og det kortsigtede fokus på bundlinjen i den danske telesektor viser sig nu også i investeringerne, som sidste faldt med 3,2 milliarder kroner.

Det var fald på knap 30 procent i forhold til 2001, hvor den danske telebranche investerede 10,8 milliarder kroner.

Betalingen for 3G-tilladelser fra UMTS-auktionen i efteråret 2001 indgår ikke i tallene, som stammer fra IT- og Telestyrelsens Teleårbog 2002.

Positive tegn

Man skal tilbage til 1999 for at finde et år, hvor der blev investeret færre penge i telebranchen end 2002, men det ser IT- og Telestyrelsens direktør, Jørgen Abild Andersen, som et positivt tegn.

- Det er ikke overraskende, at investeringerne i den danske telesektor faldt i 2002 i forhold til 2001. Samme tendens kan også ses i andre lande. Men det er positivt, at telesektoren i Danmark trods alt fastholder det høje investeringsniveau fra slutningen af 1990?erne, siger han.

Faldet i investeringerne på 30 procent står slet ikke mål med omsætningen i den danske telebranche, som kun faldt med 2,4 procent fra 2001 til 2002, hvor den endte på 34,5 milliarder kroner.

Samtidig kommer de færre investeringer ubelejligt for teleproducenterne, som efter flere år med underskud nu kæmper med at afvikle gælden.

Hvor salget af mobiltelefoner har været en kæmpesucces, har det nemlig knebet for producenterne med at tjene penge på udstyr som for eksempel telemaster.

Aktieanalytiker Bjørn Schwarz fra Sydbank skriver i et nyhedsbrev fra Københavns Fondsbørs, at sektoren har været gennem tre års nedtur, og at der nemt kan gå et år endnu, før opturen kommer.

Ifølge Bjørn Schwarz er problemet, at mange teleselskaber har overinvesteret. Han mener, at teleselskaberne nu håber på at kunne nedbringe gælden ved også at nedbringe investeringerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere