Artikel top billede

Rekordretssag: Sagsøger staten for en halv milliard

Hollandsk selskab hævder, at udbud var ulovligt og sagsøger Danmark for mindst en halv milliard kroner. Der skal føres 60 vidner, og bunken af sagsakter er syv meter høj.

Læs også: Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start

Fem års forberedelse, 60 vidner, syv meter sagsakter, 10 retsdage og et erstatningskrav på minimum en halv milliard kroner. Det er den korte version af erstatningssagen om SINE-nettet.

Efter mere end fem års tilløb indledes retssagen nu mod staten for overtrædelse af EU's udbudsbetingelser ved udbuddet af det samlede radiokommunikationssystem til beredskaberne. I dag kaldet SINE for SIkkerhedsNEt.

Det er det hollandske firma Nethleas B.V., der mener, at staten har overtrådt EU's ligebehandlingsprincip i forbindelse med udbuddet af systemet i 2006.

Ulovligt skruet sammen

Nethleas mener, at udbuddet var skruet sådan sammen, at det i realiteten forhindrede firmaet i at byde på kontrakten på lige og ikke-diskriminerende vilkår.

Sagen, der føres af advokat Camilla Bonde, advokatfirmaet Plesner, blev oprindelig indklaget for Klagenævnet for udbud, der i kendelse af 8. december 2006 afviste sagen.

Herefter valgte sagsøgeren at indbringe sagen for Københavns Byret i begyndelsen af 2007.

Det er på mange områder en bemærkelsesværdig sag. Camilla Bonde agter at føre cirka 60 vidner. Derfor har byretten afsat hele 10 retsdage til sagen. Første retsdag er i dag den 25. oktober.

Syv meter i højden

Byretten oplyser desuden, at de skriftlige sagsakter er endog meget omfattende. En bunke på ikke mindre end syv meter i højden, hvis alle dokumenter blev stablet ovenpå hinanden.

Blandt vidnerne er Harry Mutter, der er direktør for sagsøgeren Nethelas B.V.

Desuden har Camilla Bonde indkaldt prominente vidner som Jørgen Abild Andersen, direktør for IT- og Telestyrelsen, Henrik Pinholt fra Økonomistyrelsen, der på statens vegne stod for udbuddet, Erik Justesen, tidligere vicerigspolitichef og formand for det såkaldte radioudvalg, et af de mange udvalg, der undersøgte muligheden for at indføre et fælles radiokommunikationssystem for beredskaberne.

Derudover Bo Wassberg, tidligere direktør for Motorola i Danmark, i dag direktør for Dansk Beredskabskommunikation A/S, det firma, der vandt kontrakten på radiokommunikationssystemet i sommeren 2007.

Repræsentanter og relationer

Blandt de private firmaer, der skal i vidneskranken, er repræsentanter for Rovsing Management, dels om selskabets rolle som rådgiver for Økonomistyrelsen, dels om dets relationer til Motorola.

Hertil kommer endnu en håndfuld leverandører og rådgivere i radiokommunikationsbranchen og yderligere embedsmænd fra IT- og Telestyrelsen. Samt repræsentanter for kommunale beredskaber og regionerne. Endelig en række embedsmænd fra Rigspolitiet, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Sagsøgeren har anmeldt et erstatningskrav overfor staten på minimum 500 millioner kroner på grund af tabte indtægtsmuligheder, men forbeholder sig ret til på et senere tidspunkt at hæve beløbet.

Kammeradvokaten, der fører sagen på statens vegne, har i de forberedende retsforhandlinger nedlagt påstand om, at retten skulle afvise, at sagsøgeren skulle kunne hæve erstatningskravet, men det har byretten afvist.

Læs også: Gigantisk it-udbud gik galt - slået tilbage til start




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren projektleder til Integrationsplatforme
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere